2016-06_14_Lezersbrieven (Medium)Hoogmoed komt voor de val

Pallieterke,

Peter de Roover, fractievoorzitter van N-VA in het federale (Belgische) parlement, gelooft rotsvast dat de strategie van N-VA de beste van alle opties is. Of het ook de goede is, kan hij niet voorspellen. Dus vroegen we het aan Wouter Beke, voorzitter van CD&V. ‘Het is niet onze schuld dat ideetjes van N-VA geen 24 uur standhouden’, luidt zijn genuanceerd verdict. Om maar te zeggen dat N-VA door de vooringenomenheid van haar politieke tenoren zich niet bepaald populair maakt bij vriend en vijand.

Paul Maes – Wezembeek-Oppem


Liever Mickey Mouse

Pallieterke,

Ik heb er alle begrip voor dat je liever Mickey Mouse gaat zien dan een stuk van Jan Fabre. Ik niet. Ik heb intens genoten van de voorstelling van “Mount Olympus”. Natuurlijk neem ik er de goedkope populistische “politieke statements” bij. Natuurlijk vraag ik me soms af wat de meerwaarde is van dat naakt en die controverse. En uiteraard was er in die 24 uur volgens mij nodeloze herhaling en recyclage. Maar zo negatief schrijven over een stuk dat je niet zelf gezien hebt, is beneden jullie niveau.

Ik stel voor als penitentie dat de redacteur luidop in jullie (niet meer zo?) weelderige kantoren het gedicht voorleest “Vergeef me zo ik rijker ben dan gij” en dat hij tot het einde van volgende maand niet meer dan één pint of Duvel per week drinkt. Het is ten andere toch vasten.

Dirk Verbergt – Kapellen


Debatclub

Pallieterke,

Veel volk en een goed debat. Proficiat aan de organisatie. Wat heb ik geleerd?

  1. over de personen, Barbara Pas is een zeer gemotiveerde persoonlijkheid die in haar enthousiasme soms struikelde over haar woorden, daar tegenover een Peter de Roover die door koud en warm te blazen en vragen te ontwijken (niet beantwoorden) een hoog tsjevengehalte had en soms arrogant over kwam en waarheden vertelde in zijn perspectief.
  2. over de inhoud, Pas en het Vlaams Belang blijven een standvastige koers varen voor een onafhankelijk Vlaanderen, gebaseerd, en volledig wettelijk mogelijk, op een ordelijke opdeling via het Vlaams Parlement. De Roover en de N-VA kiezen voor een andere route, via de Belgische parlementaire weg, naar hun confederalisme. Onbegrijpelijk, na het VB aan de zijlijn te hebben gezet, (want zij passen het cordon toe terwijl ze er zogezegd tegen zijn), zetten ze zichzelf aan de zijlijn door toe te geven aan communautaire stilstand. Deze stilstand is tevens een achteruitgang. Kijk maar naar de pogingen die ondernomen worden door de andere partijen (Groen en Open Vld) voor meer Belgische recuperatie. De N-VA stoot duidelijk elke uitgestoken hand en samenwerking met het VB af, wat niet gesmaakt werd door een zaal vol met Vlaams-nationalisten. Het is niet omdat de PS nu even niet in de federale regering zit en een paar (afgekookte) Vlaams-nationale ministers naast Philippe tijdelijk op de foto mogen dat er een stap is vooruit gezet naar Vlaamse onafhankelijkheid. De N-VA gelooft nog in sprookjes. Zij zouden toch de geschiedenis (hallo, Bart de Wever) moeten kennen en gehoord hebben van het Volksunie-debacle? Of moeten we wachten tot De Wever “leve België” gaat roepen, of beter nog, Schiltz zal overtreffen door te roepen “Vive la Belgique”?

Dirk Callens – Beveren


Postzegel VVB

Pallieterke,

Beeee-post weigert een postzegel van de Vlaamse Volksbeweging te laten drukken, want de afgebeelde Vlaamse Leeuw in kwestie heeft geen rode nageltjes of tong. Hij is dus niet ‘officieel’ en verwijst te veel naar een politieke en etnische strekking. De belgische driekleur moet blijkbaar hoe dan ook vertegenwoordigd zijn. Echter, ik zie die voorwaarde niet gesteld worden als het om de Waalse vlag gaat, de rode kip op een gele achtergrond. Pour les flamands autre chose, deze keer?

