2015-37-Madman-Uwschuld (Medium)Volksverhuizingen kunnen nooit de beste oplossing zijn
Deze week gaan alle Vlaamse zenders van de openbare omroep, radio én tv, campagne voeren voor solidariteit met de vluchtelingen. Een nooit gezien gemeenschappelijk politiek statement? De VRT wil achterlijk Vlaanderen “informeren en bewust maken”. We zijn benieuwd hoe genuanceerd dat spel wordt gespeeld. Wordt het een campagne van de media tegen de politieke partijen – behalve de vrienden van Groen natuurlijk – die zich in het asieldebat terughoudender opstellen?

Wordt Noord-Kosovo een vrijstaat voor criminelen?
Op 25 augustus bereikten de Servische premier Aleksandar Vucic en de Kosovaarse premier Isa Mustafa in Brussel een akkoord over de aanpak van enkele sleutelproblemen, die de relatie tussen hun landen én de relatie tussen de Albanese meerderheid en de Servische minderheid in Kosovo moet verbeteren. Federica Mogherini, de Italiaanse Hoge Buitenlandvertegenwoordiger van de Europese Unie, kan het akkoord op haar palmares schrijven. Al vrezen wij dat het water van de Ibar, de natuurlijke scheidingslijn tussen de Servische gemeenten in het noorden van Kosovo en de rest van het land, nog altijd heel diep is.

Nieuwe reeks door dr. Koenraad Elst: Handleiding voor het islamdebat
Dr. Koenraad Elst is oriëntalist en wijsgeer. Deze week start hij met een nieuwe reeks over de islam in ’t Pallieterke. Elst: “Door de actualiteit ben ik terug in polemieken over de islam verzeild geraakt. Nochtans had ik jaren geleden al afscheid genomen van het onderwerp. Het heeft voor mij geen enkele uitdaging meer. Het islamprobleem is namelijk heel eenvoudig en volkomen duidelijk. Het enige waarover nog zinnig gedebatteerd kan worden, is een juist beleid daarover. Maar ik heb niet veel te kiezen: de polemiek over de islam vliegt ons om de oren, en mijn mening wordt regelmatig gevraagd. Belangrijker nog is dat van de uitkomst van deze polemiek veel afhangt. De veralgemening van een juiste kennis van de islam zou de belangrijkste hindernis voor een juist beleid tegenover de islam wegnemen, namelijk de onwetendheid. Die onwetendheid is soms een kwestie van naïviteit, maar vaker het gevolg van zelfbedrog.”

De opengebarsten Libische zweer
Iedere dag wordt de EU door duizenden vluchtelingen overstelpt. Dit veroorzaakt een opvangcrisis en het creëert verdeeldheid onder de lidstaten. Hoe is het zover kunnen komen? Welke verantwoordelijkheid hebben de lidstaten hierin?

Gent wil solidair zijn als een ander betaalt
In een ronkend persbericht verklaart ons roodgroen bestuur zich solidair met de vluchtelingen en roept de Gentenaars op hun goed hart te tonen. Maar, er is geen boter bij de vis. In de politiek telt alleen hoeveel geld er voor iets wordt uitgegeven. Geen centen betekent geen daden! Het schepencollege praat mooi over solidariteit, maar over het budget dat ze zélf daarvoor bereid zijn opzij te zetten, reppen de schepenen met geen woord.

Praten met Jan Verleysen: “Noord en Zuid samen, het moet en het zal”
Jan Verleysen en Michiel Plaizier vonden sympathisanten en intellectuelen voor een samenspraak op 12 september over de Lage Landen in Brussel. De bezinning over 200 jaar Verenigd Koninkrijk der Nederlanden verenigt daadkracht, discussie en heimwee. “De Nederlanden verenigd” wordt gewogen door Thierry Baudet, Peter Debrabandere en Pieter Vandermoere.

Overvloedig Europees geld trekt fraudeurs aan
Misschien herinnert u zich dit merkwaardige verhaal nog. In 2010 vroegen acht Roemenen een Europese landbouwsubsidie aan voor het beheren van een koeienboerderij. In drie jaar tijd streken ze liefst 500.000 euro op.