Minister Jan Jambon wil jodiumtabletten verdelen over heel “den Belgiek”. Dergelijke tabletten werden vorige eeuw al ter beschikking gesteld van bewoners rondom de kerncentrales. Dat was toen in een straal van twintig kilometer op de Antwerpse Rechteroever en in het Waasland. De stad Antwerpen viel daar toen nog net buiten.

Na de ramp in Tsjernobil kwamen die “pillen” weer in de actualiteit, maar het bleek dat de meeste “buurtbewoners” hun voorraadje niet meer wisten liggen. Overigens, de eerst verstrekte tabletten waren snel vervallen en er moesten nieuwe gehaald worden. Ook die zijn al vergeten. Liggen ze in de kelder? In het nachtkastje? Bij de pillen tegen hoofdpijn? Of in de keukenkast, tussen de vaatjes peper en zout? De idee van Jan Jambon komt er na de jongste miserie met de centrales in Doel. Die vertoonden scheurtjes, werden gesaboteerd (daders nog altijd niet gevonden), zijn verouderd en dienden een tijdje gesloten. Intussen draaien zij weer, met regelmatig een “uitval”. De oproep van de minister van Binnenlandse Zaken (N-VA) was “gefundenes Fressen” voor het rode Kamerlid Johan vande Lanotte. Die wilde tekst en uitleg over “het gebruik van jodiumtabletten bij een kernramp”. Hij wilde geen paniek zaaien met deze uitdrukking, maar wel dat Electrabel voor de kosten opdraait, wat ons logisch lijkt. Hij vroeg ook de schuilzones uit te breiden. Over de aanwezigheid van de Waaslandhaven vlakbij de kerncentrales van Doel zei Vandela niets. Wat gebeurt er met het Deurganckdok en de andere installaties wanneer er “iets” gebeurt als, bijvoorbeeld, in Fukushima? Loopt die haven dan leeg? Slaan de bewoners van de polderdorpen op de Rechteroever en duizenden werknemers van bedrijven daar ook op de vlucht? Want beeld je niks in: als er een “kernramp” gebeurt, of op til is, blijft niemand binnen, sluit niemand ramen en deuren, luistert niemand naar de radio en kijkt niemand naar ATV. Fukushima heeft dat klaar en duidelijk bewezen. Bijkomende schuilplaatsen zijn bijgevolg onnuttig. Er moeten betere vluchtwegen komen. Niet langs de autosnelwegen, voor zover die er al zijn, want die staan onmiddellijk vol files, inbegrepen voertuigen van de hulpdiensten. Land- en dorpswegen vormen de enige uitweg. Maar wie, die in paniek is, vindt die? En zijn die wegen dan niet geblokkeerd met niet te openen slagbomen, zoals dat in de bossen van Putte en in de polders van Stabroek het geval is?

Erger wordt het wanneer de verhuis van MSC naar de “Linkeroever” dit jaar een feit is. Dan komen er nog eens duizenden bij die van de Rechteroever naar de Waaslandhaven gaan om te werken. En nog erger wordt het wanneer ooit het Saaftingedok er zou komen (vlakbij de Doelse kerncentrales). Dan wordt het met het verkeer een ware ramp. Daarvoor moet er zelfs niets gebeuren in de nucleaire installaties.

Pagadder