Pro kernenergie

Voor de groene jongens moet het stilaan toch wat verwarrend worden. Zelfs op de door hen zo gekoesterde klimaatconferentie in Parijs hoorde men pleidooien voor… kernenergie. Die vorm van energie stoot namelijk géén broeikasgassen uit, en is bovendien merkelijk goedkoper dan de eveneens ‘klimaatneutrale’ wind- en zonne-energie. Stilaan begint het velen te dagen dat de wereld kernenergie gewoon nodig heeft, althans toch nog tientallen jaren. Ook in de schoot van het IPCC, het zogenaamd ‘onafhankelijke’ klimaatpanel dat eigenlijk een gigantische lobbygroep is, wordt hier en daar nu gepleit voor kernenergie, onder meer door Valérie Masson-Delmotte, het Franse lid van het 25-koppige IPCC-bureau. Wij vermoeden dat veel groene jongens en meisjes zich in hun eikelen fair trade-koffie hebben verslikt toen ze dat hoorden.

Vlag gedumpt

In Polen is er sinds kort een rechtse eurosceptische regering aan de macht, en dat vertaalt zich in het gebruik van symboliek. Zo worden bij officiële media-optredens van de nieuwe regering enkel nog een rij Poolse vlaggen gebruikt. De vorige bewindsploeg pakte steevast uit met een Europese vlag, maar die is naar het bezemhok verwezen. Meer was niet nodig om super-Europeaan Guy Verafstoot de gordijnen in te jagen. Zijn reactie op Twitter: ‘Wel het geld van de EU, maar niet de vlag?’ Toegegeven, ergens heeft hij wel een punt. Maar het is net door zeloten als Verhofstadt dat steeds meer Europeanen zich terecht van de EU afkeren. In plaats van de Polen te kapittelen, zou Guyke best eens de hand in eigen boezem steken. Maar iets zegt ons dat dat niet in zijn karakter ligt.

2015-49_04_Zuur & Zoet (Medium)Een (beetje) enkelband

Er zijn vorige week maar weinig zinnige zaken gezegd over de terreur. In eigen land deed onder meer de Vilvoordse burgemeester Hans Bonte (sp.a) zijn “flinkse” best om kritisch te zijn over het met een enkelband laten rondlopen van veroordeelde Syriëstrijders. “Ik was om te ontploffen… Hoe kan een potentiële terrorist in tijden van dreigingsniveau 3 en 4 een gunstmaatregel genieten? Alsof zo iemand zich wat aantrekt van een enkelband. Die knipt dat gewoon door en weg is hij”, besloot Bonte. Minister van Justitie Koen Geens volgde meteen: “Geen enkelband meer voor teruggekeerde Syriëstrijders, ze moeten naar de cel”. Een stapje vooruit, ook al werkt de maatregel niet met terugwerkende kracht. Wie al veroordeeld is, mag de enkelband houden, “als hij of zij zich aan de strikte voorwaarden houdt”.

Nuttige Brussel-les 

Vorige week kreeg de Vlaming een heldere les over hoe “mismeesterd” Brussel wel is. De Brusselse minister-president Rudi Vervoort had na de aanslagen in Parijs meer dan drie dagen nodig om een standpunt te formuleren over de veiligheid in zijn gewest. Vijftig uur totale stilte. Nochtans was het snel duidelijk dat er een opvallende link loopt van Brussel naar het broeiende jihadisme en de terreur. In Brussel zijn er wel erg veel niveaus verantwoordelijk voor veiligheid: de federale politie, het ministerie ven Binnenlandse Zaken, de Brusselse regering, de zes politiezones én de negentien lokale besturen. Dat de Brusselse baronnen in deze materie niet willen wijken voor de roep om efficiëntie, kon in zowat alle Vlaamse huiskamers niet beter worden aangetoond. In een eengemaakt Brussel zouden de Vlamingen misschien een (kleine) rol kunnen spelen. In hun versnipperde baronieën zwaaien de Franstaligen alleen de plak. Zo hebben ze het liefst.

Kompany en de sukkelaars

Zelfs Rode Duivel Vincent Kompany had het op CNN over Brussel als een “modderpoel van gemeenten” met politici in een ivoren toren. Geen wonder dat er veel fout loopt. Helaas sleurde Kompany er weer zaken bij waarmee we niet opschieten. “Die aanslagen zijn een vorm van woede tegen een systeem dat uitsluit”, duidde hij. De terrorist als heldhaftige en dus “te begrijpen” revolutionair dus? Van een verwijzing naar religieus fanatisme was er bij de voetbalmiljonair geen spoor te bekennen. Hij behoort tot het kamp dat maar volhoudt dat de aanslagen niets met de islam of met godsdienst te maken hebben, maar met kansarme jongeren en slachtoffers van uitsluiting. “Deze sociaaleconomische verklaring slaat het debat dood. Bovenal klopt ze niet: veel armen radicaliseren niet, en veel geradicaliseerde jongeren hadden wel degelijk een job of een opleiding”, aldus de filosofe Tineke Beeckman in De Standaard.

