België verkozen tot ‘fossiel van de dag’ op klimaattop

De pers was er als de kippen bij: België werd op de eerste dag van de klimaattop verkozen tot ‘fossiel van de dag’. Pijnlijk voor Charles Michel, blokletterden de kranten. De prijs ‘fossiel van de dag’ heeft nochtans niet te maken met de klimaatconferentie. Die bijeenkomst wordt georganiseerd door de Verenigde Naties.

2015-49_03_Nieuwsfeit van de week (Medium)Op het congres lopen zo’n 20.000 wetenschappers en politici over het milieu te palaveren, in hun kielzog gevolgd door een paar duizend journalisten. Op de eerste dag kwamen een 150-tal regeringsleiders aan uit alle hoeken van de wereld, een groot aantal ervan in hun privé-vliegtuig.

In de marge van de klimaatconferentie zijn honderden NGO’s aanwezig, die van de gelegenheid gebruik maken om vooral zichzelf in de kijker te werken bij de talrijk aanwezige journalisten. Zo is ook de NGO Climate Action Network (CAN), dat wereldwijd een 900 tal milieu- en andere organisaties overkoepelt, in Parijs aanwezig. En elke dag wordt een prijs uitgereikt: ‘The Fossil of the Day’. Goed om weten: de directeur van CAN Europa is de Belg Wendel Trio. Die laatste is geen onbekende in progressief België: eerst werkzaam bij 11.11.11, daarna Oxfam-Wereldwinkels en tenslotte campagneleider bij Greenpeace. Bij de verkiezingen van 2007 stond Wendel Trio op de sp.a-lijst in Oost-Vlaanderen, binnengehaald door Johan Vande Lanotte himself. De verkiezingsresultaten voor de sp.a waren echter dat jaar zodanig slecht dat Wendel Trio niet in de Kamer geraakte.

De prijs die maandag werd uitgereikt in Parijs, werd overhandigd aan Joeri Thijs, directeur van Greenpeace, die zogezegd de prijs in ontvangst nam namens België. Vrij vertaald: de prijs ‘Fossiel van de Dag’ wordt uitgereikt door een onderonsje van progressieve milieu-activisten, onder het motto: ons kent ons en laat de subsidies maar komen.

Handige marketeers zijn de CAN-activisten zeker en vast. De politieke banden tussen Climate Action Network en de sp.a en Groen zijn overduidelijk. Beide oppositiepartijen maken handig gebruik van de klimaatconferentie om de “rechtse” Belgische en Vlaamse regering aan te vallen. Niet voor niets blokletterde Het Nieuwsblad op dinsdag: “ANALYSE. Is het de schuld van N-VA dat we nog geen klimaatplan hebben?“ En toch, met de officiële klimaatconferentie heeft de prijs ‘Fossiel van de Dag’ niets maar dan ook niets te maken. Wie de officiële berichtgeving leest in onze kranten, krijgt echter een tegenovergestelde indruk.

KvC