Dat de N-VA al vooruitkijkt naar de gemeenteraadsverkiezingen, is een open deur intrappen. De succesvolle partij weet immers dat er na de verkiezingen in 2012 heel wat fout is gelopen in behoorlijk wat afdelingen. Onervarenheid en ook wel eens onbekwaamheid zorgden voor flinke ambras, en bij heel wat kiezers een grote kater.

In Turnhout, bijvoorbeeld, werd de partij na een jaar van de macht verjaagd omdat ze was verbrokkeld in meerdere kampen en omdat ze door een fors oppositiefront genadeloos in de touwen werd gemept. Op andere plaatsen was het ook van dat en dissidenties waren niet van de lucht. De N-VA zet dus haar pionnen op het schaakbord. Zuhal Demir verkast naar Genk, officieel om dicht bij haar familie te zijn. We zullen zien… Ingewijden weten dat men er een sterke figuur nodig heeft en dat kan niet gezegd worden van ondernemer Hugo Knevels. Hetzelfde geldt voor haar copiloot en goede vriend Peter de Roover. Hij zou, volgens bijzonder goed ingelichte bronnen, uit zijn onmiddellijke omgeving uitgestuurd worden naar zijn geboortestad Turnhout om er Erwin Brentjens, die door het partijbestuur niet hoog ingeschat wordt als leidersfiguur, in de nevelen der tijd te doen verdwijnen. De Roover zou er helemaal klaar voor zijn. Een goede raad: hij kan alvast beginnen oefenen om zijn Antwerpse tongval weg te werken, wat Brentjens nooit gelukt is. Want een doorsnee-Turnhoutenaar heeft nog altijd geen hoge pet op van de ‘dikke nekken van ’t stad’…