Krijtlijnen

Dat de Duitse pers inzake de vluchtelingencrisis er alles aan gedaan heeft om wetens en willens onwelgevallige feiten onder de mat te vegen, net als veel politici, politiechefs en justitie, wordt opeens pijnlijk duidelijk. Zowel de gedrukte media als de televisiekanalen putten zich dezer dagen uit in excuses en ‘zelfonderzoek’. Veel te laat, natuurlijk, want het publiek gelooft de Lügenpresse voor geen sikkepit meer.

Hoe erg het met de pers gesteld was en wellicht nog steeds is (we zijn niet naïef), blijkt uit één bijzonder incident, dat geopenbaard werd door de voormalige justitieminister van Niedersachsen, de criminoloog Christian Pfeiffer. Hij werd op de parlementszender Phoenix gevraagd om als expert de gebeurtenissen in Keulen te duiden. In een voorgesprek werd hem door de redacteurs meteen duidelijk gemaakt wat de krijtlijnen waren die de zender had uitgezet: als hij over vluchtelingen zou beginnen in verband met het Keulse drama, dan zou het gesprek meteen worden beëindigd. Een bijzonder ontluisterend verhaal, dat enkele dagen later in de Frankfurter Algemeine als exemplarisch voor de hele Duitse pers werd voorgesteld. Dat kan tellen. Pfeiffer trok zich van de ‘richtlijnen’ overigens niks aan en kaartte niettemin het vluchtelingenthema aan, tot zichtbare ergernis van de interviewster.

Boerenkrijg

De rechtse Poolse regering doet bij menig VRT-journalist de stoppen doorslaan. Zeker nu de regerende PiS de (uiteraard ‘neutrale’ en niet-vooringenomen) media in Polen aanpakt, mogen alle remmen los. Eerst kreeg ‘Polenwatcher’ Marc Peirs de kans op redactie.be zijn gal te spuwen. De media en het Grondwettelijk Hof worden volgens hem ‘geknecht’ en de administratie ‘gepolitiseerd’. De ‘rijpe democratie’ die Polen had opgebouwd, wordt door de PiS ontmanteld. Een voorspelbare lezing, maar al bij al hield Peirs het nog deftig. Daarom mocht oud-buitenlandredacteur Lukas de Vos in een opiniestuk een tandje bijsteken. Hij herhaalde grotendeels wat Peirs al had geschreven, maar op een veel venijniger toon. Voor extreemlinkse journalisten als De Vos is elke conservatieve koerswending namelijk des duivels. Zoals mag blijken uit het slot van zijn bijdrage, dat wij u niet willen onthouden. “Ze [de PiS-regering] voert een Boerenkrijg, voor ‘outer en heerd’. Want wat wil de meerderheid? ‘Traditie, historisch bewustzijn, vaderlandsliefde, godsgeloof, en een normaal gezinsleven met man en vrouw’. Mein Kampf kon het niet duidelijker stellen.” Patat! Die reductio ad Hitlerum hadden we écht niet zien aankomen…