Dat de brave kinderen in december lekkers hebben gekregen van de Sint, en uzelf hopelijk iets nuttigs van de Kerstman: daarmee vertellen we u niets nieuws. Maar dat de dames en heren politici in het Europees Parlement zichzelf nog eens extra in de handen hebben kunnen wrijven, dat zal u in de gewone kranten niet terugvinden. Nochtans werd in december aan de Europese politieke partijen en stichtingen een bedrag van liefst 38 miljoen euro uitgedeeld, of een slordige 1,5 miljard oude Belgische frank. Besparingen? Crisis? Niet in het Europees parlement…

Europees parlementsleden organiseren zich, zodra zij verkozen zijn, in een heleboel politieke fracties. Eén daarvan is de recent gevormde ENL-fractie, met als voorzitter Marine le Pen, waartoe ook het Vlaams Belang behoort; de N-VA maakt dan weer deel uit van de ECR-fractie, rond de Britse conservatieven. Uit het enorme budget van het Europees Parlement krijgen die fracties al een heleboel geld, dat spreekt.

Maar los daarvan werd jaren geleden beslist dat er ook ‘Europese politieke partijen’ en ermee verbonden ‘Europese politieke stichtingen’ moeten betoelaagd worden. Die vehikels zouden in theorie ooit moeten gaan deelnemen aan de Europese verkiezingen; op uw stembrief zou u dan bv. niet meer de CD&V terugvinden, maar wel de naam van haar Europese koepelpartij, de EPP. Geen kat gelooft dat dat ooit zal gebeuren, maar dat verhindert niet dat het Europees Parlement er stevig (belasting)geld tegenaan gooit.

Champagne

In december 2015 besliste het Bureau van het Europees Parlement een recordbedrag van meer dan 38 miljoen euro in het rond te strooien. We overlopen even de plaatsen waar de champagnekurken konden knallen.

Grootste winnaars zijn de christendemocraten; de EPP strijkt liefst 8,6 miljoen euro op en het ermee verbonden ‘Martens Centrum’ zo’n 5,1 miljoen euro. Een slecht karakter zou durven denken dat het Centrum Martens dus doet waar ook Martens zelf héél goed in was: putten graven die door de belastingbetaler mogen gevuld worden… Tweede in rij zijn de socialisten, die voor hun Europese partij PES 7,1 miljoen krijgen en voor hun ‘Stichting voor Progressieve Studies’ zo’n 4,4 miljoen euro. De liberalen mogen dan niet langer de derde politieke kracht van het parlement zijn, geld verdienen kunnen ze nog als de besten: 2,3 miljoen euro voor de partij ALDE, 1,3 miljoen euro voor het ‘Europees liberaal forum’.

De ‘partij van Europese conservatieven en hervormers’, rond de Britse conservatieven, krijgt 2,5 miljoen euro, en hun stichting ‘New Direction’ krijgt 1,5 miljoen euro. De Groenen krijgen 1,7 miljoen euro voor de partij en 1 miljoen euro voor de stichting. Ook de communisten zijn nooit vies van wat kapitaal: 1,5 miljoen euro voor de partij, 950.000 euro voor de stichting.

Het lijstje valt tot zover samen met politieke families die men vrij eenvoudig kan linken aan de grote politieke fracties, maar verder is het totale vaagheid. Liefst negen andere Europese politieke partijen met bijhorende stichting worden erkend, waarvan volstrekt onduidelijk is wie nu eigenlijk waartoe behoort. Kent u de ‘Europese Democratische Partij’, of de ‘christelijke politieke stichting voor Europa’? Weinig of niets van gehoord, de voorbije jaren, maar samen zijn ze wel goed voor 900.000 euro…

Nationalisten aan het feest

Klassieker in de lijst is de Europese Vrije Alliantie (EVA), die samenhangt met het ‘Centrum Maurits Coppieters’, samen goed voor 1 miljoen euro. Vermoed mag worden dat deze initiatieven, die destijds sterk vanuit de Volksunie gesteund werden, ook vandaag nog gesteund worden door (een deel van) de N-VA-verkozenen, samen met regionalistische en separatistische verkozenen uit pakweg Catalonië of Schotland.

Nieuw in de lijst zijn de nieuwe formaties van o.a. het Vlaams Belang en het FN: de ‘Beweging voor een Europa van Naties en Vrijheden’ (MENL) en de ‘Stichting voor een Europa van Naties en Vrijheden’ (FENL), samen goed voor 2,5 miljoen euro. En het kan nog straffer: opmerkelijke nieuwkomer in de lijst is de ‘Alliantie voor Vrede en Vrijheid’ (APF) en de stichting ‘Europa Terra Nostra’ (ETN), die samen 600.000 euro krijgen, opgebouwd rond de parlementsleden van de Duitse NPD en het Griekse Gouden Dageraad. En dan is er ook nog de AEMN en bijhorende stichting, die opgebouwd is rond Jean-Marie le Pen en het Hongaarse Jobbik, samen ook goed voor 600.000 euro.

Noteer even onze voorspelling: zodra bekend raakt dat alle rechtse nationalisten zo samen 3,7 miljoen euro ontvangen, zal de linkerzijde moord en brand beginnen schreeuwen over ‘mensenrechten’ en ‘democratie’. Dat intussen al jarenlang dezelfde bedragen naar de totalitaire communisten stromen, zal daarbij uiteraard géén bezwaar zijn… Het staat in de sterren geschreven dat linkse scherpslijpers, om zichzelf te profileren, zullen eisen dat de ‘toezichtprocedure’ wordt gestart die voorzien is in de Europese wetgeving, zodat erkende partijen en stichtingen kunnen ‘gecontroleerd’ worden op hun democratisch gehalte. Het worden nog boeiende dagen voor advocaten!

Laten we vooral niet de fout maken de nationalisten (of het nu N-VA’ers of VB’ers zijn) te verwijten dat zij dit Europese manna in ontvangst nemen. Het budget wordt van tevoren vastgelegd; als zij het niet opstrijken, dan gaat het naar christendemocraten, socialisten of liberalen, die het gebruiken voor antinationale politieke actie. De financiering van deze vehikels in zijn geheel is dan wel onzinnig, zodra een politieke meerderheid beslist heeft ze in te voeren, hebben nationalisten groot gelijk er maximaal gebruik van te maken voor hun eigen politieke doelstellingen. De Europese moloch bestrijden met zijn eigen middelen, wij zien daar de humor wel van in!

HDG