Begin januari 2016 start de Muntschouwburg met een nieuwe muziekdirecteur of chef-dirigent. Het wordt de 40-jarige Parijse musicus Alain Altinoglu. Hij was reeds in de Munt te gast als dirigent van Massenets Cendrillon en leidde ook enkele concerten. In de mooie Solvay Bibliotheek – in art-decostijl – werd hij voorgesteld door algemeen directeur Peter de Caluwe, die de aanwerving van Altinoglu blijkbaar al enkele jaren beoogde.

Vorig seizoen werd die functie nog uitgeoefend door Ludovic Morlot. De internationale carrière van Altinoglu heeft de afgelopen jaren een hoge vlucht genomen. Hij is enorm populair geworden in de grote operahuizen, zoals de Metropolitan te New York, de Staatsoper te Berlijn en het Royal Opera House te Londen. Andere bekende opera’s volgden. Ook op de Bayreuther Festspiele scoorde hij bijzonder hoog, met Wagners Lohengrin. Alain Altinoglu is eveneens een gevierd dirigent in het symfonische repertorium en hij werkt samen met prominente orkesten. Peter de Caluwe wees daarbij op de vele hoogtepunten in het operaleven het afgelopen seizoen en de projecten onder leiding van de nieuwe muziekdirecteur. Deze druk benomen musicus is nog lesgever aan het conservatorium te Parijs, maar is zeer tevreden om in de Munt de chef-dirigent te worden. Ondertussen verlopen de renovatiewerken in het Muntgebouw eerder traag. Het ganse seizoen zal “extra muros” moeten opgevangen worden. Operavoorstellingen en concerten worden verplaatst naar verschillende locaties. De eerste opera’s van het nieuwe seizoen vinden plaats in het Koninlijk Circus te Brussel. Het zijn voor september “L’Elisir d’amore” van Donizetti en in oktober “La Vestale” van Spontini. Als locaties komen ook de Hallen van Schaarbeek aan bod en blijven de zalen van Bozar en Flagey ter beschikking. De plannen met de zaal van Tour en Taxis werden afgevoerd wegens problemen met de akoestiek. Er is een eigenaardige oplossing uit de bus gekomen, met een speciale tent buiten het gebouw. De tent werd reeds gebruikt door de opera van Luik. De Munt gebruikt ze voor de drie laatste voorstellingen van het seizoen. De middagconcerten kunnen niet doorgaan in het Muntfoyer en worden overgeheveld naar de Beursschouwburg, de Solvay Bibliotheek en het Korean Cultural Center. De openluchtconcerten vrijdagmiddag op het Beursplein zijn eveneens gestart.

FDC