Marine le Pen wint nog maar eens

Vorige week donderdag, 22 oktober, moest FN-voorzitter Marine le Pen de centrale gast worden van het politieke programma ‘Des paroles et des actes’ (DPDA) op de openbare omroep France 2. De uitzending was gepland voor 20.50 uur, maar rond 18 uur liet Le Pen weten dat ze niet aan het programma zou deelnemen. De uitzending werd dan maar geannuleerd. Le Pen haalde zwaar uit naar presentator David Pujadas. “Hij mag mij niets opleggen”, aldus Le Pen. De FN-voorzitter had het over een “maskerade.”

Wat is er precies gebeurd? Normaal gezien moest Marine le Pen in debat gaan met de PS’er Stéphane Le Foll, minister van Landbouw, en met Jean-Christophe Lagarde, voorzitter van de centristische UDI. Echter, de dag voor de uitzending besloot Franse 2 om daar nog twee politici aan toe te voegen. Xavier Bertrand van de rechtse Les Républicains (LR) en PS’er Pierre de Saintignon. Niet toevallig de twee tegenkandidaten van Le Pen voor de regionale verkiezingen van december in Nord-Pas-de-Calais. Die bijsturing van genodigden voor het programma was voor Le Pen onaanvaardbaar, ook en vooral omdat het gebeurde onder druk van ex-president Nicolas Sarkozy (voorzitter van Les Républicains) en PS-voorzitter Jean-Christophe Cambadélis.

UMPS is terug

Immers, op 21 oktober had Cambadélis een brief geschreven naar Sarkozy met het voorstel om samen een klacht in te dienen bij de CSA (Conseil Supérieur de l’Audiovisuel), de toezichthouder van de Franse media. Cambadélis wou dat de CSA een verbod oplegde om Le Pen voor de France 2-uitzending uit te nodigen. Volgens de PS-voorzitter kreeg Le Pen op de openbare omroep te veel spreektijd. Het was ook al de vijfde keer dat de FN-voorzitter in het programma ‘Des paroles et des actes’ was uitgenodigd.

Iedereen dacht dat Sarkozy niet op de vraag van zijn PS-collega zou ingaan. Tenslotte is het altijd een strategie van Sarkozy geweest de FN-kiezers niet te veel tegen het hoofd te stoten, in de hoop hen bij verkiezingen terug te winnen. Maar de dag voor de uitzending belde Sarkozy naar Cambadélis om hem gelijk te geven: “De republikeinse partijen moeten solidair met elkaar zijn.” ‘Le Front Républicain’, een benaming voor het cordon sanitaire, was terug van nooit weggeweest. Meteen lijkt de UMPS, het samenvoegen van UMP (de vroegere naam van de partij van Sarkozy) en de PS, terug. Le Pen hanteerde die term steevast om aan te tonen dat het zij en het Front national was tegen al de rest. Eén van de redenen dat Sarkozy zijn UMP omdoopte tot Les Républicains had te maken met de voortdurende verwijzing van Le Pen naar UMPS. Sarkozy schuift met zijn steun aan de PS-voorzitter blijkbaar weer naar centrumlinks op.

Gevolg van de hele heisa is dat France 2 geprobeerd heeft de uitzending met Le Pen bij te sturen door twee extra gasten uit te nodigen. France 2 hoopte daarmee de gemoederen te bedaren, maar dat was verloren moeite.

Marine le Pen zag een unieke kans om zichzelf en haar partij in de slachtofferrol te duwen. Komt nog bij dat de stelling alsof Le Pen oververtegenwoordigd is op de tv-zenders niet klopt. Het is al achttien maanden geleden dat Le Pen nog in DPDA werd uitgenodigd. En sinds de start van de programma in 2011 hebben de FN’ers slechts 12 procent van de spreektijd gekregen.

Reclame voor Le Pen

Jean-Marie le Pen, ondertussen door dochter Marine opzijgeschoven, vond dat zij toch aan de uitzending moest hebben deelgenomen. Want elke reclame is welkom. Le Pen weet daar alles van. In de jaren tachtig werd hij een politieke vedette nadat hij herhaaldelijk werd uitgenodigd in het debatprogramma ‘L’Heure de Vérité’. Le Pen moest er antwoorden op allerlei zware beschuldigingen, zoals zijn vermeende betrokkenheid bij martelingen tijdens de Algerijnse Oorlog.

Nu denkt Marine zelf wellicht dat ze door de heisa rond het France 2-programma en haar afwezigheid meer reclame heeft gekregen dan indien ze gewoon had deelgenomen aan het debat. Een paar procentjes extra in haar regio Nord-Pas-de-Calais, en half december zal een regio voor het eerst in handen van het Front national vallen. Trouwens, hetzelfde zou kunnen gebeuren met PACA (Provence-Alpes-Côte d’Azur), waar nicht Marion Maréchal-Le Pen zeer populair is.

40 procent

Zowel in de noordelijke als in de zuidelijke regio’s haalt het Front national in de peilingen voor de regionale verkiezingen 40 procent van de stemmen of meer. Onvoldoende om de macht te grijpen, want daar is minimaal 50 procent voor nodig. Als het FN in de eerste ronde 40 procent haalt en de PS en Les Républicains (LR) spannen in de tweede ronde samen (één van de twee klassieke partijen trekt zich terug om de andere te helpen), dan lijden de Le Pens een zware nederlaag. Echter, de aversie tussen PS en LR is, zeker in Nord-Pas-de-Calais, zo groot dat ze wellicht beiden in de tweede ronde opkomen, in een zogenaamde ‘triangulaire’ met het FN. In dat geval heeft het Front national als grootste partij met 40 procent van de stemmen genoeg om de overwinning te behalen.

Salan