2015-47_02_RiRo (Medium)Migratie- en terrorismedebat kan maar beter niet ontsporen
Na Charlie Hebdo (januari) kreeg Parijs nog maar eens de waanzin van de terreur over zich heen. Hierover is al veel gezegd en geschreven. Verstandige dingen, maar nog veel meer politiek gespin. Weinig commentatoren klinken anders dan in januari. Daar is nochtans reden toe, aan beide zijden.

Geen pretje om lid te zijn van een interventiedienst
Allerlei politici en experten hebben vorige week flink de media afgestruind om hun opinie kenbaar te maken over de interventie van het Snelle Respons Team (SRT) van de Antwerpse politie waarbij een veertienjarig Syrisch meisje werd ‘neergeschoten’, in feite licht werd gewond door een verfkogel. Politieagenten, en in het bijzonder de interventiediensten, komen daarmee andermaal zelf in de vuurlijn. Het Comité P startte inmiddels een onderzoek naar het incident. Bij de politie is het geen pretje om nog lid te zijn van een interventiedienst.

Waalse regering is immorele wapenhandelaar én rechter
Hans Bonte, de burgemeester van Vilvoorde en Vlaams parlementslid voor de sp.a, vroeg op vrijdag 16 oktober op Radio 1 dat er maatregelen zouden worden genomen tegen illegaal wapenbezit. Ook de wapenwet die legaal wapenbezit regelt, mag voor hem onder de loep worden genomen. Bonte stelt samen met ons vast dat zowat in elk terreurdossier België of Brussel opduiken als plaats waar de gebruikte wapens ofwel werden aangekocht ofwel een doortocht kenden. Een maand na het interview
zijn met de aanslagen van 13/11 zowel de vraag als de vaststellingen alleen maar actueler geworden.

Klacht tegen federale ministers
Het Vlaams Belang heeft klacht ingediend tegen Jan Jambon, Theo Francken en Steven Vandeput, alle drie Vlaamse ministers in de federale regering, wegens schending van een aantal artikelen van het Belgisch strafwetboek. Gelijkaardige klachten werden al eerder ingediend in het buitenland. Meer bepaald in Nederland door ex-strafpleiter Bram Moszcowicz tegen het huidig kabinet. In Duitsland ook door de politieke beweging Alternative für Deutschland (AfD) tegen Duits bondskanselier Angela Merkel.

Praten met Sid Lukkassen: “Onze militairen zijn verzwakt. Mannelijkheid is vandaag vies”
Sid Lukkassen wikt gelukkig zijn woorden niet. Dat leidt tot een messcherpe analyse van Europa, zowel cultureel, politiek als maatschappelijk. De jonge Nederlander bekritiseert het verdwijnen van de mannelijke waarden, na de slappewasrevolutie van mei ‘68 weggevreten door de vervrouwelijking, de verlinksing en de erotisering.
Europa neigt naar het antieke Rome voor zijn val.

Het geld van de moslims (Thierry Debels)
De Limburgse vzw Islamitisch Cultureel Ontmoetingscentrum heeft al meer dan 200.000 euro ingezameld voor de aankoop van villa La Finesse op de Koerselsesteenweg in Beringen. De vzw wil daar een nieuwe moskee inrichten. De totale kostprijs bedraagt 500.000 euro. Volgens de verkoopsovereenkomst moet op 1 januari 2016 een eerste schijf van 300.000 euro betaald worden. ‘Geen probleem’, verzekert vicevoorzitter Youssef El Ballata in de pers. ‘Onze leden hebben nu al dik 200.000 euro geschonken.’