2015-41_10_VVB-Colloquium (Medium)De miljardentransfers, hoelang nog?

De VVB maakt al geruime tijd van de transfers een belangrijk thema. Na een inhoudelijke campagne, met academische onderzoeksstukken en de verspreiding van duizenden ‘krasbiljetten’ (“Win For Life”), beleefde de campagne afgelopen zaterdag een hoogtepunt. De VVB, het AK-VSZ, het VNZ en het Fonds voor Vlaanderen hielden zaterdag een colloquium met heel wat academici en prominente opiniemakers, waaronder filosofe Magda Michielsens, econoom Herman Matthijs, kersvers doctor Geert Jennes (Vives), Trends-medewerker Alain Mouton en voormalig KBC-topman Remi Vermeiren.

Een aantal opmerkelijke cijfers en sterke uitspraken willen we u niet onthouden. Zo liet Geert Jennes optekenen dat “Griekenland zou tekenen voor een systeem zoals dat van Wallonië” en dat “Wallonië aan de basis ligt van de Belgische staatsschuld”. Remi Vermeiren noemde de transfers “het cement van België”. VVB-voorzitter Bart de Valck eiste dat “Vlaanderen als een goede huisvader met de vuist op de Belgische tafel zou slaan en dat de Vlaming omstandig en correct wordt ingelicht omtrent de werkelijke situatie waarin hij zich bevindt”.

Wie een beetje tussen de regels kan lezen, of voor wie er bij was en het kon horen, weet aan wie dit gericht was: de Vlaamse en federale regeringspartij N-VA. Gezien de aanwezigheid van een aantal N-VA-coryfeeën (gespot: Peter de Roover, Siegfried Bracke, Matthias Diependaele, Hendrik Vuye…) kunnen we ervan uitgaan dat de boodschap in een aantal oren is genesteld. Hopelijk gaat de boodschap er via het andere oor niet opnieuw uit.