Havenbedrijf uit groene wurggreep

“Vanaf 1 januari 2016 zal het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen een NV van publiek recht zijn. Samen met de nieuwe rechtsvorm krijgt het Havenbedrijf ook een nieuw samengestelde raad van bestuur. Minder (politieke) bestuursleden en meer onafhankelijke en zakelijke expertise zijn de kernwoorden achter de hervorming van de bestuursraad”.

Aldus een persbericht van de communicatiedienst van het Havenbedrijf. Naast voorzitter Marc van Peel en gedelegeerd bestuurder Eddy Bruyninckx kunnen volgende namen worden bekendgemaakt, die als onafhankelijke bestuurders zullen worden voorgedragen: fruitboer Hein Deprez, oprichter en hoofdaandeelhouder van het groente- en fruitbedrijf Univeg. Door samensmelting met Peatinvest en Greenyard Foods, ontstond dit jaar één van de grootste fruit- en groenteverwerkers ter wereld. Deprez is uitvoerend voorzitter van de groep, die 8.000 medewerkers telt, verspreid over 27 landen. Wat boer Clerck was voor voltapijt, dat is boer Deprez voor appelsienen, mandarijnen en citroenen.

Vervolgens krijgen we Martine Reynaers, CEO van Reynaers Aluminium, gespecialiseerd in de ontwikkeling, marketing en distributie van aluminiumsystemen voor de bouw. In 2003 werd ze verkozen tot “manager van het jaar”. Geen kat om zonder handschoenen aan te pakken. Haar groep, met hoofdkwartier in Duffel, is wereldwijd actief en stelt 1.700 mensen tewerk.

Dan krijgen we Roger Roels, die een rijke ervaring heeft in tal van internationale maritieme bedrijven, zoals de Amerikaanse rederij Sea-Land, en de Britse havenoverslaggroep P&O. Hij is ook betrokken bij DP World en Antwerp Gateway waar de Zuid-Afrikaan Rob Harrison de baas is. Toen wij Roger laatst ontmoetten, zei hij tevreden te zijn met zijn pensioen en zich alleen nog maar wat bezig te houden met sport. Of hij daarvoor nog veel tijd zal hebben, in zijn nieuwe functie, is een ander paar mouwen.

Dan komen we bij Stéphane Verbeeck, bedrijfsleider bij Gands, actief in projectontwikkeling. Voorheen CEO van schoonmaakbedrijf One. Hij is eveneens voorzitter van Voka-Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland en vicevoorzitter van de Belgische Vastgoed Sector (BVS) voor het Vlaams Gewest. Ongetwijfeld is het goed dat de Kamer van Koophandel steeds meer betrokken wordt bij de Antwerpse haven. En dat deskundigen aan bod komen in de raad van bestuur.

Wij treuren er niet om dat de groenen eruit liggen. Zij hebben (met hun aanhang van milieugroepen) al te lang gedrukt op het Havenbedrijf, dat zij in een wurggreep hielden. Het Vlaams Belang heeft geprotesteerd omdat de partij nu geen zetel meer heeft in de bestuursraad. Inderdaad, een verlies, want het VB heeft in de persoon van Jan Penris altijd een positieve inbreng gedaan in het bedrijf. En zeggen dat de socialisten hun zit mogen houden. Is dat om de vakbonden koest te houden? Wie leeft zal zien.

Pagadder