2015-40_10_Medialand (Medium)Alles bij het oude bij De Zevende Dag

Zouden we het bovenstaande beter kunnen illustreren dan de aanwezigheid van politici in het politieke praatprogramma De Zevende Dag? Ondertussen liggen al vier afleveringen van het nieuwe seizoen achter de rug, en alles lijkt weer in de vertrouwde oude plooi te vallen. Zo mochten de politici van Groen in de loop van de eerste vier afleveringen al vier keer langskomen (plus een Nederlandse van zusterpartij GroenLinks), terwijl voor Vlaams Belang alleen Gerolf Annemans in de allereerste aflevering de honneurs heel even mocht komen waarnemen.

Maar ach, misschien zoeken we spijkers op laag water… Het is per slot van rekening nog maar het negende seizoen op rij dat we de cijfers bijhouden, dus ook nog maar het negende seizoen op rij dat we vaststellen dat de politici van Vlaams Belang zwaar ondervertegenwoordigd blijven. Misschien is er ooit wel een seizoen geweest waarin het Vlaams Belang slechts matig ondervertegenwoordigd was, en is er eigenlijk niets aan de hand…

P-Magazine

We hadden het er verleden week al over: P-Magazine wordt waarschijnlijk verkocht. Of toch niet helemaal, want de CEO van Think Media Magazines, Maurice de Velder, zou zelf een bod gedaan hebben op de titel van het blad. Acht journalisten van het blad zouden dan weer hun spaarcentjes aangesproken hebben om een bod uit te brengen op het volledige blad, maar zelfs bij benadering zouden ze het bod van Maurice de Velder niet evenaren. Het ziet ernaar uit dat die acht journalisten hun spaarcentjes de komende maanden goed zullen kunnen gebruiken, want zoals de zaken er nu voorstaan, ligt volgende week de allerlaatste papieren P-Magazine in de krantenwinkels.

Tandengeknars

«Onze» media hadden het de laatste dagen vóór de Catalaanse verkiezingen knap lastig. Het lag er vingerdik op dat ze de hele bedoening in en rond Barcelona het liefst van al gewoon hadden doodgezwegen. Uiteindelijk gingen ze één voor één dan toch overstag, zij het met veel tegenzin. En veel Madrileense leugens, natuurlijk.

De Vlaamse lezers en kijkers zouden het zo eens in hun hoofd moeten halen dat als Catalaanse onafhankelijkheid niet helemaal onmogelijk is, misschien ook Vlaamse onafhankelijkheid op een mooie dag mogelijk zou kunnen zijn. Stel je voor. Op zondagavond konden we het tandengeknars vanop de andere redacties dan ook tot in onze weelderige lokalen horen.

«Bezet»

Hommeles in Noorwegen. Begin volgende maand gaat een nieuwe tv-serie, Okkupert («Bezet»), in première. Het plot werd geschreven door de Noorse thrillerauteur Jo Nesbø, en de serie zou de duurste Noorse tv-productie ooit zijn. Kort verteld, gaat de serie over een Russische bezetting van Noorwegen, overigens met de steun van zowel de Verenigde Staten als de Europese Unie, nadat enkele milieuactivisten er de macht overnamen en de olie- en gasinstallaties stillegden.

De Russische ambassade in Oslo reageerde lichtjes geïrriteerd op de serie, die Koude Oorlog-sentiment zou ademen en alzo de Noorse bevolking nodeloos schrik aanjagen. Bovendien ergert de ambassadeur zich eraan dat veel geld uitgetrokken werd voor de productie van de serie.

Als er in Noorwegen binnenkort maar geen Russische minderheid ontdekt wordt waarvan de taalrechten vreselijk geschonden worden. Maar voor de rest is een Russische bezetting van Noorwegen natuurlijk volkomen onrealistisch…

Kloof tussen media en bevolking

Het is een magere troost: ons landje is het enige niet waar een enorme kloof gaapt tussen enerzijds de mening en de daaruit volgende aandachtsbesteding van de verscheidene mediaredacties, en anderzijds die van de man en vrouw in de straat. Neem nu de Verenigde Staten, waar de media de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump al wekenlang in de peilingen achteruit zien gaan. Overigens, door onze media gretig overgenomen, of wat dacht u.

Alleen, er zijn genoeg peilingen die aantonen dat de voorsprong van Donald Trump op de andere kandidaten overeind blijft; hij zou zelfs kunnen rekenen op een lichte winst. Sommige media drijven het zelfs zover dat ze hun eigen peilingen stil houden, en liever die van de concurrentie overnemen om toch maar te kunnen aantonen dat Trump aanhang verliest. Het leverde verleden week een pikant gesprek op tussen Donald Trump en Savannah Guthrie, één van de ankers van NBC. De eigen peiling van NBC gaf Trump een winst van zeven procent, dus pakte men liever uit met de peiling van CNN waarin Donald Trump zakte…

Springboks

Op het wereldkampioenschap rugby in Engeland zijn de Zuid-Afrikaanse Springboks (derde op de wereldranglijst) desastreus gestart, met een verrassende nederlaag tegen het bescheiden Japan. Hoewel die nederlaag door de pers opgemerkt werd, is het weer – typisch – een ander aspect van het Zuid-Afrikaanse rugbyteam dat in de media druk besproken wordt: het feit dat het voornamelijk bestaat uit blanke spelers. Van de 31 spelers zijn er 9 ‘niet-blank’, en de enige zwarte Afrikaan die regelmatig mag spelen, komt dan nog uit Zimbabwe. Uiteraard moeten de steeds door huidskleur geobsedeerde westerse media daar weer een punt van maken en, zoals The Economist, gemeen opmerken dat het team doet denken aan het apartheidstijdperk. Al zegt het Britse tijdschrift er wel eerlijk bij dat in Zuid-Afrika rugby helemaal niet populair is onder de zwarten: die spelen bijna allemaal voetbal. Overigens, het nationale voetbalteam is zo goed als geheel zwart. Maar daar hoor je de westerse pers nooit over zaniken. Of hoe het obligate gezeur over de in Zuid-Afrika niettemin populaire Springboks ook weer neerkomt op ‘weg-met-ons’.