Democratie

In eigen land zakte het dreigingsniveau in Brussel van 4 naar 3. Nu er vooralsnog niets gebeurd is, lijkt het weer tijd voor de volgende lading gifpijlen richting federale regering en de facto vooral richting N-VA. De “veel te scherpe” veiligheidsmaatregelen “verkrachten de democratie”, en meer van die onzin. Links is in dit debat echt wel de pedalen kwijt.

Russen en Chinezen

Ten gronde is er maar één lichtpunt van belang: het kiemen van een Grote Coalitie tegen de terreur, van de VS via Europa tot Rusland, zelfs China en andere staten met een minimum aan beschaving… Een internationale coalitie kan niet verliezen tegen een staat (en de daarmee verbonden religieuze benden) die van concertzalen, terrassen en voetbalstadions schiettenten maakt, en prat gaat op koppensnellers, torengooiers en lijkensleurders. Volgens Alexander Orlov, de Russische ambassadeur in Frankrijk, staat Moskou open voor een anti-IS-coalitie. Zelfs Merkel zou beseffen dat de strijd met militaire inzet moet gebeuren, noteert Tom Reijner in Elsevier.

Moslims willen splitsing

De Antwerpse imam Nordine Taouil neemt ontslag uit de algemene vergadering van de moslimexecutieve. Hij was zes jaar voorzitter van die club, die verantwoordelijk is voor islamleerkrachten, de erkenning van imams, en een aanspreekpunt is voor de overheid. Taouil pleit voor een Vlaams moslimexecutieve (Het Nieuwsblad, 25 november) omdat de federale organisatie niet langer functioneert, islamleerkrachten worden aangesteld die geen Nederlands spreken, en Brusselse en Waalse leden het liefst met mekaar ruzie maken. “De meeste thema’s waar de moslimexecutieve bevoegd voor is, zijn ook de bevoegdheden van de gemeenschapsregeringen”, zegt Taouil. Elhassan Radi, voorzitter van de Liga Moskeeën en Islamitische Organisaties in de provincie Antwerpen, pleitte al in 2008 voor zo’n opdeling.

2015-49_05_Zuur & Zoet (Medium)Leterme blijft in Stockholm

Het was slechts een kort en droog berichtje op zondag: de kogel is door de kerk, en Yves Leterme wordt dan toch geen burgemeester van Ieper. Hij blijft in Stockholm, waar hij directeur blijft van IDEA.

Pijnlijk is dat hij de afgelopen maanden regelmatig in de pers liet verstaan dat hij nog wat twijfelde. Het moet zijn dat de voltallige Ieperse CD&V dan toch niet naar Stockholm afgereisd is, om daar op hun blote knieën de terugkeer van Yves Leterme naar de kattenstad af te smeken.

Overigens, in de media werd bij het bericht geen uitleg of commentaar gegeven. Daarom dat wij het dan maar doen. Voor een goed begrip: Yves Leterme strijkt daar in Stockholm, als directeur van een internationale instelling waar niemand ooit van gehoord heeft, maar liefst 14.000 euro per maand op. Bruto. En netto. Want Leterme betaalt natuurlijk geen eurocent belastingen. Je ziet van hier dat hij die mooie pree gaat opgeven om in dat Ieperse gat burgemeester te komen spelen.

Voeg aan die dikke pree nog een fikse onkostenvergoeding toe, plus dat hij over de hele wereld de grote jan mag gaan uithangen, en daarbovenop een vrijwel onophoudelijke stroom aan woordvoersters, journalistes en communicatieadviseuzes die denken horizontaal aan hun carrière te kunnen werken, en maak zelf dan maar de rekening. Die man heeft veel belangrijkere dingen te doen dan zich zorgen te maken over de rioolputjes op het kruispunt van de Boterstraat en de Patersstraat!

Geen nieuws uit Brazilië

Hoe zou het er in Brazilië aan toe gaan? Iets meer dan een jaar geleden waren er presidentsverkiezingen, die de linkse Dilma Rousseff maar nipt won van de rechtse kandidaat Aécio Neves. Onze pers haalde toen nog alle kanonnen boven om Rousseff in haar campagne te steunen. Om één of andere reden denken onze linkse journalistjes wel eens dat de Brazilianen niet gaan stemmen voor ze het stemadvies uit De Morgen, De Standaard of het VRT-Journaal gezien hebben.

