Wielertoerist Filip in de Doema

Eerst melden dat VB-kopstuk Filip Dewinter vorige week te gast was in de Doema, het Russische parlement. Hij sprak er (in het Engels) onder meer over veiligheid en de oorlog in Syrië. En hij kreeg er een uitgebreid applaus, zeker toen hij Poetin feliciteerde omwille van het feit dat die de Syrische president Assad steunt. Poetin zou normaal gezien present zijn geweest, maar hij had het te druk in het buitenland.

Wie wel aanwezig waren? De voorzitter van de Doema, de Russische minister van Buitenlandse Zaken en andere ministers en regeringsleden. Verder (buiten politiekers van velerlei kleur, het “kruim” van Europees Rechts onder aanvoering van Marine le Pen, dochter van… en Alessandra Mussolini, kleindochter van… Gezien allerlei crisistoestanden was ook de wereldpers in Moskou en kwam Filip er voor tientallen camera’s beter aan bod dan vaak in zijn peuterige landje. Na drie dagen verblijf keerde de VB’er terug naar zijn haardstede. Op tijd om ’s anderdaags, zaterdag, de opening van de wielertentoonstelling in het VB-lokaal aan de Van Maerlantstraat in Antwerpen mee te maken. Want inderdaad, het Vlaams Belang mag de jongste jaren dan wat minder in de belangstelling komen langs de politiek, haar verkozenen en sympathisanten leggen het zo aan boord dat de partij via andere “items” naar voren springt bij het publiek. Zo kwam het dat bijna 200 VB-leden/wielerfanaten aanwezig waren in het lokaal. Alle beschikbare ruimte was gevuld met een onvoorstelbare collectie affiches, foto’s, koerstruien, fietsen, en poppen van bekende wielrenners uit de rijke Vlaamse wielergeschiedenis. Op die manier waren Poeske Scherens, Stanneke Ockers, Lowieke Verbiest, Eddy Merckx, Tommeke Boonen en vele anderen aanwezig. De verzameling is bijeengebracht door oud-wielrenner en VB-lid Patrick den Hert uit Deurne. Hij was dit jaar met een stuk van zijn indrukwekkende collectie al in het stadhuis, bij de doortocht van de Ronde van Frankrijk in Antwerpen. Tweevoudig wereldkampioen Freddy Maertens opende de VB-expo, bijgestaan door Roland Liboton (tienvoudig Belgisch kampioen veldrijden). Werden tevens begroet: Theo Verschueren (11x Belgisch kampioen veldrijden, 5x Europees kampioen en 2x wereldkampioen), Rik van Linden, Patrick Versluys, Ronald de Witte, Albert van Damme, Bertje Vermeire en Roger de Breuker… Zo te zien beschikt het Belang over heel wat sympathie in het Vlaamse wielerwereldje.

De partij laat het niet bij alleen maar de tentoonstelling, die open is tot en met zondag 11 oktober (van 11 tot 17 uur), zij organiseert ook een dagelijkse rondleiding door Patrick den Hert om 14 uur en een wielerquiz voor alle bezoekers. Moet dat nog meer zijn? Ja, zeker. Op zaterdag 10 oktober wordt een ontbijt georganiseerd met aansluitend een Vlaamse wielerrally door het Antwerpse stadscentrum. Treden op als coureurs en echte Flandriens o.a. Filip Dewinter, Anke van dermeersch en Jan Penris. Inschrijven is verplicht via: vlbl@stad.antwerpen.be of 03/338.83.75. Vertrek om 11 uur. Stopplaatsen: café Sus Antigoon (Lange Beeldekensstraat 304), secretariaat Deurne (Turnhoutsebaan 105), café Welkom (Damplein 11) en café De Leeuw van Vlaanderen (Jezuïetenrui 1). De aankomst is voorzien in de Van Maerlantstraat om ongeveer 16 uur. Vlaanderen Vlagt zal met ongeveer 2.344 leeuwenvlaggen aan de “meet” staan. Daar zullen de winnaars (onder hen Filip Dewinter himself) coureurstruien handtekenen. Tevens wordt daar aangekondigd wie van het toekomstige VB-team deel zal uitmaken. Dat team zal volgend jaar deelnemen aan de Ronde van Vlaanderen, de Schaal Sels (met een doortocht door de maïsvelden in Stabroek, Berendrecht en Zandvliet), de Sluitingsprijs van Putte-Kapellen, Parijs-Robaais met de befaamde kasseiwegen en mogelijk ook de Tour de France met vertrek in Antwerpen aan het VB-lokaal.

Pagadder