Met de editie 2016 staat Nekka-Nacht voor de grootste uitdaging uit zijn 23-jarige geschiedenis: de herdenking van de verjaardag van dé grootmeester van de Nederlandse taal.

De ambitie is groot, en de lat ligt hoog: op Nekka-Nacht 2016 huldigt Vlaanderen de enige Toon Hermans in een feest van herkenning, met als missie zijn prachtige repertoire bij de jeugd ingang te laten vinden en de ouderen met weemoed te laten mijmeren over de kracht van de kleine dingen in een wereld van chaos.

Nekka-Nacht 2016 wordt een uniek geheel, opgehangen aan het gesproken woord van de meester zelf (kleine poëzietjes en korte teksten), referenties naar bekende sketches en de interpretatie van bekende en minder bekende pareltjes uit zijn liedjestrommel, plus beeldmateriaal en schilderwerk.

De vertolkers, zelf fans van het eerste uur, zullen u meenemen doorheen alle facetten van Toon Hermans. Want wie houdt niet van de clown in Circus Ronaldo? Wie hangt niet aan de lippen van rasverteller Warre Borgmans en wie wordt niet begeesterd door de muzikaliteit van Bart Peeters? In hun kielzog volgen gevestigde artiesten die elk in hun genre ontegensprekelijk in de voetsporen zijn gestapt van de centrale gast: cabaretière, zangeres en clown Els de Schepper, chansonnier Johan Verminnen, volksmens Rocco Granata, duivel-doet-al en vriend van Snieklaas Pieter Embrechts en de stand-upconférencier Bart Cannaerts. Ook jonge artiesten worden bezield door het vakmanschap van de meester: de immer goedlachse Riet Muylaert (Jackobond), de speelse acteur Bert Verbeke en de hemels zingende Lissa Meyvis. Zij krijgen bovendien het gezelschap van de winnaar van de laatste Nekka-wedstrijd.

De begeleidingsband staat onder de meer dan vakkundige leiding van Pol Vanfleteren, die speciaal voor de gelegenheid een tienkoppig orkest bijeenbrengt. De hele voorstelling wordt georganiseerd onder het waakzame oog van Herman van Hove, vriend en laatste manager van Toon Hermans.

Nekka-Nacht 2016 is er voor iedereen: de “high society”, de mensen uit “Café Biljart”, “Mien met haar feestneus” en alle andere liefhebbers van Toon Hermans. Zit uw jasje goed, zit uw dasje goed? Ga dan mee op stap. De Nekka-Nacht gaat door op zaterdag 23 april in de Lotto-Arena van Antwerpen. Bijkomende informatie via www.nekka-nacht.be of via het Nekka-secretariaat: tel. 03 248 63 43.

GT