Allicht beslist staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) later deze week dat in het voormalige luxehotel ‘De Residentie’ – tijdens Euro 2000 de slaapplaats van de Rode Duivels -, in Lichtaart, 300 asielzoekers mogen worden opgevangen.

2016-04_13_Zuur & Zoet (Medium)Buurtbewoners, verenigd in buurtcomité “De Ronde Vijver”, hebben sinds het nieuws bekend werd alles op alles gezet om de komst van de asielzoekers tegen te houden. Aan argumenten geen gebrek. In een straal van vijftien kilometer worden straks 900 asielzoekers opgevangen. Een voormalig luxehotel als opvangplaats, dat is pure aansporing van meer kandidaat-vluchtelingen om naar België te komen, én, er is absoluut geen draagvlak bij de lokale bevolking voor nog meer opvangplaatsen in de regio.

Publiek-private samenwerking 2.0 op de kap van de lokale bevolking

Wat vooral opvalt, is dat met de asielcrisis, ook al ontkent men het, blijkbaar een nieuwe industrie is ontstaan. Hotels die hun beste tijd hebben gehad, of tijdens het laagseizoen willen bijverdienen, zien in de vluchtelingencrisis een ideale gelegenheid. Bovendien benadrukt de federale regering elke dag dat ze wanhopig op zoek is naar opvangplaatsen. Ook over de prijs bestaat geen discussie: 40 euro per dag per volwassen asielzoeker, 29 euro per jongere per dag. Theo Francken onderstreepte vorig jaar terecht dat dit bedrag niet naar de asielzoekers zelf gaat, maar naar de OCMW’s. Of naar ondernemers die op de kap van de lokale bevolking iets bij willen verdienen.

In dit geval gaat het om de groep Corsendonk, Appartments en Hotels, die al honderden asielzoekers opvangt in Turnhout (377) en Retie (125) en er nu nog eens 300 bij wil doen in Lichtaart. Samen goed voor 32.080 euro per dag aan 40 euro per bewoner. Of 962.400 euro per maand, zo u wil. Om een goed idee te krijgen waarom hotelgroepen gretig werk maken van dergelijke opvang, helpt het om op de webstek hotelspecials.com wat prijzen te bekijken.

De politieke verantwoordelijken kunnen zich best eens de vraag stellen wie ze willen vertegenwoordigen, en voor wie ze werken. Allicht zijn we platte populisten wanneer we stellen dat er onder de eigen bevolking, die ook problemen heeft, minder eieren worden gelegd. Geen geld voor…