Niet zo erg

Een klein dorp werd gedwongen honderd zogezegde vluchtelingen op te nemen, en er werd een informatieavond georganiseerd met de burgemeester en een afgevaardigde van Fedasil. Maar die kregen de wind van voren. “We hebben ze niet nodig,” schreeuwden sommige aanwezigen. “We vrezen voor onze veiligheid. Dat ze vertrekken!” En dat waren nog de vriendelijkste kritieken. Er werden ook “racistische” slogans geroepen – wat dat ook mag betekenen – en enkelingen brachten zelfs de nazigroet. De burgemeester kreeg er zelfs geen woord tussen. Maar het was allemaal zo erg niet, en niemand kon dit keer de schuld geen aan het Vlaams Belang of de N-VA. Dit gebeurde in het Waalse dorp Thy-le-Château, een deelgemeente van Walcourt. De burgemeester is een PS-creatuur.

Kromme media

Op het derde verkiezingsdebat van de Republikeinen haalden presidentskandidaten van die partij zwaar uit naar de mainstream-media. Marco Rubio vond dat Hillary Clinton in de hoorzitting in het parlement liegt, maar dat in de media die leugens minzaam worden toegedekt. Krijgen de Republikeinen steun van door rijken gefinancierde actiecomités (de ‘superPACs’)? “De Democraten hebben het ultieme superPAC. Dat zijn de mainstream-media”, kaatste een felle Rubio de bal terug. De debatleiders op de zender CNBC, die de republikeinse confrontaties organiseert, werden door het publiek luid uitgejouwd, wegens te veel suggestieve vragen. Kandidaat Ted Cruz zei dat de Republikeinen altijd hitsiger worden ondervraagd dan de Democraten. Chris Christie gaf de moderator, die middenin een antwoord onderbrak, lik op stuk. Dat zou hier ook eens meer mogen gebeuren.

Opnieuw sabotage in Doel?

Zondag schoot in Doel I een transformator in brand. Het zoveelste incident in één van onze kerncentrales. In de pers was men eerder karig met de details over hoe zo’n transformator in brand kan schieten. Eén mogelijkheid is dat er om één of andere reden te veel spanning op de transformator kwam te staan. Een andere mogelijkheid is dat er iets schortte aan de transformator, bijvoorbeeld door gebrekkig onderhoud. Doel I ligt immers al een tijdje stil. Een derde mogelijkheid is natuurlijk sabotage. Vermogenstransformators zitten vaak in een kuip met olie die voor de koeling moet zorgen, en als het oliepeil te diep zakt, kan zo’n transformator in brand schieten. Maar tiens, een olielek in een kerncentrale in Doel, waarom komt ons dat toch zo bekend voor…?

Van Rooy scoort

Islamdeskundige en cultuurcriticus Wim van Rooy mocht in het Nederlandse Buitenhof (een ‘7de Dag voor volwassenen’, aldus mediawatcher Frank Thevissen) in debat met twee islamapologeten, Leo Lucassen en Maurits Berger. Aanleiding was de verschijning van Van Rooys boek ‘Waarover men niet spreekt’, dat messcherp de islam en islamisering aan de kaak stelt. (zie ’t Pallieterke van vorige week) Lucassen toonde zich vooral bedreven in het spuien van zoveel mogelijk cijfermist, waarmee moest aangetoond worden dat het met de negatieve aspecten van de moslimse immigratie allemaal best meevalt. Van Rooy trapte niet in de val om die cijferdans van lepe Leo te weerleggen. Hij vertelde zijn eigen ijzersterke verhaal, gebaseerd op een grondige kennis van de islam. Die kennis heeft zijn opponent Berger ongetwijfeld ook, maar hij slaagt er telkens weer in de gitzwarte kanten van de islam weg te relativeren. Dat is snel te verklaren: in Leiden bekleedt prof. Berger de ‘Sultan of Oman Chair for Oriental Studies’. De man wordt gewoon betaald door de golfstaat Oman. Van Rooy bleef heel de tijd erg rustig en kwam met heel duidelijke praktijkvoorbeelden die zijn these konden staven, nl. dat de islam in onze samenleving gewoon niet integreerbaar is en op termijn tot haar ondergang moet leiden. Hij won dan ook met sprekend gemak het debat.

Schoolvoorbeeld

De radicale moslima Bouchra Abouallal (22) verbleef in het IS-kalifaat. Met begeleiding van de Belgische overheid (!) keerde ze even terug naar Antwerpen om te bevallen. Waarna ze opnieuw en probleemloos het “aardse IS-paradijs” kon opzoeken. Vanuit dat paradijs bedreigde ze zojuist een Antwerpse speurder en zijn kinderen. “Met de hulp van Allah zullen mijn kinderen van uw kinderen weeskinderen maken”, luidde het. “Zo erg is het nooit geweest”, weet de politieleiding. Toch kan, neen, moet men daar al even weten welk vlees ze met de familie Abouallal in de kuip hebben. Toen ze nog in Antwerpen waren, liep hun grootvader met zijn kleinkinderen op straat. Niks mis mee, had hij ze niet als soldaatjes verkleed en de recente “boodschap” van zijn dochter niet had beantwoord met “Moge Allah jullie wensen doen uitkomen. Ik ben trots op jullie”. Papa dweept met Sharia4Belgium en IS. We doen alle mogelijke moeite om op onze beurt trots te zijn op dit schoolvoorbeeld van perfecte integratie, maar het lukt ons niet helemaal…

Tang van een vent

“Jij bent een tang van een wijf!”, schreeuwde een zotte toerist Linda de Win (VRT, Villa Politica) toe, toen hij in haar buurt geraakte op een persuitstap naar Namen. De titel in De Morgen boven haar antwoord trok de aandacht: “Een tang van een vent, bestaat dat ook?” Zij vraagt zich af: “Zou de man die dat riep dat op dezelfde manier hebben gedaan als ik een man was?” Onbeschofte mensen zullen er altijd zijn. De Win heeft gelijk dat ze geen onbeschoftheid pikt. Ze heeft gelijk dat ze het opneemt voor haar collega Danira Boukhriss, zowel inzake kennis als gevatheid sterk in ‘De slimste mens’. In de riolen van Twitter riepen nobele delen van onze bevolking “dat dit kreng uit de quiz moest oprotten!”. Dapper. Droevig. Aap van een vent. Dit gezegd zijnde, vinden we dat De Win die grofheid al te makkelijk koppelt aan seksisme. “Waarom komen vrouwen bedreigend over… verdienen ze minder… doen ze meer in het huishouden… leiden ze minder bedrijven?”, jammerde ze. Misschien omdat nogal wat vrouwen met véél plezier en ferm tegen de goesting van De Win kiezen voor andere of deeltijdse jobs, of voor meer huishouden? Waar worden vrouwelijke ambtenaren, leerkrachten, verzorgenden en werknemers in bedrijven minder betaald? Waar minder vrouwen aan de start verschijnen, is met evenveel en gelijk over de meet komen politiek correcte onzin.