Sindsdien hebben we niet veel meer vernomen uit Brazilië. Zou dat komen omdat alles daar koek en ei is, dankzij een linkse presidente? Of misschien net niet, precies omwille van die linkse presidente?

Het zit namelijk absoluut niet goed in Brazilië. Dilma Rousseff raakt meer en meer verstrikt in een corruptieschandaal dat de top van haar partij teistert. De Braziliaanse oliemaatschappij Petrobras zou zich op grote schaal schuldig gemaakt hebben aan allerlei duistere praktijken, waarbij politici betaald werden en allerlei voordelen kregen voor lucratieve overheidscontracten. Ondertussen is al gebleken dat die praktijken ook plaatsvonden tussen 2003 en 2010, toen Dilma Rousseff mee in de raad van bestuur van Petrobras zat.

Zelf wast ze haar handen in onschuld, maar het protest tegen Dilma Rousseff wordt met de dag groter. Het is maar de vraag hoelang ze nog stand zal kunnen houden. Onze pers houdt de kiezen stevig op mekaar. Stel je voor dat de rechtse Aécio Neves gewonnen had, en zelfs nog maar betrapt zou geweest zijn op een kwijtgescholden parkeerboete. We hebben zo’n zwak vermoeden dat we het dan wel in de media zouden kunnen lezen hebben.

Cordon

Koen D’Haenens, gemeenteraadslid en voormalig schepen voor N-VA in Denderleeuw, heeft in de gemeenteraad het cordon sanitaire openlijk veroordeeld. Hij hoopt dat het cordon zo snel mogelijk wordt afgeschaft. D’Haenens benadrukte dat hij alleen in eigen naam sprak, maar hij zei ook: “Ik neem er geen woord van terug. Het cordon sanitaire is het meest ondemocratische principe dat ooit is toegepast in ons land.” Maar het water is nog zeer diep. Matthias Diependaele, fractieleider van N-VA in het Vlaams Parlement, heeft D’Haenens onmiddellijk teruggefloten: “Wij willen niet samenwerken met Vlaams Belang omwille van een aantal zaken in het programma van de partij.”

2015-49_13_Zuur & Zoet (Medium)Unionisten tegen EU

Nigel Farage timmert dagelijks aan de weg die moet leiden naar de door hem en zijn partij UKIP zo verhoopte Brexit. Farage is wijs genoeg om te beseffen dat om het te halen in het door de Britse regering voorziene referendum, er een breed front nodig is dat zoveel mogelijk uithoeken van de samenleving bestrijkt. Eén zo’n – door veel Britten wat verdomde – uithoek is Noord-Ierland. Daar probeert Farage nu een partner te vinden in de DUP, de grootste unionistische partij. Voor veel van haar leden mag de Britse unie dan wel heilig zijn, de Europese Unie is dat vast en zeker niet. Sommige DUP-parlementsleden spraken al openlijk hun steun uit voor de Brexit-campagne, maar zij werden teruggefloten door de partijleiding. Die steunt vooralsnog de pogingen van premier Cameron om de verhouding van het Verenigd Koninkrijk met de EU te heronderhandelen. Pogingen die nog geen enkele resultaat hebben opgeleverd en dan ook door DUP-parlementslid Sammy Wilson als ‘pathetisch’ werden afgedaan. Je mag er donder op zeggen dat veel Britten het met hem eens zijn.

2015-49_13_Zuur & Zoet 2 (Medium)Bashir gaat niet

Uiteindelijk heeft Omar Al-Bashir, de president van Sudan, dan toch besloten weg te blijven van een belangrijke topontmoeting, het Forum voor Chinees-Afrikaanse Samenwerking (FOCAC), dat begin december in Johannesburg in Zuid-Afrika plaatsheeft.

Bashir wordt immers gedagvaard door het Internationale Strafhof omwille van de genocide in Darfur in West-Sudan, welke destijds 300.000 slachtoffers eiste. Hij moest in juni ll. ijlings de top van de Afrikaanse Unie, eveneens in Johannesburg, verlaten, toen dat Strafhof de Zuid-Afrikaanse regering vroeg hem aan te houden en uit te leveren. Het laten gaan van de Sudanese president leidde achteraf tot discussies tussen die regering en het Strafhof. Zuid-Afrika heeft tot 1 januari uitstel gekregen om uitleg te geven.

Het zal dus Bashirs vicepresident zijn die Sudan zal vertegenwoordigen, naar verluidt omdat de president het in eigen land te druk heeft. Insiders beweren echter dat zowel Zuid-Afrika als China er bij Bashir op hebben aangedrongen niet te komen, om te vermijden dat de conferentie door nieuwe herrie rond zijn persoon op de achtergrond zou raken.