2015-49_15_Sport (Medium)De rode lantaarns weren zich

Vorstelijke start

Het koninklijke paar mocht niet ontbreken op de finale van de Davis Cup. Omdat ze niets anders te doen hadden, kwamen Philippe de taaie en zijn al even taaie gade hun tennissende onderdanen aanmoedigen en van de gelegenheid gebruikmaken om minzaam bekken te trekken naar de twaalfduizend die ernaar zaten te kijken in de Gentse Flanders Expo. Daarmee was de vaderlandse toon gezet en mochten David Goffin, Ruben Bemelmans, Kimmer Coppejans en Steve Darcis laten zien wat ze waard waren tegen hun Britse tegenstrevers.

Eén tegen allen

De finalisten van de Davis Cup verdienen meer dan een beleefdheidsapplaus. Onze reporter ter plaatse hield er zelfs kippenvel aan over en geraakte niet uitgepraat over het driedaagse spektakel dat hem en ons gegund was. Schotten mogen dan de naam hebben dat ze gierig zijn, het nummer twee van de wereld, Andy Murray, was allesbehalve zuinig met zijn meesterlijke services. Hij deed onze landgenoten op zijn eentje de das om. Als slot van de plechtigheid weerklonk het “God save the Queen”, met een overtuiging alsof het brave mens zelf had meegespeeld en voor de Britse overwinning had gezorgd.

Heer en meester

Wat we niet wisten, is dat ze in Hamme een kanon hebben waarmee ze naar de wolken schieten om regen te voorkomen. Of het veel helpt, durven we betwijfelen. De omloop van de BPost bank Trofee in Hamme lag er danig beslijkt bij. Een kolfje naar de hand van de liefhebbers van het genre, die Wout van Aert van start tot aankomt een solonummer zagen opvoeren, wat we stilaan van hem gewoon zijn. Als hij dat volhoudt, kunnen we de winnaar van volgende week in Essen en Overijse al voorspellen. Met een speciale vermelding voor Sven Nys, die tweede eindigde en koppig weigert om van een gelukkige oude dag te genieten.

Hebben is hebben

De supporters van Racing Genk hebben een hele week om hun nood te klagen en aan hun omgeving uit te leggen dat hun ploeg in de Cristal Arena onterecht de duimen moest leggen tegen AA Gent. Het zal de Buffalo’s een zorg wezen. Gewonnen op een diefje of niet, de drie punten zijn binnen en Gent blijft op zijn sloffen aan kop van de rangschikking. “Het moet niet altijd met grote sier gebeuren, en die van Genk hadden de kansen die ze kregen maar moeten verzilveren”, hoorden we iemand zeggen. En die uitleg was nog zo zot niet.

Mac

Moeten we Lokerenvoorzitter Roger Lambrecht nu gelukwensen met zijn beslissing om Bob Peeters de ezelsstamp te geven en met zijn keuze om Georges Leekens als nieuwe trainer aan te stellen? Dat Mac the Knife met de helm geboren is, dat zijn ploeg aan een inhaalbeweging bezig is en punten sprokkelt, kunnen we niet ontkennen. Of dat alleen de verdienste is van Leekens laten we in het midden. We kennen iemand die, toen hij de fakkel doorgaf bij de Rode Duivels, aan ieder die het horen wilde, met een uitgestreken gezicht, liet weten dat hij de weg had gebaand voor zijn opvolger, die maar de vruchten te plukken had van het voorafgaande werk dat hij geleverd had. Een zekere Leekens, als we het ons goed herinneren. Zou dat op Lokeren ook niet toepasselijk zijn?

Drie musketiers

Drie ploegen stonden te trappelen om in het spoor van leider AA Gent te blijven. Oostende was aan zet in Westerlo, waar Bob Peeters debuteerde als trainer. In Anderlecht misrekenden ze zich door te denken dat ze OH Leuven met huid en haar konden oppeuzelen. Tranen en bloed hebben we niet gezien, zweet des te meer bij de topploegen tegen de twee die broederlijk de rode lantaarn delen. Terwijl Club Brugge, na een uur bibberen, in de tweede helft over KV Mechelen walste.

Affiche scherp op de snee

We hadden te doen met Bob Peeters en zijn rakkers die negentig minuten moedig standhielden tegen Oostende, om in de toegevoegde tijd genekt te worden door een kopbal van spelbederver Akpala. Een hard verdict. Had Oostende geen beter moment kunnen kiezen nadat de 4.500 in het Kuipje al dik tevreden waren met een punt? Een wedstrijd duurt nu eenmaal tot de scheidsrechter er een einde aan maakt, en er is Westerlo niet veel tijd gegund om de wonden te likken. Deze week woensdag staat de bekerwedstrijd tegen Antwerp op het programma en zaterdag wacht de schermutseling op het veld van OH Leuven dat tot nu solidair mee aan de staart van de rangschikking bungelt. Twee ploegen die gretig lieten zien dat ze meer waard zijn dan de rode lantaarn. Met dank aan de kalendermaker, die ons een strubbeling scherp op de snee voorschotelt. Allen daarheen. Tenzij ge iets anders te doen hebt.

Op hoop van beterschap

De supporters van KV Mechelen mochten een dik uur dromen van een stunt tegen Club Brugge, tot Jelle Vossen zijn entree deed Achter de Kazerne. Waarom Michel Preud’homme zijn joker zestig minuten op de bank hield, is voor rekening van de trainer van Club, die zijn goudhaantje achteraf knuffelde alsof het zijn eerste lief was en Jelle bedankte voor zijn twee treffers en voor zijn aandeel in de overige twee doelpunten. Zonder Hans Vanaken te vergeten, die mee zijn duit, en meer, in het zakje deed om de zaterdagavond van de Mechelse aanhang om zeep te helpen na een povere tweede helft van KVM. Het zal wel eens beteren.

Niet welkom

Russische pottenkijkers zijn op 9 december in de Ghelamco Arena voor het duel in de Champions League tussen AA Gent en Zenit Sint-Petersburg niet welkom. Het dictaat om de Russen te bannen, komt van de Gentse burgemeester, Daniel Termont, die er ons attent op maakt dat Gent een grote Turkse gemeenschap heeft. Zover waren we zelf ook al geraakt. Wat is het probleem? Vermits de relatie tussen Rusland en Turkije momenteel erg gespannen is, kunnen de supporters van Zenit beter thuisblijven, oordeelt de eerste burger van Gent, die daarmee het signaal geeft dat hij de Turken van zijn stad voor geen haar betrouwt. Als daar maar geen Gents-Russische oorlog van komt.