2015-52_11_Zuur & Zoet (Medium)Over recordaantal leefloners wordt vooral veel níét gezegd

In de eerste helft van 2015 hebben 11,3 procent meer mensen een leefloon aangevraagd in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, becijferde de POD Maatschappelijke Integratie. De grootste stijging sinds 2003. In 2014 waren er gemiddeld per maand 102.646 leefloners, dit jaar al 114.195. En volgend jaar nog meer. Veel meer.

Uitvoering Europese maatregelen loopt mank

Wie de conclusies over de aanpak van de migratie en het terrorisme van de laatste Europese Raad leest, kan niet anders dan bittere tranen huilen en zich afvragen hoeveel realiteitszin onze Europese toppolitici en ambtenaren nog hebben. Concrete maatregelen staan in het document niet vermeld. Er is geen enkele aanwijzing voor een gecoördineerd optreden door de lidstaten. Jawel, het vrij verkeer van personen, diensten en goederen binnen de Schengenruimte dient ten koste van alles te worden beschermd. Voor het overige is alles te verbeteren wat vroeger niet functioneerde en ook morgen niet zal functioneren. Veel gewauwel dus voor bijzonder magere resultaten. Op het terrein is ondertussen weinig verschil te merken, de migranten blijven komen.

Zieken duurder dan werklozen? Jawel. Maar waarom?

Gelukkige feestdagen… Als u nog gazetten leest, of een vleugje informatie meepikt op radio en tv, zien de perspectieven voor de nabije toekomst er niet al te best uit. Laten we de internationale droefheid even aan ons voorbijgaan, dan nog is er de confrontatie met slecht nieuws: almaar meer armen, stijgende prijzen, meer belastingen, meer doppers, meer leefloners, meer migranten, meer crisis, meer werkloosheid, meer ongelijkheid, meer CO2 en meer kerngevaar.

Je ne suis pas Eric (Jurgen Ceder)

Op 17 december veroordeelde de correctionele rechtbank van Parijs publicist Eric Zemmour tot een boete van 10.000 euro wegens racisme en het “aanzetten tot haat”. De rechtbank was van mening dat de beklaagde “stigmatiserend” en “zonder nuance” over “de gehele moslimgemeenschap” had gesproken. In hetzelfde jaar dat ongeveer heel Frankrijk de aanslagen op Charlie Hebdo had aangegrepen om zijn absolute gehechtheid aan de vrijheid van meningsuiting uit te schreeuwen, wordt alweer iemand veroordeeld omwille van een politiek incorrecte mening.

Podemos doet ook de nationalisten pijn

Spanje en zijn regio’s, het blijft een boeiend verhaal, al maakten de regionalisten en nationalisten vorige zondag geen al te beste beurt. In het nationale parlement haalt de jonge partij Podemos meteen 69 van de 350 zetels binnen.

Leopold II met Hitler vergelijken is onterecht: Hitler was geen pedofiel

Een herdenking voor de 150-jarige troonsbestijging van koning Leopold II, in de stad Brussel, zet kwaad bloed. ‘Totaal onaanvaardbaar, en zelfs gevaarlijk’, klinkt het. Maar wie was de tweede koning der Belgen eigenlijk? Leopold II wordt geboren in 1835. Zijn vader Leopold I vindt hem maar een rare snuiter. De twee komen niet goed overeen; ze communiceren via briefjes. Leopold I denkt zelfs dat zijn oudste zoon compleet getikt is.