Karin Slootmans – Deurne


Walt Disney

Pallieterke,

Een goed artikel maar wel raar (toch niet onwetend?) dat Jan Neckers Bugs Bunny als concurrent vermeldt van Disney, maar in het geheel niet schrijft over DE grote concurrenten: Max en Dave Fleischer (Popeye, Betty Boop, Gulliver’s Travels…). Max Fleischer is de vader van de grote filmregisseur Richard Fleischer, en die heeft over zijn vader een mooi boekje geschreven: “Out of the Inkwell”.

Staf Wuyts – Oostduinkerke


Het is voorspeld

Pallieterke,

Uit de Bijbel: “De boze antichrist zal komen uit het Oosten in groten getale en zal ons overweldigen, maar wij moeten ons weerbaar opstellen.” Ik vind dat straf, en iets om rekening mee te houden.

H.M. – Kieldrecht


Het naïeve Westen

Pallieterke,

In “Andere Tijden” op NED 2 werd mooi aangetoond hoe reeds van in de jaren negentig de moslims radicaliseerden. Door de imams werd toen al opgeroepen om homo’s van de daken te gooien, en om de islam te verspreiden zijn alle middelen goed, inclusief moord. Een politicus die zelf moslim is, verklaarde hoe er werd en nog steeds wordt gelachen met het naïeve Westen. Als je dan uitspraken hoort van onze politici die slechts vermoeden dat er terroristen tussen de vluchtelingen zitten, dan moet je die moslims gelijk geven. Ook Duitsland en Zweden halen het paard van Troje binnen. Ze beroepen zich op wetten die kant noch wal raken; die regeling geldt slechts voor oorlogsvluchtelingen en dat is een heel klein percentage, het merendeel zijn gewoon geldzoekers. In dit apenland worden zulke programma’s niet vertoond uit schrik voor uiterst rechts. Ik denk dat we meer schrik moeten hebben van de linkse partijen die de “Götterdämmerung” van het Avondland  inluiden.

Roger Slaets – Borgerhout


Wijze Willy

Pallieterke,

Oude wijze Willy, minister van staat, heeft bij decreet besloten dat een Syrische moeder evenveel recht heeft op geluk als een Vlaamse. Wie ben ik om dat tegen te spreken, maar bij uitbreiding zou ik eraan toe gevoegd hebben dat ze bovendien een hoop andere rechten heeft, namelijk, en ik som op, even welstellend, even gezond, even verstandig, enz. Zou de wijze man eens kunnen uitleggen hoe wij het gaan klaarspelen dat allemaal aan de man, in dit geval de vrouw, te brengen. Is socialisme het middel? Mag ik hem vragen in welk land ter wereld ze het socialisme aangekleefd hebben, iedereen alles heeft, en iedereen dolgelukkig is?

Marcel Strobbe – Merelbeke


Euthanasie evalueren

Pallieterke,

Terwijl mijn 94-jarige schoonvader op intensieve voor zijn leven vecht, worden mijn echtgenote en haar broer bij de behandelende (?) arts geroepen om toekomstige stappen te bespreken. Deze laat niet na om hen op een koude, zakelijke manier te wijzen op “wat verdere behandeling aan de gemeenschap kost”. Hoe hij zijn economische mening in overeenstemming brengt met zijn Eed van Hippocrates is mij een raadsel. Waarom AZ Monica, vroeger Onze-Lieve-Vrouw Middelares, dus een christelijk geïnspireerde instelling, dit van haar medewerker duldt, is ook niet duidelijk.

Net zoals de abortuswet het in stukken hakken en afzuigen van kinderen tot voorbehoedsmiddel liet geworden, lijkt me de euthanasiewet op weg om van het recht op sterven een plicht te maken voor ouderen en zieken. Nieuwsgierig of de tsjeven en hun N-VA-kloon, die nu zeggen de wet te willen evalueren, de moed zullen hebben om de kooplui uit de tempel te verjagen.

Dirk Cornelis – Stekene