2015-43_15_Sport (Medium)Het kan verkeren

Met vier nederlagen op rij en een gedeelde laatste plaats in de rangschikking zijn de druiven danig zuur in Lokeren. En wie zijn fout is dat? “Niet van de spelers, want die hebben hun best gedaan en konden het ook niet verhelpen dat OH Leuven één keer meer scoorde dan de thuisploeg. Het zat wel nog maar eens zwaar tegen.” Met die uitleg moeten we het stellen. Dat verweer komt niet van de eerste de beste, wel van niemand minder dan Bob Peeters, tot voorbije zaterdagavond de meest gekwelde trainer van het Waasland en omstreken. En zeggen dat SK Lokeren evenveel punten telt als Standard. Wie dat bij het begin van de competitie had voorspeld, hadden ze in een dwangbuis zot gewiegd en lam getutterd verklaard.

Olijke Yannick

In Lokeren hebben ze in een ver verleden al hardere noten gekraakt. Bij Standard, waar ze traditiegetrouw veel noten op hun zang hebben, liggen de kaarten anders. Met de thuisnederlaag tegen Westerlo en de rode lantaarn als toemaatje, is de Franse furie niet ver weg in Sclessin. Trainer Yannick Ferrera, kop van Jut, ziet dat anders. “Na elf speeldagen staat Standard laatste. Daar kan ik niet naast kijken. Maar zelfs play-off 1 is maar een tiental punten verwijderd. Alles blijft dus mogelijk.” Juist. Kan Bob Peeters niet eens in de leer gaan bij zijn guitige collega?

Schlager

Als we het over de Rouches hebben, kunnen we moeilijk voorbij aan de ‘killers’ van Standard. Daarmee zijn we bij Westerlo beland, waar ze enkele weken geleden met plezier trainer Harm van Veldhoven op de brandstapel hadden zien smeulen. Om vandaag in koor te zingen: ‘Zo ne goeie hebben we nog nooit gehad!’ Afwachten wat de volgende weken in de Parel van de Kempen het lijflied wordt.

Kater

In Duitsland zitten ze met een zware kater, nadat het weekblad Der Spiegel liet uitlekken dat er smeergeld zou betaald zijn om het WK van 2006 aan de Bondsrepubliek toe te wijzen. We geloven daar geen woord van. Van horen zeggen, hoort ge veel liegen. Alsof de FIFA zo corrupt zou zijn om zich te laten omkopen… Het spaarpotje dat Franz Beckenbauer en co de Wereldvoetbalbond cadeau deed, was enkel een attentie om de noodlijdende kas van de FIFA te spijzen. Of hoort ge niet goed?

Niet met ons

Met Israël aan de Klaagmuur en de 3-1 overwinning op zak is het zover. De Rode Duivels eindigden eerste in hun groep en worden reekshoofd op het E.K. in Frankrijk. Dat is meegenomen. ‘Tousenfrance’ is vanaf nu het nieuwe ordewoord, waar we, omdat we ons niet aangesproken voelen, feestelijk onze drieënveertigers aan vegen. Als tegengewicht laten we de sportredactie van onze gewezen lijfkrant aan het woord waar ze nog altijd, met pijn in het hart, aan het nagenieten zijn van de duivelse overwinning.

Warm nest

Guy van den Langenbergh onthult iets waar we tot nu het raden naar hadden, maar aan zijn woorden durven we niet twijfelen, omdat hij blijkbaar goed op de hoogte is van de interne keuken van de Rode Duivels. Marc Wilmots, aan wie de Guy zijn lofzang richt, kan het beamen. “Beste Marc, in de vier jaar tijd dat u dit team onder uw hoede hebt, bent u erin geslaagd om van de Rode Duivels een warm nest te maken. De huidige lichting voetballers doet niet liever dan het vliegtuig in te stappen om naar het vaderland af te zakken.” En als ge dat niet gelooft, zal Van Den Langenbergh u wel iets anders proberen wijs te maken.

Alles koek en ei 

In het land van onze goede koning Philippe en zijn Mathilde vinden de Duivels immers warmte en kameraadschap, terwijl ze bij hun werkgevers – stuk voor stuk topclubs – vooral kilte en afgunst ontmoeten, aldus Guy van den Langenbergh, die duidelijk kind aan huis is in de kleedkamer. Met als hartbrekend besluit: “Naar de Duivels komen, is voor hen een verademing. Beste Marc, zorg ervoor dat de sfeer goed blijft.” Mooi toch. Mogen we daar iets aan toevoegen? “Beste Marc, kom ze desnoods zelf onderdekken en vertroetelen als het eens wat minder goed gaat.”

Kenners

Om het vaderlandse feest nog completer te maken, mocht een aantal bakvissen, voor de gelegenheid in een zwart, geel en rood carnavalstenue, op de voorpagina van de krant poseren. Met als bijkomende boodschap: “Iedereen naar Frankrijk”. Of de ten tonele gevoerde meiden weten dat een voetbalploeg uit elf man bestaat, is twijfelachtig. Waarmee we hun pleziertje om volgend jaar ‘tousenfrance’ vastenavond te vieren niet op voorhand willen vergallen.

Opvallend

Het gaat goed met Royal Antwerp FC. Alleen op kop in de rangschikking, wat willen ze op de Bosuil nog meer? Merkwaardig is het doelpuntengemiddelde. Na tien wedstrijden achttien keer gescoord. Tot daartoe. Er zijn ploegen die tot dusver beter deden. Opvallend is dat de rood-witte verdediging tot nu toe slechts drie tegendoelpunten moest incasseren. Dat is zeventien tegendoelpunten minder dan Deinze, dat eind van de week de Great Old mag verwelkomen. Waarmee we, het gezegde over de beer en zijn vel indachtig, niet willen gezegd hebben dat de match al op voorhand gewonnen is voor de liefdevolle kleuren.

Simpel

Wie klopt Wout van Aert? Goede vraag. Waarop de Nederlander Lars van der Haar het antwoord gaf, door in Valkenburg de cross te winnen. Een welgekomen ‘changement de decor’ na de reeks overwinningen van Van Aert, die met zijn onemanshows het veldrijden wat eentonig begon te maken. Zelf vond hij die tweede plaats verre van ondraaglijk. “Dan ben ik eindelijk van dat gezeur af en moet ik niet langer lezen hoe de andere renners mij moeten kloppen. Ze weten het nu: gewoon hard rijden.” Kan het nog simpeler?