2015-39_19_Sport (Medium)Het oprechte berouw van Johan Museeuw

Affront

De mensen in Napels zullen er iets van gedacht hebben, na de poespas en de afgang waarmee Club Brugge voor aap staat in de Europa League. Vijf-nul! Ge zult maar een vurige supporter van blauw-zwart zijn en er, in het gezelschap van vijfhonderd lotgenoten, de reis naar Italië voor over hebben om door elf zweetdieven op flessen getrokken te worden. Klantenbinding noemen ze dat.

Vlieg aan de lamp

Zijn we te streng, als we vertellen dat de Napolitanen in alle geleding drie stappen vlugger was dan de wandelaars van Michel Preud’homme? Vergeleken met de donderpreek die hun gekwelde trainer ten beste gaf,  zijn we nog mild. Wat er in de kleedkamer verteld werd, gaat ons niet aan, volgens Preud’homme. Daar hebben we geen probleem mee. Als hij, met recht en reden, als een razende Roeland tekeergaat, blijven we beter uit de buurt. Nog is Club niet verloren. Wat houdt hen tegen om de volgende tegenstrever, het Deense Mitdjylland, op 1 oktober in het Jan , met zes-nul af te troeven? Daar gaat veel volk op afkomen.

Dat was voetbal

Hallo, Club Brugge? Hebt ge dat gezien? Dat was nog eens een match! Waarbij we op geen enkel ogenblik de neiging hadden in slaap te vallen. Integendeel, we hebben volop genoten van het frisse, beweeglijke en gedurfde voetbal waarmee AA Gent uitpakte in de Champions Leaguewedstrijd tegen Lyon. Kortom, een spektakelwedstrijd met alles erop en eraan, waarbij de twintigduizend in de Ghelamco Arena waar voor hun geld kregen.

Fiere Hein

Wie durfde bij de rust nog een halve eurocent inzetten op Gent, nadat het nog een halve time met tien verder moest en in de onwaarschijnlijke slotminuten nog een rode kaart voor Foket en een strafschop in koop moest nemen? Penalty, die doelman Matz Sels de kans gaf om zich, met een meesterlijke reflex, tot held van de avond te kronen. Trainer Hein van Haezenbroeck mocht terecht fier zijn op zijn mannen. En op zichzelf ook een beetje, na de onverhoopte één-één.

Kans verkeken

De bloemen van de voorbije week zijn voor AA Gent. De potten gaan naar Club Brugge. En dan was er nog RSC Anderlecht dat zich op het Europese toneel mocht laten gelden. Nadat ze driekwart van de tijd de wet dicteerden tegen Monaco doch de kansen verzuimden om hun 1-0 voorsprong aan te dikken, kreeg Anderlecht, met nog een vijftal minuten te spelen, het deksel op de neus. Dat moet hard aangekomen zijn, met de overwinning in zicht. Er had meer kunnen inzitten, maar het zijn wij niet die hebben uitgevonden dat een wedstrijd negentig minuten duurt en dat de laatste vijf minuten er teveel aan waren.

Het verschil

Met al dat Europees gedoe zouden we bijna vergeten dat er zoiets bestaat als onze eigen competitie. Dan moeten we wel een versnelling lager schakelen, naar een aangepast tempo. Komen we er vandaag niet dan komen we er morgen, klinkt wat overdreven, maar de gezwindheid hier scheelt wel een slok op de borrel met de galop die sommige Europese ploegen eigen is. En ze moeten bij ons niet afkomen met het argument dat haast en spoed zelden goed zijn. Of dat ook in het contract staat van de van heinde en ver aangespoelde witte raven en zwarte parels die hier wat komen potverteren, is meer dan twijfelachtig.

2015-39_19_Sport 2 (Medium)Kroon

Ze hebben er een attractie bij aan de kust. KV Oostende, dat na de moeizame 1-0 overwinning tegen KV Kortrijk fier alleen op kop staat van de rangschikking. Is dat niet komiek? Wij vinden van wel. De gedoodverfde toppers zullen daar anders over denken; zij weten intussen dat een uitstapje naar zee geen pleziertocht wordt. Als burgmeester Vande Lanotte in de waan verkeert dat hij de populairste is van de Koningin der Badsteden kunnen we hem uit zijn illusie helpen en mag hij zijn kroon werpen naar Yves Vanderhaeghe, de gelauwerde trainer van Oostende.

Kop van Jut

Ook Zulte-Waregem blijft verrassen, en dat zullen ze geweten hebben in Leuven waar OHL blijft broddelen en blij mag zijn dat KV Mechelen en Lokeren zaterdagavond in hetzelfde bedje ziek waren. Om te eindigen met Westerlo, dat betere tijden gekend heeft en ons in het verleden meer dan één keer aangenaam verraste, maar nu troosteloos de weinig benijdenswaardige eigenaar is van de rode lantaarn. “Harm buiten” scanderen, is ook geen oplossing. Trainer Van Veldhoven kan het met handen en voeten proberen uit te leggen, als zijn hapschaars er geen oren naar hebben, kan hij er geen kampioenenploeg van maken.

Bedenkelijk

In Westerlo kunnen ze de pijn verzachten in de wetenschap dat ze amper een puntje achterstand hebben op Standard dat met overdreven 4-1 cijfers onderuitging tegen AA Gent. De Rouches staan op een gedeelde voorlaatste plaats, samen met OH Leuven, dat volgend weekeinde te gast is in… Sclessin. Het zal er stuiven. Het is een bedenkelijke situatie die ze niet gewoon zijn in Luik. Als daar maar geen revolte van komt.

Spijt

Een paard hebben we al meer zien schuimbekken, maar bij een renner die met schuim op de mond over de meet bolt, mochten we destijds toch vragen stellen. We blikken terug op één van de triomftochten van Johan Museeuw in Parijs-Roubaix, de klassieker die hij drie keer won. “In die periode pakte 98 procent van het peloton epo. Het kon niet anders. Achteraf bekeken was mijn bekentenis een opluchting”, onthult hij aan de sportredactie van de Zondagskrant waar ze zich afvragen of hij er spijt van heeft dat hij vele mensen ontgoocheld heeft.

Bekentenis

Het kan zijn dat Museeuw veel mensen ontgoocheld heeft met zijn dopinggebruik. Hadden die goedgelovige zielen die hem op handen droegen dan geen ogen in hun kop? We hebben nog nooit een renner met schuim op de mond over de meet zien bollen omdat hij te veel spinazie had gegeten of druivensuiker had gesnoept. Allemaal verleden tijd, maar wel leerzaam. En wie zijn wij om “de leeuw” de absolutie te weigeren?

Akte van berouw

De biecht van Johan Museeuw klinkt geloofwaardig. Als hij ook nog oprecht berouw heeft, worden zijn zonden hem vergeven. “Het kon niet anders in die periode. Ik vind het alleen jammer dat niet iedereen bekent. Ik kan begrijpen dat de mensen ontgoocheld waren. Gelukkig beseffen ze vandaag ook dat iedereen toen met gelijke middelen streed en zien ze mij weer als de kampioen van mijn generatie.” Absolve te Johan en amen.