2015-52_07_Gent (Medium)Een zware week voor de Gentse flikken

Bij een controle in Ledeberg werd een verdacht persoon door de politie tegengehouden en gefouilleerd. Geen nieuws, maar deze verdachte was niet Jan met de pet, en dat heeft de Gentse politie geweten. De man in kwestie is acteur, een bekende knuffelallochtoon, wereldberoemd in Bevergem, Zouzou voor de hippe linkse vrienden.

Zijn “gekwetste gevoelens” zorgden deze week voor een mediarel en een barst in de Gentse coalitie. Het onnozele voorval werd buiten alle redelijkheid opgeklopt: “bang, vernederd en geïntimideerd” (Het Nieuwsblad, 14 december), “Daar lig je dan, als een crimineel”(HLN 14 december), “De politie zit met een probleem” (De Morgen, 15 december),  “Is onze Gentse politie de trappers kwijt?”(Het Nieuwsblad, 19 december)…!

“Bij politie heerst vijandigheid tegen moslims”, dixit de voorzitter van het gelijkekansencentrum, en “dat racisme vertaalt zich in tastbaar geweld” (Het Nieuwsblad 15 december). Er volgde een waterval aan opiniestukken met de acteur in de hoofdrol als onschuldig slachtoffer en het politiekorps als onverbeterlijke slechteriken. Burgemeester Termont deelde in de klappen toen hij zijn korps verdedigde en vroeg om het onderzoek door het comité P af te wachten.
De politiek kon niet achterblijven. Op het stadhuis werd de burgemeester ondervraagd door leden van zijn eigen meerderheid. Pathetische toespraken over “jongeren met een kleurtje die moeten wegduiken van schrik wanneer zij een politiecombi zien voorbijrijden” en over “hoe beschaamd iedereen (alweer) is dat dit in progressief Gent kon gebeuren”. De wereld was net niet vergaan, tijd voor een welgemeende “sorry”. Maar de burgemeester was niet bereid om “sorry” te zeggen, maar bleef integendeel voor één keer pal achter zijn politiekorps staan. Volgens de acteur in kwestie werd hij door de politie op de grond gegooid en moest hij op blote voeten in de regen staan. Hij voelde zich vernederd en zijn sokken werden nat (beweert hij toch).

De burgemeester vertelde een heel ander verhaal. Er waren zoals elk weekend controles door het “Strop team”, dat zijn ervaren agenten die regelmatig criminelen van straat plukken. Kort daarvoor hadden zij 100 gram cocaïne aangetroffen bij een verdachte. Op een andere plaats was iemand tegengehouden met inbrekersmateriaal in zijn rugzak. Dit team kreeg mijnheer Ben Chikha in het oog met rugzak en kap op zijn hoofd en vonden dat hij zich verdacht gedroeg. Men wist niet dat hij een bekende acteur was en ging over tot fouillering. Drugs zitten vaak in schoenen en kousen verstopt, logisch dus dat men hem heeft gevraagd zijn schoenen en kousen uit te doen. De man werd boos en heeft zijn spullen op de grond gegooid. Dat hij op de grond gelegen heeft en in de regen moest staan, klopt niet. De burgemeester besloot met een emotionele oproep: “Wat ik zo verschrikkelijk vind, is dat die drie agenten beoordeeld zijn door de pers, door de media, door iedereen. Zij mogen zich niet verdedigen maar zij en heel het korps zijn al veroordeeld. Laat ons toch het onderzoek afwachten. Verdomd, vraag me niet om verontschuldigingen aan te bieden, voor wat? Met mijn hand op mijn hart zeg ik u dat dit niets met racisme te maken heeft.”

De volgende dag stond in De Morgen een opiniestuk, “Veel vragen en het antwoord begint met sorry”, geschreven door de groene schepen Decruynaere, waarin ze een herstelgesprek eist voor het slachtoffer en excuses van Termont. Het werd sommige socialisten teveel; rood en groen vlogen elkaar publiekelijk in de haren. Vrijdag kwam het voorlopig triestig hoogtepunt, toen de sympathieke woordvoerder van de Gentse politie, Manuel Gonzalez, het gescheld beu, zijn facebookaccount afsloot met een emotioneel bericht: “Beschimpt, uitgespuwd, voor mij hoeft het niet meer” (vrij 19 december).

Met ons slecht karakter vermoeden wij een sterk stukje theater achter de gekwetste gevoelens van Zouzou. Medelijden krijgt hij van ons niet. Kortgeleden stond die aandachtstrekker in Brussel (in volle terreurdreiging!) met een IS-vlag te zwaaien. Wij zijn ook de spotternijen met al wat Vlaams en christelijk is van de gebroeders Ben Chikha niet vergeten, kwetsen is zowat hun handelsmerk. Twintig jaar geleden richten ze het theatergezelschap vzw Nit Nithei Garabam op, beter bekend onder de werknaam ‘Action Zoo Humain’. Het gezelschap krijgt daarvoor 200.000 euro subsidies van de Vlaamse regering. Ze zitten daarmee in de top vijf van de best gesubsidieerde organisaties of vzw’s die bezig zijn met sociaal-artistieke werking.

Toch niet slecht van die racistische Vlamingen.

Mathildis