Nederland is in paniek! Hoogstwaarschijnlijk zal Oranje de eindronde van het EK 2016 in Frankrijk niet halen. Hun lot ligt volledig in handen van de Turken. Een echte blamage, als men weet dat zelfs de derde van iedere groep zich nog kan plaatsen via een play-offsysteem. Er is nog een waterkansje, maar ik vrees dat onze noorderburen hun kansen hebben verkwanseld. Geen oranjegekte voor de Hollanders tijdens de zomer van 2016.

Wat een afgang, als men weet dat het Nederlandse elftal tijdens het recente WK in Brazilië derde eindigde. Dat succes werd behaald onder leiding van Louis van Gaal, gewezen trainer van onder andere Ajax, Barcelona, Bayern München en nu aan het werk bij Manchester United. Voetbalkenners zijn het erover eens dat de huidige malaise te wijten is aan het vertrek van Louis als bondscoach. Zijn opvolger Guus Hiddink maakte er een zootje van en werd ontslagen en vervangen door Danny Blind, die voor het ogenblik zijn naam alle eer aandoet.

Louis van Gaal

Ik heb nog gevoetbald tegen Louis van Gaal. Hij speelde bij FC Antwerp. Nou ja, spelen is veel gezegd, want hij zat meestal op de bank. Daarmee is nog maar eens gebleken dat om toptrainer te worden men absoluut geen topvoetballer hoefde te zijn.

Als speler was Van Gaal een middenvelder. Hij had vooral een gebrek aan snelheid. Het gebeurde regelmatig dat hij door de scheidsrechter voorbij werd gelopen. Ook zijn actieradius was niet spectaculair, die beperkte zich meestal tot de middencirkel.

Louis was een arrogant manneke. Als hij van mening was dat hij te weinig speelkansen kreeg, deinsde hij er niet voor terug zijn beklag te gaan doen bij de trainer. In die periode was dat Guy Thys bij de Great Old. Zo stapte hij na een training eens op  Thys af en zei: “Coach, ik ben sterk aan de bal, ik moet altijd spelen.” Waarop Thys antwoordde: “Dat is juist het probleem, Louis, je hebt de bal nooit.”

Tijdens een tactische bespreking vroeg Van Gaal aan Thys hoe hij moest spelen? “Zoals altijd Louis, traag, zeer traag”, repliceerde Guy. Ik ben er zeker van dat Guy Thys een paar keer Van Gaal opgesteld heeft om van zijn gezaag af te zijn!

Raymond Goethals was ook een geval apart. Hij was een paar jaar met wisselend succes de doelman geweest van Daring Brussel. Ik heb eens een foto gezien van Goethals als keeper. Hij had zeker geen atletisch figuur. Hij deed mij een beetje denken aan Charly Chaplin, maar dan zonder snor. Een topdoelman zal hij wel nooit geweest zijn, maar een toptrainer, zoals Louis van Gaal? Zeker en vast!

Gille van Binst