2015-39_04_Gezocht tenten en matrassen (Medium)„Ik had graag het dubbele aantal aan Syriërs als ik daarvoor een paar van de Oost-Europeanen (lees Roma en Bulgaren) zou kunnen kwijtgeraken!“, dat was de openhartige uitspraak van Sören Link, burgermeester van Duisburg. De laatste maanden zijn, bovenop de 12.500 mensen uit de Balkan, zo’n 4.000 vluchtelingen naar Duisburg gekomen. Sigmar Gabriel, partijvoorzitter van de socialistische regeringspartij SPD, had 300 burgemeesters, lokale diensthoofden sociale zaken en andere vertegenwoordigers van de lokale overheden uit gans Duitsland voor een discussie naar Berlijn uitgenodigd.

Gabriel wilde weten met welke problemen ze geconfronteerd worden. Zijn insteek: “Wij moeten onbeschroomd over alle problemen kunnen spreken.” Enkel één onderwerp beheerste de discussie: de immigratiegolf naar Duitsland. Werden tot de zomer nog 400.000 vluchtelingen en illegale immigranten verwacht, werd de schatting in augustus tot 800.000 verhoogd. Ondertussen is reeds sprake van “duidelijk meer dan 1 miljoen“. Wat Gabriel te horen kreeg, beviel hem zeker niet. In Dortmund is, volgens burgermeester Manfred Sauer, van de 600.000 inwoners meer dan 12,5 % werkloos. Wekelijks komen er 200 vluchtelingen en 70 minderjarige vluchtelingenkinderen zonder begeleiding bij. In het noorden van de stad werd een instelling voor sociale hulp voor kinderen gesloten, om er een vluchtelingenopvangkamp van te maken. Reeds 100 miljoen euro kosten de vluchtelingen Dortmund dit jaar, dat is 5 %  van de jaarlijkse begroting. Frank Baranowksi, burgermeester van Gelsenkirchen wist te vertellen: “We hadden zelden een situatie waar het dagelijks kwistig rondgestrooide motto, “Wir schaffen das”,  “Wij redden het“ en de realiteit verder van elkaar verwijderd waren.” Een vierde van de bevolking in Dortmund is naar zijn beoordeling vriendelijk tegenover vluchtelingen, een vierde ziet de immigratiegolf helemaal niet zitten en wordt als „rechts“ bestempeld. De overige twee vierden zijn nog onbeslist.

Het hoofd van de sociale diensten van München (in Vlaanderen zouden we zeggen, de OCMW-voorzitter), Brigitte Meier, had zelfs tranen in haar ogen toen ze moest uitleggen, dat omwille van de Oktoberfeesten, dat afgelopen weekeind begonnen is, München met een onoplosbaar probleem zit. Zij had er zelfs aan gedacht voor München, waar elke dag duizenden vluchtelingen aan het centraal station aankomen, tegelijkertijd met de verwachte duizenden bezoekers van het grootste volks(bier)feest van Duitsland, de „Katastrophenfall“ uit te roepen. Dat is de hoogste alarmfase die Duitsland kent. Maar zelfs dat zou volgens Meier, al te weinig doeltreffend zijn.

Het is opmerkelijk, dat het juist de socialistische SPD is, die zich vragen stelt bij het immigratiebeleid van de eigen regering. Zij beseft plots wat voor enorme financiële en organisatorische problemen de overspoeling met vluchtelingen oplevert. Niet alleen dat er bijna geen mogelijkheden tot opvang meer overblijven, wooncontainers of tenten zijn niet meer de verkrijgen, via twitter wordt al naar luchtbedden en isolatiematjes gezocht. Laat staan dat er nog leerkrachten of kleuterleidsters voor vluchtelingen zouden zijn. De SPD kan de beloofde belastingverlaging niet meer doorvoeren, wat voor haar als “partij van de kleine man“ bijzonder moeilijk te verkroppen is.

Ook bij de christendemocraten zijn de eerste stemmen tegen massa-immigratie te horen. De minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maiziere, verklaarde dat Duitsland niet “alle mensen die uit crisisgebieden komen en alle economische vluchtelingen, die naar Europa en vooral Duitsland willen” zal kunnen opvangen. Desondanks blijft bondskanselier Angela Merkel vasthouden aan haar uitsprak dat er geen bovengrens bestaat wat de opvangcapaciteit betreft: “Ik zeg het altijd weer: Wij kunnen het redden en we redden het. Wir schaffen das….” Deze herhaaldelijk van haar te horen uitspraak bracht begin vorige  week zelfs de vraag naar voor,  hoelang Merkel kanselier gaat blijven. Binnen vier weken werd de ooit machtigste vrouw van Europa de meest machteloze.

Mina Buts