2015-39_05_Zuur & Zoet (Medium)Woestenij

Net als in Vlaanderen wordt ook in Nederland geklaagd over de kwaliteit van de media. Zeker bij de openbare omroep NPO kan de vooringenomenheid en de ideologische geborneerdheid zich meten met die van de VRT. Maar het medialandschap in Nederland kent toch veel meer kritische geluiden dan Vlaanderen, en vooral: er lopen gewoon meer bekwame journalisten rond, die in alle onafhankelijkheid hun job doen. We noemen voor de vuist weg: Harald Doornbos, Arnold Karskens, Olaf Koens, Wierd Duk of Fréderike Geerdink. Op een aantal van hen wordt ook door de Vlaamse media (met hun verschrompelde buitenlandredacties) beroep gedaan. In Vlaanderen hebben we enkel de onvermijdelijke Rudy Vranckx, die af en toe met sjaal en bedrukte blik opduikt in conflictgebieden, maar toch vooral moet dienen voor dubieuze ‘duiding’ in programma’s van de VRT, of als inleider voor aangekochte reportages. Nee, journalistiek is Vlaanderen een woestenij, en dat zal, valt te vrezen, nog wel een tijd zo blijven.

Negeeroptie

Het begint op te vallen: in de klassieke media maakt men zich in toenemende mate druk om de sociale media. Hoewel ze allemaal actief zijn op het wereldwijde web, kunnen veel Vlaamse journalisten het niet laten bij tijd en wijlen hun gal te spuwen over wat er op de sociale media allemaal passeert. Daar heerst immers een quasi onbeperkte vrijheid van meningsuiting, in tegenstelling hun eigen kranten, tijdschriften of zenders. In de klassieke media worden onwelgevallige meningen er zonder verpinken uitgefilterd, de pensée unique is er heer en meester. Niet zo op bijvoorbeeld Twitter, waar de leugens en verdraaiingen van de klassieke media soms genadeloos worden blootgelegd en waar de journalisten ook geconfronteerd worden met de vrank en vrije reacties van medeburgers. ‘Steeds grotere fan van de negeeroptie’, liet Lisbeth Imbo van De Morgen deze week verstaan in een tweet. Eerder trokken al collega’s van haar van leer tegen de ‘bagger’ op internet. Nu is niet iedereen op de sociale media even fijnbesnaard (zacht uitgedrukt). Maar liever hier en daar wat lompe uitlatingen verdragen, dan de geestvernauwende ideologische bekrompenheid van de ‘fatsoenlijke’ pers. Gelukkig bestaat ook daarvoor een negeeroptie.

Premier Malek

Het was een stunt van de Nederlandse journalist Harald Doornbos. Hij kwam op de proppen met een Syrisch paspoort op naam van Malek Ramadan, een Syrische man van middelbare leeftijd. De foto in het paspoort van Malek leek evenwel sprekend op die van… de Nederlandse premier Mark Rutte. Het exploot van de onderzoeksjournalist kon op heel wat aandacht rekenen in binnen- en buitenland. Tijdens het ‘Debat Algemene Beschouwingen’, het jaarlijkse openingsdebat in de Tweede Kamer, zwaaide Wilders met een (afdruk van) het bewuste paspoort. Doornbos toonde met succes aan dat het een koud kunstje is om een Syrisch paspoort te versieren om zo meer kans te maken op asiel in West-Europa. Het is bijzonder lastig dat bedrog aan het licht te brengen, want de paspoorten zijn in feite echt. Hele ladingen paspoorten, drukpersen, stempels en dies meer werden buitgemaakt door Syrische verzetsgroepen op de administratie van Assad. Het leidt geen twijfel dat tienduizenden reeds in Europa gearriveerde asielzoekers in het bezit zijn van zo’n vervalst identiteitsbewijs. Met andere woorden, we hebben geen flauw idee wie hier allemaal binnenkomt.

Alexis Tsipras: gegokt en gewonnen

In tegenstelling tot wat we verleden week schreven, heeft de Griekse eerste minister Alexis Tsipras de verkiezingen dan toch gewonnen. Op het ogenblik dat we dit stuk schrijven, zijn weliswaar nog niet alle stemmen geteld, maar is het toch al duidelijk dat de huidige regering van SYRIZA en ANEL samen opnieuw over een meerderheid in het Griekse parlement zal beschikken.

De Griekse peilingen zaten er eigenlijk op twee punten naast. Ten eerste blijkt de linkse dissidentie LE (Volksunie) dan toch niet zoveel kiezers uit het SYRIZA-kamp meegenomen te hebben als de peilingen voorspeld hadden. De partij haalt zelfs de kiesdrempel van drie procent niet. SYRIZA blijft daarmee een kop, groter dan Nea Dimokratia, en strandt opnieuw op een zucht van een absolute meerderheid in het parlement.

