2015-40_03_Nieuwsfeit van de week (Medium)Hadj

Bijna 800 doden tijdens de hadj, de massale pelgrimstocht van moslims naar de heiligdommen in de Arabische stad Mekka. Ieder jaar vallen daar slachtoffers, door de grote drukte, het gebrek aan discipline en bijwijlen hysterische toestanden. De Saudische overheid krijgt dat jaarlijkse gebeuren maar niet onder controle. Vele pelgrims hebben dat met hun leven moeten bekopen. Terwijl ook in Europa met leedwezen naar de onbeschrijfelijke taferelen werd gekeken, lieten de Saudiƫrs zich opmerken door totale harteloosheid. In plaats van de slachtoffers (geloofsgenoten) met respect te behandelen, te identificeren en hen een waardige begrafenis te gunnen, werden de lijken met bulldozers in containers gedumpt. Als kadavers op weg naar het vilbeluik. Wie (zelfs na de massale onthoofdingen, de zweepslagen en de slavernij) nog twijfelde aan de onmenselijkheid van het Saudische regime, kan na het zien van die beelden niet anders dan zijn mening bijstellen. Niettemin staat een pion van dat regime sinds kort aan het hoofd van de VN-Mensenrechtenraad. Je vraagt je af op welke planeet ze daar bij de VN leven.