2016-04_06_Dwars door Vlaanderen (Medium)Oilsjt Carnaval

De 3.670 tickets voor de prinsenverkiezing in de grote zaal Flora waren in minder dan een halfuur uitverkocht. Zoiets kan alleen in Aalst. Dennis de Wolf, een gedreven 27-jarige graficus won de titel van de minzame 32-jarige metser Christophe ‘Cali’ Corthals. Bij de bepalende puntentelling was er een onooglijk en nooit gezien klein verschil tussen de twee kandidaten. Bij de kennisproef was er een ex aequo, dat later (terecht?) betwist werd door ‘Cali’. Deze kennisproef wordt al meer dan twintig jaar opgesteld door een stadsbeambte. Deze dame had meerdere vragen en de erbij horende correcte antwoorden blijkbaar onvoldoende duidelijk opgesteld. Voor de verliezende prins maakte één betwist antwoord het verschil bij de eindafrekening. Zo verliezen doet natuurlijk pijn voor gelijk wie die meer dan een jaar bijna dagelijks bezig is met de voorbereiding van de prinsenverkiezing: de campagne kost hem ook tienduizenden euro’s, met soms aanwezigheid op vijf eetfestijnen per weekeinde en dit niet alleen bij de vele carnavalsverenigingen. De sportieve verliezer valt evenwel de alom geprezen winnaar niet aan, maar wel de organisatie door de stad Aalst.

Burgemeester D’Haese liet, omdat Cali na enkele dagen de uitslag had gecontesteerd, weten dat klachten binnen het halfuur na de carnavalszitting geformuleerd moeten worden. Ingewijden weten dat de verkozen prins Dennis de kandidaat was van N-VA-burgemeester D’Haese (bij de vorige verkiezingen overgelopen van VLD) en dat de ontgoochelde Christophe de kandidaat was van Ilse Uyttersprot (de Torenmadam!), CD&V-schepen voor o.a. Carnaval. Dorpspolitiek op zijn allerbest. Maar dat zal de carnavalspret niet deren.

Godsdienstoorlog(je)

Met zeven combi’s, vijf personenwagens en vier motoren stormden onlangs mensen van de politiezones Damme/Knokke-Heist en Brugge de opvangkazerne van Sijsele binnen. Wat was er gebeurd? Volgens burgemeester Joachim Coens en de politie een opstootje waar slechts vier personen bij betrokken waren. Waarom dan dat overdreven machtsvertoon? Enkel en alleen om “zeker te spelen”? Een onduidelijke oproep? Schijnbaar was er toch meer. Namelijk een vechtpartij tussen vier christelijke Iraniërs en een grote groep Afghanen, aldus de uitleg van het plaatselijke Rode Kruis. Dat oorlogje duurt al langer in het kamp. Jos Millecam van de oppositie, die ter plaatse kwam, werd onverrichterzake wandelen gestuurd en is ervan overtuigd dat men alles minimaliseert. Resultaat van dit akkefietje? Van de vier “christenhonden” hebben er drie vrijwillig het kamp verlaten en de vierde werd na overleg overgeplaatst naar Loppem, omdat hij hoopt zich daar veiliger te voelen. Waren zij de schuldigen?

Vervelend gedrag

Burgemeester Marino Keulen van Lanaken riep via twitter op om de 101 te bellen als je door groepjes mannen werd lastiggevallen. In de galerijen en winkelstraten van Lanaken intimideerden groepjes mannen de winkelende vrouwen door ze te achtervolgen en aan te spreken in onbegrijpelijk Engels. Ook de verkoopsters in de boetieks voelden zich ongemakkelijk wanneer groepen vreemde en onverstaanbare mannen heel traag voorbij slenteren en hen blijven aanstaren. Nog ‘n andere vrouw zei dat ze, samen met haar vriendin, door wel tien vreemde mannen werden geïntimideerd en gefotografeerd met smartphones. De burgemeester reageerde: “Wij hebben een aantal klachten binnengekregen van vrouwen die zich onveilig voelden.” En hij voegde eraan toe: “Wie die mannen zijn, is niet duidelijk. Wij gaan daar zeker niet het etiket asielzoekers op plakken.” De vraag is: welk etiket dan wel?