2016-03_07_Gent (Medium)Misschien kent u de “Restorestjes”, doosjes speciaal ontworpen om na een restaurantbezoek overschotten mee te nemen. Het is een idee van onze groene schepen van Milieu, die met de doosjes ten strijde trekt tegen voedselverspilling.

Prima, alleen blijkt dat in de dienstencentra van het OCMW overschotten gewoon in de vuilnisbak gekieperd worden. Senioren kunnen daar ’s middags warm eten, maar iets mee naar huis nemen is verboden, zelfs niet in een meegebracht doosje. OCMW-raadslid Els Roegiers (N-VA) vindt dat niet kunnen. Verspilling is verspilling, of het nu in een chic restaurant is of in een dienstencentrum. Zij vraagt wel toe te laten dat klanten overschotten mee naar huis nemen en ze stelde voor om daarvoor de eigen stedelijke “Restorestjes”-dozen te gebruiken. De socialisten in de meerderheid wrongen zich in bochten om uitvluchten te verzinnen. Het gaat om oude mensen, en wat gaan die daar thuis mee doen? En profiteurs gaan zich meer laten opscheppen om het te kunnen meenemen… Kortom, veel respect voor de senioren bleek er niet uit. Els is vriendelijk maar zeer vasthoudend, zij bleef aandringen en goot haar voorstel in een officieel raadsbesluit. Met succes, de voorzitter beloofde de werkwijze in de dienstencentra te herbekijken, al moet dat volgens hem allemaal voorzichtig gebeuren. Anderen de les spellen kunnen Rood en Groen goed, voor eigen deur vegen is een pak lastiger!

Gent in de ban van het circulatieplan

De “Big Bang”, het ontstaan van een heel nieuw Gent, is pas voor 3 april 2017. De eerste dag van de paasvakantie is het startschot voor het circulatieplan. Dan worden bruggen en wegen “geknipt” (afgezet met paaltjes) en het verkeer in het centrum wordt helemaal omgegooid, grandioos sluitstuk van de grote plannen van schepen Watteeuw (een drievuldigheid, met parkeerplan, mobiliteitsplan en circulatieplan). Echter, bij veel stroppen begint het te dagen wat er zit aan te komen; daarom wordt er ook koortsachtig gewerkt om bewoners uit te leggen welke zegen hen te wachten staat. Alle partijen van de meerderheid trekken erop uit om uitleg te geven aan hun ongeruste kiezers, met een ijver dat ongezien is buiten verkiezingstijd. De schrik zit er goed in. En terecht, want hoe meer bekend raakt over de details van het circulatieplan hoe meer burgers in opstand komen. Dit is hét politieke thema in Gent van nu tot aan de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Als in 2017 de Ring dichtslibt en het centrum zo goed als onbereikbaar wordt, zal dat zich in 2018 in het stemhokje laten voelen. De volgelingen van Watteeuw en andere autohaters zullen enthousiast zijn. Groen loopt niet veel risico, maar bij de socialisten ligt dat heel anders. Noch hun allochtone kiezers, noch hun klassieke rode achterban vindt het aangenaam om kilometers om te moeten rijden om aan hun voordeur te geraken, of om aan te schuiven in de file. Want dat het verkeer zal vastlopen op de Ring, en op de enkele invalswegen naar het centrum die nog open blijven, lijkt onvermijdelijk. Bij de liberalen is het helemaal paniek. Ze dropten een infoblaadje in alle brievenbussen (alles is onder controle) en ze organiseren niet minder dan elf informatieavonden waarop alle liberale schepenen present zijn “om naar uw opmerkingen te luisteren en uw vragen over het plan te beantwoorden”. Schepen Watteeuw heeft duidelijk verklaard dat het plan vastligt; burgers die hem aanschrijven, krijgen als antwoord dat “de inspraakperiode voorbij is”. Dat de liberalen willen “luisteren naar opmerkingen” is ook maar een doekje voor het bloeden. Met ons slecht karakter zijn wij nog niet vergeten dat het openbaar onderzoek bij het mobiliteitsplan afgedwongen werd door de oppositie, anders was het er nooit gekomen. Het plan komt recht van de tekentafel van planologen. Zeggen dat burgers inspraak kunnen hebben, is boerenbedrog.

Mathildis