2015-40_14_Lezersbrieven (Medium)Catalanen drukken hun stempel op de landkaart
De Catalaans-nationalistische partijen behaalden vorige zondag een meerderheid in de Catalaanse parlementsverkiezingen. Ze beloofden bij winst ten laatste begin 2017 de onafhankelijkheid uit te roepen. Is euforie gepast?

Islamkritiek, een geestesziekte (Koenraad Elst)
“Islamofobie” is als term wereldwijd gelanceerd door de Britse multiculturalistische Runnymede Trust in de jaren 1990. Die term is vervolgens gretig overgenomen door islamitische lobby’s, zoals de Organization of Islamic Cooperation, de koepel van alle islamlanden, en in hun zog door EU-politici. De niet-kwaliteitsmedia gebruiken en verspreiden hem uit alle macht, en er worden academische congressen aan gewijd. Hij heeft als objectieve bedoeling, het islamitische verbod op fundamentele islamkritiek een seculiere vorm te geven en het langs die omweg aan alle niet-moslims op te leggen.

Volkswagen en de Europese crisis (Mark Grammens)
Dat was nu echt wat Europa bovenal had kunnen missen: een crisis in zijn grootste automobielfabriek, Volkswagen. De gevolgen ervan zijn vandaag nog niet te berekenen. Nog maar pas was Volkswagen begonnen met pogingen de schade te beperken die het in een van zijn belangrijkste markten, Brazilië (“een tweede Duitsland”), geleden had, toen bekend werd dat het Duitse bedrijf tijdens de jaren van militaire dictatuur, die Brazilië gekend heeft, medewerkers die oppositietaal verkochten (“democraten” dus), aan de geheime politie had verklikt, met gevangenis en foltering van betrokkenen tot gevolg (Le Monde, 25 september), of daar kruipt Volkswagen door het zand omdat het de hele wereld heeft belazerd over het milieueffect van zijn dieselmotoren.

Dossier Eurostadion: Gaat eindelijk het licht aan bij Anderlecht?
Vorige week besliste voetbalclub Anderlecht niet langer deel te nemen aan het stadionproject op de Heizel. De topclub smeet daarmee regelrecht een bom onder het Brusselse megaproject. Zonder een ‘thuisclub’, die een pak huurgeld op tafel legt, is dit nieuwe stadion immers een doodgeboren kind.

Praten met Cyriel Moeyaert en Wido Bourel: “Europa??? Frankrijk treitert de Frans-Vlamingen”
Cyriel Moeyaert is taalwetenschapper, schrijver en priester. Hij laakt de passiviteit van de jongste Vlaamse regeringen aangaande het Nederlands en de Vlamingen over de grenzen. De Franse staat blijft, ondanks zijn Europese gebabbel, betreffende hun taal en cultuur de Vlaamse Fransen treiteren. Cyriel Moeyaert weet waarover hij spreekt: hij werkt aan een derde Frans-Vlaams woordenboek. Op 18 oktober ontvangt hij de Erepenning 2015 van de Marnixring.