2015-43_01_Eric - MerkelWie zijn de “gematigde moslims”? (Koenraad Elst)
“Jamaar, ik ken ook gematigde moslims”, “jamaar, de meeste moslims zijn geen djihaadstrijders”: noem een feit uit het gruwelmuseum van het Kalifaat en je wordt meteen in die zin onderbroken. En inderdaad, er zijn veel gematigde moslims; verschillende soorten zelfs, maar een gematigde islam bestaat niet.

Nederland houdt tweede referendum over Europa (Mark Grammens)
Nederland, dat in 2005 reeds met 62 procent van de stemmen bij referendum een Europese grondwet afwees, bereidt zich voor om in de eerste maanden van volgend jaar voor de tweede keer een referendum te houden over Europa. Technisch is het iets anders: het gaat over de al dan niet goedkeuring van het samenwerkingsakkoord dat de Europese autoriteiten hebben gesloten met Oekraïne, ter voorbereiding van gesprekken over de eventuele toetreding van dat land tot de Europese Unie. In feite echter nemen de Nederlanders dit verdrag te baat om zich opnieuw uit te spreken over Europa als zodanig.

Als de Duitse politie spreekt
Het wordt met de week duidelijker dat Angela Merkel met haar uitnodiging aan alle migranten ter wereld – „komt allen tezamen“ – een ongelooflijke inschattingsfout heeft gemaakt. Neem nu het signaal van de Duitse Bondspolitie. Tania Kambouri wees in haar boek ‘Deutschland im Blaulicht’ op de fors toegenomen agressie tegen de politie. Alleen al in 2014 werden 2.148 politiemensen aangevallen.

1 jaar Pegida: veel volk, ondanks dreigementen
Maandag, de vaste dag voor de wekelijkse Pegida-betoging in Dresden, was het een jaar geleden dat de beweging het levenslicht zag, in diezelfde stad. Deze “feestelijke” editie zou niet ongemerkt voorbijgaan. Duitse politici genre Merkel en andere Gutmenschen waarschuwden vooraf voor extreemrechts geweld, teneinde de betoging de wind uit de zeilen te nemen.

Het einde van Happart
Het voormalige Voerense woelwater José Happart wordt naar de correctionele rechtbank verwezen. Hij wordt beschuldigd van corruptie in zijn hoedanigheid van voorzitter van de raad van bestuur van de Luikse luchthaven. Dit is het einde van Happart als publiek figuur. Politiek Wallonië juicht. Men is Happart, ooit Walloniës populairste politicus, liever kwijt dan rijk.

Marnixring-Erepenning voor Cyriel Moeyaert
Veel schoon Vlaams volk afgelopen zondag in een schitterende zaal die Mechelens stedelijke vrijheid en historische grandeur uitademt. Een Vlaams minister-president die, anders dan we van hem gewoon zijn, zijn emoties niet wegstak. Unieke arrangementen van muzikale parels uit ons Vlaams en Nederlands erfgoed. En zelfs een primeur: een hymne voor de grootste serviceclub in de Nederlanden die onze taal en cultuur actief uitdraagt. En centraal in dit alles: de viering van een man uit één stuk, priester Cyriel Moeyaert (°1920), wiens leven staat als een monument voor het Nederlands en onze identiteit.

Waarheen met de Tea Party?
De Amerikaanse Republikeinen hebben een groot probleem voor de volgende presidentsverkiezingen. Hun aanhang dreigt verdeeld te geraken tussen gematigde en radicale conservatieven, met een risico op een openlijke scheuring. Dat zou rampzalig zijn voor een partij die geacht wordt eensgezind naar de presidentsverkiezingen te trekken. Hoe is het zover kunnen komen?