2016-07_07_Jancart - Oorlog in Antwerpen (Medium)Koop eens een Franstalige krant

Als u zelden of nooit een Franstalige krant leest, moet u dringend eens overwegen 1,50 of 2 euro uit te geven. “Vergelijk een week lang de Vlaamse kranten met die aan de andere kant van de taalgrens, en u komt in een andere wereld terecht.” Dat schreef Steven Samyn (De Tijd) na het doorbladeren van de Waalse krant L’Avenir. De kloof in het medialandschap is nog veel groter dan Samyn in zijn stukje met enkele faits divers aangeeft. Vorige week was er berichtgeving over het onderwijs, over eerstelijnsgeneeskunde, over het spoor, over windmolens, over biomassa, over het GEN en over de Noordrand.

“150.000 pinguïns gestorven door gigantische ijsberg”

Voorbije zondag was dat op allerlei nieuwssites de titel van menig “breaking news”. HLN.be was er als eerste bij. Daarna volgden Het Nieuwsblad, De Morgen en De Standaard. Ook in het avondnieuws van zowel VRT als VTM was het tragische bericht over de pinguïns aan de orde. Oorspronkelijk verscheen het artikel in twee linkse Britse kranten, The Guardian en The Independent, zonder veel controle door onze media overgenomen.

Syrië en de “Derde Wereldoorlog” (Jurgen Ceder)

Wanneer de premier van de tweede militaire mogendheid van deze wereld de woorden “Derde Wereldoorlog” in de mond neemt, kan de wereld toch maar beter even de oren spitsen. De Russische eerste minister Medvedev verklaarde deze week dat het inzetten van Saoedische of Turkse grondtroepen, al dan niet gesteund door de VS, in Syrië tot een grote escalatie, zelfs tot een wereldbrand, zou kunnen leiden. Wat is er in dat vervloekt stukje Midden-Oosten toch aan de hand, dat grote mogendheden er zelfs een wereldcrisis voor over hebben?

Vlaamse solidariteit is een kwestie van moeten

In de aanloop naar de verkiezingsjaren 2018 en 2019 zullen de geldstromen van Vlaanderen naar Brussel en Wallonië dan toch niet helemaal onbesproken blijven. Vorige week vernamen we dat er een “nieuw en geactualiseerd” onderzoek komt naar de fameuze transfers. De studie (80.000 euro) is gegund aan KU Leuven Research & Development en professor André Decoster en onderzoeker Willem Sas leiden het onderzoek. Als daar maar geen brokken van komen.

Praten met André Truyman: “Franciscus pompt lucht in de Vlaamse kerk”

De jonge André Truyman was flamingant. Hij werd dominicaan, tv-maker, kerkjournalist, schrijver en hij is een uitmuntende waarnemer van de kerk in Vlaanderen en in de wereld. CD&V zal blijven verwasemen, Vlaanderen is vandaag gidsland voor kerkelijk Nederland. Eindelijk overwint de nederigheid in Rome het verdoken misbruik en de pauselijke zonnekoningen. André Truyman publiceert een aantrekkelijk en toegankelijk boek over paus Franciscus, zijn erfenis en toekomst.

Thierry Debels: “Miljoenenstroom Belgisch geld naar Syrië en Irak”

Ons land doet reeds een zeer grote inspanning bij de opvang van de vluchtelingenstroom in Europa (zie ’t Pallieterke van 28/01/2016 / Opvangpartners rekenen zich rijk aan asielcrisis). Maar België is ook een zeer gulle financier van hulp voor de getroffen landen, zoals Irak en Syrië. Het gaat om diverse honderden miljoenen euro’s op drie jaar tijd. Maar zelfs dat is volgens sommigen nog niet genoeg.

Die Duitsers toch! (prof. Jacques Claes)

Laatst zag ik in de boeiende boekhandel Corman (Wittenonnenstraat in Oostende) de Antichrist van Nietzsche (1844-1900) liggen, weliswaar in Franse vertaling (éditions Benoît Jacob, 2002). Een fameus boek: inhoud bekend en berucht, maar nog niet in mijn boekenkast. Dus koop ik het. Uit heftige kritiek op het christendom kan, meer dan uit een huiverende apologie (verdedigingsrede), de ware grandeur van dat christendom blijken.

Praten met Kris van Dijck: “Meer België is minder democratie”

Kris van Dijck is al vijftien jaar burgemeester van Dessel en twintig jaar parlementair. Hij was van jongs af besmet door het Vlaams-nationalisme. Zijn 81-jarige moeder, Olga Minnen, nog kwiek en gezond, was gemeenteraadslid voor de Volksunie in Dessel. Kris werd van in de wieg VU’er door dik en dun, animeerde Niet Splitsen van de Volksunie vanuit de Kempen, en hij sloot aan bij N-VA. Meer België is minder democratie, is zijn fundamentele inzicht.