President Kennedy maakte zich in Europa en in het vrije Westen immens populair door in 1963 in Berlijn, waar de Muur nog overeind stond, te verklaren: “Ich bin ein Berliner.” Straffe kost voor een Ier. Wie met recht en met meer reden die kreet zou mogen herhalen, is Donald Trump. Hij haalde in de voorverkiezingen van New Hampshire 35 procent en blijft op koers voor het Witte Huis. Een president Trump zou een verkoper van slangenolie in het Oval Office brengen. De man is een gevaarlijke gladjanus als hoofd van het Westen. Dus, hopelijk haalt hij het niet en komt er een meer evenwichtige man in het Witte Huis dan The Donald, zoals hij zich gewichtig noemt. De brulboei heeft het in de genen, want de burgers van Kallstadt in het Rijnland, de geboorteplaats van de clan Trump, staan bekend als “Brulljesmacher”, lawaaimakers. Overigens, de streek rond Kallstadt is bekend voor zijn wijn en gevuld varkensgebraad. Donald Trump is zeer tweeslachtig betreffende zijn Duitse achtergrond. Graag laat hij doorschemeren dat zoiets niet klopt en dat zijn voorouders… Zweden waren. Lächerlich ist das. De filmmaakster Simone Wendel, van Kallstadt, bezocht Donald in zijn Trump Tower aan Fifth Avenue bij Central Park, voor de documentaire “Kings of Kallstadt” en kon The Donald zo ver krijgen dat hij opwarmde voor een gesprek door hem foto’s van zijn Duitse opa te tonen. In de documentaire kreeg zij de presidentskandidaat zover dat hij zei: “I love Kallstadt.”

Straatarm

Donald Trump is gemaakt van veel ingrediënten en eentje dat weinig gewogen wordt, is zijn duidelijke Duitsheid. Hij is een afstammeling van Duitse inwijkelingen die zonder een penning in de VS arriveerden en snel vooruit kwamen door hard te werken, koopmansgeest, een losse omgang met de waarheid, en familietrouw. Fred Trump, de vader van Donald, spoorde zijn vijf kinderen, waaronder drie zonen, aan om “killers” te zijn.

De vader van Fred was Friedrich, en die stapte in 1885 als 16-jarige van de migrantenboot. Friedrich ging in New York aan de slag als kapper. Enkele jaren later opende hij in de staat Washington, aan de westkust, ten noorden van Californië, een restaurant. Het was een combinatie van eten, sterkedrank en gewillige vrouwen die in achterkamertjes konden bepoteld worden. Met een stevige spaarpot keerde Friedrich terug naar Kallstadt om er met Elisabeth Christ, zijn vroegere buurmeisje, te trouwen. Hij nam haar mee naar de VS, maar zij werd ziek van heimwee, zodat het koppel terugkeerde naar Duitsland. Zo ontstond een rel; volgens de Amerikaanse overheid zou Friedrich zijn militaire dienst ontlopen zijn. Na gehaspel werden de jonge Trumps nadien toch geboren in Amerika. In 1905 lag Fred Trump in de luiers. Elf jaar later, in 1916, stapten de Amerikanen in de Eerste Wereldoorlog, wat de Duits-Amerikanen niet tot populaire burgers maakte. Dat had taalkundige gevolgen: de bekende Frankfurter worst werd vanaf dan een hot dog, en zuurkool (Sauerkraut) veranderde in “liberty cabbage” (vrijheidskool). Friedrich stierf op zijn 49e en liet zijn weduwe een grote geldsom na, waarmee E. Trump & Son werd gesticht voor vastgoedbeleggingen en bouwactiviteiten. Zoon Fred begreep dat zijn Duitse origine ook in de Vrolijke Jaren Twintig in de VS geen troef was en beweerde dat zijn ouders Zweden waren, hoewel zijn moeder Engels met een vet Duits accent sprak en de familie op Apfeltorte vergastte. Donald was de lievelingszoon van Fred en volgde vader in de bouwbranche.

Die en andere wetenswaardigheden, recentelijk gerapporteerd in The Economist, verschijnen in een boek van Gwenda Blair over de drie generaties Trump. Een deel van het succes van Trump in het zakenleven hangt samen met zijn naam: Trump is handig en kan kloek op gevels geplakt worden als merknaam. Dat die naam puur Duits was, ook dat wilde Donald verbergen. In zijn autobiografie jokte hij over zijn Duitse wortels en schreef dat zijn pa een Zweed was. Puur bedrog.

Duits-Amerikanen

De Trumps zijn typische Duits-Amerikanen, de grootste etnische groep van de VS. Zeer veel Duits-Amerikanen vestigden zich in Milwaukee, waar zij grote bierbrouwerijen hebben opgericht, en een strijd hebben gevoerd, die zij verloren, om het Duits als Amerikaanse taal te introduceren. Het Duits legde de duimen voor Engels. Vandaag wordt opnieuw een strijd gevoerd, tussen Spaans en Engels. zijn In de VS zijn Duitsers gekend als inwijkelingen die de sporen van hun afkomst wissen, als hen dat enigszins lukt. Het zijn dus geen Italo-Amerikanen of Iers-Amerikanen of Pools-Amerikanen die blijven verwijzen naar hun wieg.

Indien Donald Trump tot opvolger van Barack Obama wordt verkozen, dan is hij niet de eerste Amerikaanse president met een Duitse stamboom. De familie van Dwight Eisenhower kwam van Karlsbrunn bij de Frans-Duitse grens en heette daar Eisenhauer. De voorouders van Herbert Hoover waren de familie Huber uit Baden, in het zuiden van Duitsland. Zij pronkten evenmin met hun Duitse afstamming, maar verzonnen geen Zweedse voorvaderen om zich in het nieuwe vaderland geliefder te maken.

Kurt Ruegen