Weinig aandacht in de Vlaamse media eind december voor de 28ste verjaardag van de terroristische organisatie Hamas. Op zich niet zo belangrijk voor onze contreien, zeker niet in de kersttijd, maar toch altijd interessant om te zien en te horen hoe verjaardagen elders worden gevierd en welke boodschappen op de aanhangers worden losgelaten. Zo stuitten wij bij het grasduinen in de internationale pers op een video vertaald door het Middle East Media Research Institute (MEMRI)-Washington, waarin Hamas-leider Khaled Mashaal het bilan opmaakte van 28 jaar ‘activiteiten’ en een warme oproep deed om de Joodse Staat, Israël, met alle mogelijke middelen te vernietigen.

Khaled Mashaal (60) leeft in Qatar, na omzwervingen in Syrië en Jordanië. Sinds 2004 is hij de politieke leider van Hamas. Op 10 december 2015, ter gelegenheid de 28ste verjaardag van zijn organisatie, bevond Mashaal zich in Kuala Lumpur, hoofdstad van Maleisië. Daar hield hij een opgemerkte toespraak voor de top van Hamas, met de oproep trouw te blijven aan de dure eed om Israël volledig te vernietigen en geen enkel compromis te aanvaarden in verband met de bezette gebieden. Voor Hamas is er maar één Palestijnse staat, een staat die zich uitstrekt van de Middellandse Zee tot aan de Jordaan, waar Joden niet thuishoren en later ook niets mag overblijven dat aan Joden herinnert. Om zijn boodschap kracht bij te zetten, nam Mashaal de laatste terroristische aanslagen in Israël tot voorbeeld, met de uitdrukkelijke vraag tot al zijn aanhangers om geen compromissen te sluiten en het pad van de jihad, het geweld en het bloedvergieten te blijven volgen. In Israël zijn in december vrijwel dagelijks willekeurig mensen neergestoken met messen. Onder de slachtoffers een baby van nauwelijks een jaar.

Statistieken

Bij verjaardagsfuiven, met veel thee en zoet gebak, behoren natuurlijk statistieken. In een verjaardagsvideo, uitgezonden op Al Aqsa-televisie, meldt Hamas trots dat zij sinds haar ontstaan 16.377 raketten op Israël heeft afgevuurd. Er waren meer dan 500 illegale grensoverschrijdingen, 250 schietincidenten werden uitgelokt, men pleegde 86 zelfmoordaanslagen, en er waren 36 aanslagen in Israël waarbij mensen met messen werden aangevallen, gedood of verwond. Hamas ontvoerde ook 26 Israëliërs. De laatste drie maanden alleen werden 20 Israëliërs gedood door messteken en bij schietincidenten. Een aantal werd moedwillig omvergereden door Palestijnen. Daarbij verloor een kind van anderhalf jaar een been. De aanvallen richtten zich voornamelijk op kwetsbare burgers of op veiligheidsdiensten. Meer dan honderd terroristen verloren bij die aanvallen zelf het leven. Onder hen heel wat tieners.

Khaled Mashaal verklaarde ter gelegenheid van de verjaardag dat geen enkele Palestijn een excuus heeft om niet verder te gaan met de aanslagen. “Het is de wil van Allah. Wij hebben niet de vele kalasjnikovs, maar wij hebben messen en auto’s om de wil van Allah uit te voeren, een verheven en nobele daad,” zei Mashaal.

Erdogan

Dat Khaled Mashaal in Maleisië zomaar publiekelijk kon verkondigen wat hij wou, doet minstens wenkbrauwen fronsen. Naar verluidt zou Hamas Palestijnse studenten in Maleisië rekruteren voor haar militaire vleugel. Volgens Israëlische inlichtingdiensten zou het gaan om 40 voormalige studenten van de Internationale Islamitische Universiteit in Kuala Lumpur. Een gevangengenomen lid van Hamas zou bekend hebben dat hij met acht andere Palestijnen naar Maleisië werd gestuurd voor een cursus parasailing met het oog op het plegen van aanslagen in Israël. De Maleisische autoriteiten ontkennen echter alle betrokkenheid.

Nog meer vragen kunnen gesteld worden bij het bezoek van Khaled Mashaal aan de Turkse president Erdogan op 19 december 2015.  Amper enkele dagen na zijn oproep in Maleisië tot meer terreur wordt de leider van Hamas blijkbaar zonder enig probleem ontvangen door de president van een land dat lid is van de NAVO en dat lonkt naar het lidmaatschap van de EU. Nochtans, net de dag voordien had Erdogan het bestaan van Israël voorgesteld als een realiteit waarmee men in het Midden-Oosten hoe dan ook rekening moet houden. Hamas, dat Gaza controleert, houdt naast Qatar en Gaza ook hoofdkwartier in Istanboel en poogde in 2014  om van daaruit de Palestijnse Autoriteit onder leiding van president Mahmoud Abbas op de West Bank te destabiliseren. Wat Erdogan en Mashaal besproken hebben, is onbekend. Zelfs de Turkse media waren uiterst schaars met informatie over de ontmoeting. Mocht Mashaal van Europavriend Erdogan felicitaties in ontvangst nemen bij de verjaardag van Hamas? Niets daarvan in onze pers, ook al is deze ontmoeting zo vreemd als een ontmoeting van Jan Jambon met IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi.

RIRO