2016-06_10_Medialand (Medium)De Wever en Beke moeten eens een klapke doen

Overleeft federaal minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) de federale begrotingscontrole van maart? Als het gaat om de knikkers, dan wil het wel eens fout lopen. Maar goed, een begroting is eigenlijk vooral een vodje papier in de Wetstraat, zoals thuis, bij de club, of in het bedrijf… Dat telraam op geregelde tijdstippen (begin jaar, tussentijds) eens onder ogen nemen kan geen kwaad. Een klein verschil: in de politiek gebeurt alles onder het alziende oog van de journalisten.

Leven in het kalifaat is geen pretje

Onder de titel ‘Leven bij ISIS, de mythe ontrafeld’, heeft de Nederlandse Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in januari een brochure verspreid, om in te gaan op het fenomeen dat mensen met Nederlandse achtergrond nog steeds afreizen naar de oorlogsgebieden in Syrië en Irak om zich bij Islamitische Staat in Irak en al-Sham (ISIS) aan te sluiten. Naast een beknopte beschrijving van het ontstaan en de ideologische achtergrond van het kalifaat, behandelt de publicatie vooral het dagelijkse leven bij ISIS van mannen, vrouwen en kinderen. Na lectuur moet men goed gek zijn om nog te willen vertrekken.

Geeft Vlaanderen de Noordrand op?

Naar aanleiding van de vele wilde plannen die momenteel de ronde doen voor de Noordrandgemeenten (Uplace, Eurostadion, nieuwe tramlijnen…) vonden sommigen bij de Vlaamse administratie het nodig om met Brusselse collega’s een termijnstrategie uit te werken voor dit druk bevraagde gebied.

Waalse economie: oude recepten, oude meesters

Wallonië blijft maar cijferen. Goed zo. Men analyseert zich te pletter, maar er verandert bitter weinig. Het valt zelfs een belgicist als Luc van der Kelen op: “De financiële transfers van Vlaanderen naar Wallonië worden elk jaar herberekend, zonder dat de economische heropleving in Wallonië blijkbaar iets ten gronde wijzigt.”

Europa als verlamd

In 2015 kwamen meer dan een miljoen “vluchtelingen” uit het Midden-Oosten en Afrika de EU binnen. De Europese Commissie schat dat het er in 2016 zelfs 3 miljoen zullen zijn, en ook daarna komt er geen einde in zicht. Dit zal geen onderschatting blijken. Want de verwachte pauze in de toestroom door de winterkoude is er alvast niet gekomen. In januari kwamen er toch nog meer dan 50.000 aan. In januari 2015 waren er dat slechts 5.000.

Keulen, of het taboe van de dictatuur van poco doorbroken

Hoelang kan een doofpot standhouden in een wereld vol mobiele telefoons en internet? In het geval van de massale aanrandingen op meisjes en vrouwen door migranten, asielzoekers en gelukszoekers in Keulen duurde het een paar dagen. Toen sijpelde het nieuws toch door. Via de sociale media werden berichten doorgegeven, en op den duur massaal verspreid, zodat een patroon zichtbaar werd.

Hendrick de Clerck: spindoctor van de aartshertogen

Deze week opent in M – Museum Leuven de tentoonstelling ‘Hendrick de Clerck: spindoctor van Albrecht en Isabella’. De Clerck was hofschilder van de aartshertogen. Die hadden ambitieuze plannen. Ze schakelden de kunstenaar in als politiek propagandist.