Vuil, maar rechtvaardig

Sluikstorten laten liggen in de stad, dat is een kwestie van rechtvaardigheid, zegt onze schepen van Milieu. Zoals elke Gentenaar weet, blijft afval soms wekenlang liggen, zelfs op plaatsen waar de mannen van Ivago met hun ophaalwagens voorbijrijden. De reden is heel simpel: Ivago mag alleen maar afval opruimen dat gemeld werd.

2015-44_07_Gent (Medium)“Er zijn steden waar ze continu rondrijden en alles opkuisen wat ze tegenkomen”, zei schepen Heyse in de raad. “Misschien ligt het daar properder, maar dat geeft het signaal van smijt alles maar op straat, en dat wil ik niet. Mijn beleid is anders. Sluikstorten moeten eerst gemeld worden en dan halen wij het weg. Dat is een kwestie van rechtvaardigheid voor de burgers die wel betalen voor hun afval.” Daarmee is het raadsel van de mannen van Ivago die vrolijk de viezigheid voorbijrijden opgelost. In Gent moet eerst iemand het sluikstorten melden, waarna het ophalen ervan in de planning van Ivago wordt ingepast, en pas dan gaan de vuilnisophalers op weg om het op te kuisen. Geen wonder dat het allemaal zolang duurt. Blijkbaar werkt het systeem niet goed, want Ivago is op zoek naar “geschikte automatiseringssoftware om de meldingen beter op te volgen”.

Maar het kan nog gekker. De meeste meldingen van sluikstorten komen helemaal niet van gewone burgers, die hebben dat melden allang opgegeven, wel van de stadswachten. Gent betaalt dus ambtenaren om de baan op te gaan en te kijken waar het vuil ligt. Pas nadat de wachten hun lijstje hebben doorgegeven, kan Ivago er “gemeld” op stempelen en in actie komen. In andere steden rijden er vliegende ploegen rond, die zelf uitkijken en meteen de rommel die ze tegenkomen opkuisen. Dat is goedkoper, sneller en properder, maar de Gentse milieuschepen vindt dat niet rechtvaardig: “Dan heb je misschien een nettere stad, maar de burger betaalt zijn afval wel dubbel.” Met ons slecht karakter denken wij dat de burger nu ook meer dan dubbel en dik betaalt, en wat krijgt hij ervoor terug? Starre bureaucratie en vuile straten!

Eis om fietspaden brengt stadsbestuur in verlegenheid

Fietsers uit Oostakker zijn bijzonder boos op schepen Watteeuw. In die deelgemeente zijn er weinig fietspaden, maar nu worden er enkele wegen volledig heraangelegd. Een gouden kans om fietspaden te leggen, maar de schepen weigert dat te doen. In Wittewalle heeft meer dan negentig procent van de bewoners een petitie ondertekend die vraagt om fietspaden. Dat moet de verkeersveiligheid verhogen voor de fietsers die nu in de smalle straat rijden naast bussen van De Lijn. Aan weerskanten van de weg liggen brede groene bermen waar plaats genoeg is voor vrij liggende fietspaden. Dat er toch geen komen, is voor mensen in Oostakker het zoveelste bewijs dat het stadsbestuur niet geïnteresseerd is in de deelgemeenten, en dat alle aandacht en geld naar het centrum gaat, waar de progressieve kiezers wonen.

De schepen krijgt het moeilijk uitgelegd waarom hij geen fietspad aanlegt. Wat het voor hem nog pijnlijker maakt, is dat zijn groene vrienden van de fietsersbond de acties tegen hem steunen. De man heeft de mond vol over mensen uit de auto krijgen en op de fiets. Dat hij dan ook maar zorgt voor veilige en comfortabele fietspaden in Wittewalle en elders.

Mathildis