Sinds vorige week kennen we de vier halve finalisten van de beker van België, Club Brugge, RC Genk, Standard en AA Gent. Buiten Anderlecht, die de boot miste, zijn alle grote jongens nog aanwezig.

Spektakel en volle stadions gegarandeerd. Het is te hopen voor de Crokycup, die een zetje in de rug goed kan gebruiken want er is gebleken dat de belangstelling voor de Belgische beker zienderogen zakt, niet alleen bij supporters, maar ook bij clubs en spelers.

Ik kan je nochtans verzekeren: het spelen van een bekerfinale is een beleving die je minstens eenmaal in je leven als voetballer moet hebben meegemaakt! Ik speelde er vijf. Het toenmalige Heizelstadion was iedere keer tot aan de nok gevuld met 60.000 toeschouwers. Elke match had zijn eigen verhaal.

Vijf bekerfinales

De eerste finale was in 1972 tegen Standard, Anderlecht won met 1-0.

Na de wedstrijd was er trammelant in de kleedkamer van de Rouges. Jean Thissen beschuldigde Nico Dewalque ervan ons een handje te hebben geholpen en wilde Nico een mep verkopen. Gelukkig kon men Thissen tegenhouden, anders had Dewalque grote kosten gehad!

De tweede finale was in 1973, opnieuw tegen Standard, Anderlecht won met 2-1.

Deze match veranderde mijn hele voetballersloopbaan. Georges Heylens brak zijn been tijdens de eerste helft. Dat is later nooit meer goed gekomen. Ik moest zijn rechtsachterplaats overnemen en was gedoemd voor de rest van mijn carrière de lijn af te dweilen in plaats van rustig achterover te leunen als libero. Ik heb het Georges nooit vergeven.

De derde finale was in 1975 tegen FC Antwerp, Anderlecht won met 1-0.

Het was de allerlaatste wedstrijd van Paul Van Himst voor paars-wit. We hebben er alles aan gedaan om ‘Polle’ de mogelijkheid te geven de beker nog eens omhoog te steken. Gelukkig voor hem wisten we toen nog niet dat zijn volgende club RWDM zou zijn, de aartsvijand !

De vierde finale was in 1976 tegen Lierse SK, Anderlecht won met 4-0.

Het was de afscheidsmatch van Hans Croon, die ondanks het winnen dat seizoen van de Europese beker der bekerwinnaars en de Belgische beker de laan werd uitgestuurd en vervangen door Raymond Goethals. Van dankbaarheid gesproken!

Niemand was echt blij na de overwinning en er hing een bedrukte sfeer in de kleedkamer na de match. Ja inderdaad, zelfs voetballers hebben gevoelens.

De laatste finale was in 1977 tegen Club Brugge, Anderlecht verloor met 4-3, na met 0-2 en 1-3 te hebben voorgestaan.

Goethals was ervan overtuigd dat enkele van zijn spelers de boel hadden beduveld en smeet zijn verliezersmedaille tegen het plafond van de vestiaire. Er gebeurde zelfs een mirakel tijdens die finale: Raoul Lambert scoorde met het hoofd!

Gille van Binst