Ten tweede haalt de coalitiepartner ANEL (Onafhankelijke Grieken) wél de kiesdrempel, en zelfs met enige marge. Resultaat is dat de twee samen nog steeds over een meerderheid beschikken, en gewoon kunnen voortregeren. Tsipras heeft zich op die manier handig van zijn interne dissidentie in SYRIZA kunnen ontdoen. We kunnen ons voorstellen dat niet iedereen in «Brussel» bij dat vooruitzicht bijzonder vrolijk is geworden, op zondagavond.

De Wever en het tentenkamp

N-VA-voorzitter en burgemeester van Antwerpen Bart De Wever haalde zondag op ATV zwaar uit naar zijn Brusselse collega Yvan Mayeur (PS). “Volstrekt incompetent… Hij zou het vluchtelingenkamp moeten laten ontruimen, nu er pre-opvang bestaat voor de vluchtelingen in afwachting van hun registratie bij de Dienst Vreemdelingenzaken”, maar doet dat niet omdat dat kamp “een extreemlinkse activistenpost” is geworden. Extreemlinkse organisaties zouden er volgens Mayeur zelfs een kantoor moeten kunnen openen. Dit is puur misbruik van de vluchtelingen voor politiek doeleinden, aldus De Wever.

Ook Theo Francken stelt zich vragen bij de uithaal van het Burgerplatform over de opvang in het WTC III-gebouw en de toestroom van nieuwe mensen in het tentenkamp in het Maximiliaanpark. “Dat kamp wordt uitgebaat door mensen die de situatie misbruiken om te kunnen fulmineren tégen de regering en vooral tégen mij als persoon”, zegt Francken. Vorige week vrijdag werd hij uitgenodigd voor een bezoek aan het tentenkamp, maar het bezoek werd uiteindelijk geannuleerd omdat Franckens veiligheid niet gegarandeerd kon worden.

Afgrijselijk

Onze pers zal het er misschien – misschien! – nog wel eens over hebben, maar wij vernemen dat Rusland een eerste opvangkamp voor gevluchte Syriërs zou gebouwd hebben in veilig Syrisch gebied. Als dat klopt, vinden wij dat afschuwelijk: de kansen van al die mensen op een rooskleurige toekomst in Europa beperken! Dat is een misdaad tegen de menselijkheid!

Het roodborstje van de PVDA

De PVDA lanceerde zaterdag haar najaarscampagne ‘Er is genoeg voor iedereen’. Voor voorzitter Peter Mertens is dit het uitdagende antwoord op het grijsgedraaide plaatje van de meerderheid: ‘iedereen moet inleveren’. Mertens blijft gezwind pleiten voor een miljonairstaks om hogere pensioenen en armoedebestrijding mee te betalen, maar ook voor het redden van het klimaat (‘Red is the new green’), de 30-urenweek. Het roodborstje staat symbool voor de campagne. Er komt nog meer campagne, op 7 oktober op de grote vakbondsbetoging, en op 15 november op een betoging van de PVDA-volgelingen. Ondertussen haalt de PVDA ondanks alle campagnes met volle gemak drie procent van de kiezers, zo blijkt uit de peiling van La Libre.

2015-39_16_Zuur & Zoet (Medium)Van Brempt wil Slovaakse socialisten eruit

Volgens Europees parlementslid Kathleen Van Brempt (sp.a) moet de socialistische fractie in het Europees Parlement de Slovaakse premier Robert Fico buitengooien omwille van zijn uitspraken tegen vluchtelingen. Fico wil niet dat Europa zijn land quota oplegt voor de opvang van de vluchtelingen. Van Brempt wil ook dat Smer, de partij van Fico, uit de Partij van de Europese Socialisten wordt gewipt. We zijn benieuwd of Van Brempt meer succes zal hebben dan haar CD&V-collega’s die briesen tegen de harde migratiestandpunten van de Hongaarse premier Viktor Orban, hun Europese “bondgenoot” in de EVP-fractie van het Europees Parlement. Orban publiekelijk tot de orde te roepen? Dat zal de partij toch maar niet doen. Ook de moedige Ivo Belet niet.

Ondertussen in Ronse

Ronse, de stad waar men zelfs in scholen blijkbaar nog probleemloos kan denken in termen van “zwarten”. En dan bedoelen wij niet de mensen van wie de wortels in Centraal- Afrika liggen. Bij die mentaliteit denken wij onmiddellijk aan de dood met de kogel. Leo Vindevogel.