Affiche Bormshuis zonder opening (Medium)Toen Jef Nys op 20 oktober 2009 in Wilrijk overleed, werd de talentrijke cartoonist alom betreurd en geprezen als geestelijke vader van het sympatieke Jommeke. Dat Jef zowat de tekenstiel heeft geleerd door wekelijks te mogen spottekenen in ’t Pallieterke van Bruno de Winter, viel bij de talrijke In Memoriams echter “tussen de plooien”.

Het siert dus het altijd bedrijvige Bormshuis dat het die onderbelichte periode uit de loopbaan ven Jef(ke) Nys onder de spotlichten wil brengen met een bezienswaardige tentoonstelling die loopt van 27 oktober 2015 tot 30 januari 2016 in het wijd en zijd bekende Bormshuis aan de Volkstraat 30 in Antwerpen. Dat de tentoonstelling samenvalt met het 70-jarig jubeljaar van dit blad, is voor ons uiteraard aardig meegenomen. Lezers die de officiële opening, met het gebruikelijke hapje en drankje, willen bijwonen, reppen zich die zaterdag 24 oktober tegen 14.00 uur daarheen om kennis te maken met de inleider van de tentoonstelling en schrijver van het boek “Jef Nys, de beginjaren als cartoonist”, Tomas Verachtert. Lol verzekerd, want de spotprenten die Jefke voor dit blad maakte van Kamiel Huysmans, dikbuik Spaak, Pierlot en andere “groten” van die tijd, liegen er niet om. Wij zullen er zijn en hopen van u hetzelfde.

hvo