2015-49_05_Zuur & Zoet (Medium)Belgicisten alweer in het offensief

De vreselijke aanslagen in Parijs zijn nog maar net achter de rug en daar duiken alweer enkele belgicisten op die er anti-Vlaamse conclusies uit trekken. Twee Barten van twee ideologisch sterk verwante kranten – De Morgen en De Standaard – zongen vorige week in koor dat het falen van de Belgische veiligheidsdiensten het gevolg zou kunnen zijn van de staatshervorming en de institutionele complexiteit van het land.

Saoedi-Arabië, België en de onfrisse rol van ons koningshuis

De politieke en de handelsrelaties van België met het feodale koninkrijk Saoedi-Arabië staan volop ter discussie na de terreuraanslagen in Parijs en het terreurgevaar in Brussel. De Saoedi’s prediken in het Westen het oerconservatieve wahabisme en er zijn sterke vermoedens dat ze de IS financieren.

België verkozen tot ‘fossiel van de dag’ op klimaattop

De pers was er als de kippen bij: België werd op de eerste dag van de klimaattop verkozen tot ‘fossiel van de dag’. Pijnlijk voor Charles Michel, blokletterden de kranten. De prijs ‘fossiel van de dag’ heeft nochtans niet te maken met de klimaatconferentie. Die bijeenkomst wordt georganiseerd door de Verenigde Naties.

Toekomst Antwerpen is divers en Marokkaans

Volgens de extreemlinkse socioloog Jan Hertogen is “alles wat rechts en vals is, in paniek”. Of het nu lezers zijn, ongeruste gebruikers van Seniorennet, rechtse intelligentsia of de eminente professor Etienne Vermeersch, iedereen vraagt hem bevestiging of de migratiecijfers die ATV de wereld instuurde wel kloppen. Ze kloppen. En zonder asiel- en migratiebeperking kloppen ze straks ook voor tal van Vlaamse steden.

Het ware gelaat van de Osmanen

Het neerhalen van een Russisch gevechtsvliegtuig, al dan niet boven Turks grondgebied, het is zo’n incident met een dieper liggend verhaal. Men zou haast meer passie ontwaren in de onderlinge verschillen van het anti-IS-kamp dan in de strijd tegen die engerds. Wat er zich afspeelt, raakt vele taferelen, het ene al wat theatraler dan het andere. Oude geopolitieke rivaliteiten, religieuze tegenstellingen, plat opportunisme… De positie van Turkije verdient een aparte plek in de analyse.

Praten met Walter Van den Branden: De 500 journalisten waarover men niet spreekt

Vlaanderen is voor journalisten een vruchtbare akker. Twee grote journalistenclubs verdelen de voren. De Vlaamse Journalistenvereniging (VJV) is de oudste onafhankelijke Vlaamse bond. De Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) werd jaren later de Vlaamse vleugel van de nationale mediavereniging. VJV en VVJ dobberen nader tot elkaar, hoewel het water kroosrijk blijft. De VJV viert zaterdag haar 50ste verjaardag met 500 leden. Voorzitter Walter van den Branden verbeterde de werking en wrikt de VJV opwaarts in de vaart der woorden.