2015-51_05_francken1 (Medium)Door Europa waait de wind van woede
Wil je weten wat objectieve journalistiek is? Herbekijk even de VRT-uitzending van vorige zaterdagavond, met in de glansrol Ivan Ollevier. Je haalt eerst hier of daar een onbekende voor de microfoon en je laat die zeggen dat het FN een neonazipartij is, en je laat vooraf en nadien in de studio secondenlang een foto van Marine le Pen in beeld brengen, waarbij de felle Franse met de rechterarm gestrekt de Vlaamse huiskamers groet.

Afrikaneruniversiteiten in de branding
De Zuid-Afrikaanse universitaire wereld heeft zich dit jaar in de belangstelling gewerkt. Eerst was er – in april/mei – de commotie rond de aanwezigheid van “apartheids- en koloniale” beelden op de campussen, wat onder meer leidde tot het verwijderen van het beeld van Cecil Rhodes aan de universiteit van Kaapstad.

De frustraties van de ondernemer-politicus (Jurgen Ceder)
In De Tijd van vorige week (11/12) deelt Grete Remen, de zaakvoerster van het natuurvoedingsbedrijf Damhert, haar ontgoocheling mee over haar ervaringen in de politiek. Remen werd vorig jaar verkozen in het Vlaams Parlement voor de N-VA. Zij is niet de eerste ondernemer die in het parlement zeer snel alle illusies over de politiek kwijtspeelt. En ze zal niet de laatste zijn.

Can’t stump the Trump
Onze Belgische media hebben al een hele poos moeite om de Amerikaanse politiek te volgen en correct te kaderen. Ofwel geeft men een tendentieus verslag, bijvoorbeeld door de Amerikaanse wapendiscussie te framen door enkel gekken in beeld te brengen in relatie met het Amerikaanse wapenrecht. Ofwel is er een stuitend gebrek aan inzicht in Amerikaanse geschiedenis en correct besef van de sui generis Amerikaanse politiek, die volledig anders werkt dan de onze.

De melkkoe FN Herstal
Het heeft nog lang geduurd, maar vorige week kwam Amnesty International dan toch met een omstandige studie over de Waalse wapenleveringen van FN Herstal aan de Golfstaten. Het rapport vermeldt wat iedereen al wist. En de Waalse regering? Die wil vooral dat er niet te veel over gepraat wordt. Als staatsbedrijf dat dividenden genereert, is FN Herstal van levensbelang voor de Waalse regering.