2015-38_03_Nieuwsfeit van de week (Medium)Wij worden verdrongen

Matthias Storme was één van de weinige intellectuelen die inzake de invasie van illegalen tegen de politiek correcte stroom durfde ingaan: “Wel bedreigt deze crisis de erfenis van de Verlichting”, verklaarde hij in De Tijd. “We slagen er niet in, met deze omvang van migratie, om vluchtelingen met die achtergrond te integreren. Het zal niet lukken op korte termijn, niet op middellange termijn en ik vrees ook niet op lange termijn. Ik raad iedereen aan een plan B te voorzien. Zorg dat je Europa kunt verlaten, want ik geloof niet a priori dat we de problemen die op ons afkomen, de baas zullen kunnen. Culturen kunnen worden verdrongen. Dat bewijst de geschiedenis. De christenen in het Midden-Oosten zijn verdreven. Wie zegt dat dit hier niet kan gebeuren?” Storme benadrukte dat het niet onvermijdelijk zàl gebeuren, wel dat het kàn gebeuren. Impliciet en misschien onbedoeld, is dat een vlijmscherpe kritiek op het beleid van de huidige West-Europese regeringen, inclusief de Belgische, waarvan zijn eigen partij N-VA deel uitmaakt.