2015-52_19_Sport (Medium)De echte coaches volgens Hein

Kat

Wie gezien wilde worden, mocht, uitgedost in de stijve eik, niet ontbreken op de verkiezing van de Sportman en Sportvrouw van het jaar. Alleen de laureaten hadden wat anders te doen en stuurden hun kat. Kevin de Bruyne vond het interessanter om het weekeinde door te brengen in Zwitserland, van waaruit hij bedankte voor de eer. De wereldkampioene boksen, Delfine Persoon, bewees dat ze niet alleen haar op haar krijgshaftige bol heeft staan, maar ook op haar tanden heeft. Hoezo? Ga zitten, we zullen het proberen uit te leggen.

Gala

Tijdens het Sportgala van verleden jaar werd Persoon, tegen alle verwachtingen in, voorbijgestoken door meerkampster Nafi Thiam. Dat schoot bij de West-Vlaamse tijgerin in het verkeerde keelgat en ze zwoer nooit nog een gala bij te wonen. Weinig sportief of niet, een vrouw een woord. En een blaam voor de organisatoren, maar de glitter was er niet minder om voorbije week. Een juwelenfestival en mannequins bij de vleet. Zelden zoveel buitenissig opgesmukte kerstbomen bijeen gezien. Maar het allermooiste aan de hele cinema vonden we de uitspraak van Hein Vanhaezebrouck, die verkozen werd tot trainer van het jaar. “Mensen die met andersvaliden werken, dat zijn de echte coaches. Veel beter dan ik. Daarom draag ik mijn prijs op aan hen.”

Hoera!

We hopen dat de mond van bondsvoorzitter De Keersmaecker niet scheurt van het lachen. Hij zal het graag horen, het is niet allemaal kommer en kwel bij de beste aller voetbalbonden. In 2014 boekte de KBVB nog 200.000 euro verlies. Dat is niet weinig, maar het is ook geen ramp, want de vooruitzichten zijn hoopvol. Wat het inzicht om zo af en toe de tering naar de nering te zetten zoal teweegbrengt. De bond rekent voor volgend jaar, de kruimels die het EK gaan opbrengen niet meegerekend, op een winst van 1,3 miljoen euro. Dat kan er al door. Dat ze, nu het niet meer op kan, hun voeten maar al onder tafel steken om dat te vieren. Laat de Veuve Clicqot en de kaviaar maar aanrukken. En doe zo voort.

Intermezzo

“Het is geen bekerfinale en ook geen match in de play-off 1.” Dat is de stelling van Michel Preud’homme, en we treden hem bij. Met andere woorden, wat vroeger een absolute topper was tussen Club Brugge en Anderlecht is in dit stadium van de competitie niet meer dan een intermezzo en een tijdverdrijf in afwachting van de play-offs 1. Met alle verschuldigd respect voor de uitvinders van dat zottekensspel die, volgens hun uitleg, niets anders voor ogen hebben dan het peil van de vaderlandse competitie omhoog te krikken. En als we dat niet geloven, zullen ze ons wel iets anders proberen wijs te maken.

Pak vast

Club Brugge-Anderlecht, een wedstrijd als alle andere? Volgens Preud’homme wel. Maar dan wel een match die ze in beide kanten niet vlug zullen vergeten. Met als magere troost voor Club dat Standard zich met zware vier-één cijfers liet ringeloren in Oostende. We willen deze week liever Hein Vanhaezebrouck of één van zijn zegevierende kornuiten tegen het lijf lopen dan Michel Preud’homme.

Burenruzie

De Limburgers heten u welkom, maar als ze het onder elkaar moeten uitvechten, zijn ze minder gastvrij. Dat was het geval in de derby tussen Racing Genk en Sint-Truiden. Waarmee we niet willen zeggen dat het er overdreven bitsig aan toe ging. De burenruzie beperkte zich tot een uitgesproken overwinning voor de thuisploeg omdat STVV, ondanks veel goede wil, amper kon dreigen. Daarmee komt Genk postvatten binnen het kransje dat op de play-off 1 mikt. Met onze voortijdige beste wensen voor het nieuwe jaar, en blijven mikken.

Uitschuiver

Het moest er ooit van komen, Westerlo heeft onder Bob Peeters zijn eerste overwinning beet. Over de manier waarop ze Charleroi vloerden, gaan we het niet hebben, we willen het Westelse feestje niet bederven. Dat de directe concurrenten uit Leuven ook drie punten pakten, tegen KV Mechelen, kunnen we niet verhelpen. Dan doen de Antwerpse ploegen, inbegrepen de derdeklassers Wilrijk-Beerschot en Berchem, al eens hun best om hun provincie eer aan te doen, laat Malinwa het toch weer afweten zeker. Het is genoteerd en niet in dank afgenomen door de streekgenoten uit Westerlo.

Zover zijn we al

Tweede afdeling heeft ook zijn charmes. Zeker nu verleden week alle ogen gericht waren op Antwerp, dat in een spektakelrijke uitwedstrijd de concurrenten uit Eupen ging kloppen en gevlast was om dat de daaropvolgende zaterdag nog eens over te doen op het veld van Patro Maasmechelen. Waardoor de Great Old mee aan de leiding kon komen, met een match minder gespeeld dan co-leider Tubeke. Opdracht volbracht. Meer moet dat niet zijn. En hopelijk houden ze het een beetje sober tijdens de vakantie die hen gegund is.

Blessuretijd

Dan was er, in dezelfde reeks, nog Lierse dat, nu al met tien opeenvolgende matchen zonder nederlaag, komaf maakte met Deinze. Trainer Eric van Meir is goed bezig. We weten niet of het één van zijn trucs van de foor is, om zijn mannen in de toegevoegde tijd de overwinning te laten bezegelen, want het is niet de eerste keer dit seizoen dat ze op de valreep scoren. Heeft het belang? Ja, want de volgende tegenstrevers weten nu dat ze er goed aan doen de deur op het slot te houden tot er afgefloten wordt. Want die van Lierse zijn tot de allerlaatste seconde voor geen halve eurocent te betrouwen,

Eindelijk een duel

Wout van Aert stond al proper gewassen en gekamd op het ereschavotje na te genieten van zijn overwinning in de Scheldecross toen de rest van de groep nog over de meet moest bollen. Lichtjes overdreven? Ja, maar het doet geen afbreuk aan het overwicht waarmee hij de zeges aaneenrijgt. Voor het overige mag wereldkampioen Van der Poel zijn zegje doen. “Toen Van Aert er vandoor ging, had het geen zin om aan te klampen. Wout was simpelweg te sterk.” Wat de lepe Nederlander niet belette om een dag later in Namen de ‘onklopbare’ voor een dag van zijn troon te stoten.