affiche_finalMoeten we onze lezers nog warm maken voor het 79ste Vlaams Nationaal Zangfeest dat op zondag 13 maart plaatsvindt in de Lotto Arena in Antwerpen? We brengen graag het jaarlijkse liedjesfestijn even onder de aandacht. Niet alleen is zondag 13 maart een trefpunt om (oude) strijdmakkers eens terug te zien, het is vooral een gelegenheid om nog eens uitbundig – en hopelijk eendrachtig – onze liederen te kunnen zingen. Geen Zangfeest zonder samenzang, dus staan er naar goede gewoonte heel wat samenzangliederen op het programma.

Het programma biedt klassieke samenzangliederen, volksliedjes, moderne kleinkunst, intieme liedjes en strijdliederen. Kortom, een staalkaart van wat Vlaanderen aan liedkunst heeft voortgebracht. Ook de artiesten die optreden op het Zangfeest zullen het publiek hun liedjes laten meezingen.

Ingeborg en De Wamblientjes

Regelmatig vroegen trouwe Zangfeestgangers wanneer die schitterende kindergroep uit Asse nog eens naar het Zangfeest kwam. De groep onder leiding van Johan Waegeman is, na een korte periode het wat stiller te hebben gedaan, weer helemaal klaar voor een schitterend optreden met enkele klassieke kinderliedjes en eigen liedjes. De muzikale artiest van dienst dit jaar is de niet-onbekende Ingeborg.  “Door de wind, door de regen”, “Als dat gebeurt”, Eindstation”, “Alles gaat voorbij”: iedereen kent haar liedjes wel. Sinds ze in 1988 het Leids Cabaretfestival won, is Ingeborg niet meer van de Vlaamse podia weg te denken. Zingen, toneelspelen, televisieprogramma’s presenteren, ze heeft overal haar sporen ruimschoots verdiend.

En verder…

De knappe blazers van Brassband Scaldis uit Hoboken zorgen weerom voor de begeleiding van de samenzang. Wim Berteloot begeleidt op piano en verzorgt de muzikale bindingen tussen de liederen. Leden uit verscheidene koren, waaronder Mannenkoor Gaudeamus, De Netezonen, Vrouwenkoor Nele, Die Cierlycke en leden uit koren van Sint-Antonius-Zoersel, Wijnegem en Berlaar vormen samen het zangfeestkoor. Zij ondersteunen de samenzang en zetten het Zangfeest in met een bewerking van het Arteveldelied door Fons de Meulder. Koor en orkest staan onder leiding van de dirigenten Ivo van Gils en Peter Leys.

Vaste waarde is de taptoe van de jeugdmuziekkapellen. Dit jaar staan de muziekkapellen van Chiro Sinaai en Chiro Opstal, de muziekkapel van het VNJ en de Thebaanse trompetten van KSA Hanske de Krijger uit Oudenaarde paraat. De bindteksten worden voorgedragen door Wilfried Haesen. Voor de regie tekent, al voor de vijftiende keer, Paul Cordy. Tussendoor, laten we dat niet vergeten, zal voorzitter Erik Stoffelen zijn politieke boodschap brengen.

Kinder- en gezinstribune

Voor jonge kinderen is er ook dit jaar opvang voorzien. Maar, sommige ouders vinden het dan weer beter om hun kinderen naar de kinderanimatie te sturen, temeer omdat dit een zeldzame gelegenheid is om nog eens samen met het gezin te zingen. Daarom biedt het ANZ een tussenoplossing: om te beginnen wordt een volledige tribune gereserveerd voor gezinnen met kinderen (speciaal tarief voor de kinderen). Het is niet alleen gezelliger om samen met en naast andere gezinnen te zingen, zeker ook voor de kinderen. De tribune bevindt zich bovendien net naast de kinderopvang. U kan uw kinderen bij het binnenkomen inschrijven voor de kinderopvang en hen daar heel het Zangfeest met een gerust gemoed achterlaten in de handen van ervaren animatoren, of u neemt uw kinderen mee in de zaal om te zingen. Wanneer ze toch even iets anders willen doen, kunnen ze tussendoor naar de kinderopvang vlakbij. Daar kunnen ze tekenen, knutselen, spelletjes spelen, film kijken of zich uitleven in het springkasteel. Op elk moment kunnen ze afgehaald worden om opnieuw een stukje Zangfeest mee te pikken. Op die manier moet het Zangfeest een gezellige uitstap worden voor het hele gezin. Net als vorige jaren genieten kinderen en jongeren tot 18 jaar een sterk verminderd tarief, zitplaats in de zaal en/of kinderopvang inbegrepen. Zo krijgen kinderen tot 12 jaar GRATIS toegang tot rang 2! Voor alle verschillende tarieven van de inkomkaarten verwijzen we graag naar het ANZ-secretariaat, 03/237.93.92, en de webstek: www.zangfeest.org, waar heel het programma staat vermeld. Kaarten bestellen kan via Tele Ticket Service www.teleticketservice.com, 070/345.345, of via de lokale verkooppunten.

Eén zaak willen we even meegeven: de organisatie van het Vlaams Nationaal Zangfeest is volledig in handen van vrijwilligers. Het ANZ krijgt voor het Zangfeest geen subsidies, geen eurocent, wat de werking er niet makkelijker op maakt. Het Zangfeest leeft (en overleeft) enkel dankzij de inkomsten van de kaartenverkoop en de advertenties in het programmaboekje.

Wie die zondag niet aanwezig kan zijn, maar het Zangfeest een warm hart toedraagt, mag altijd een financieel steuntje geven op de rekening van het ANZ: IBAN BE04 4026 1790 3131 – BIC KREDBEBB.

Eucharistieviering

Voorafgaand aan het Zangfeest wordt een plechtige eucharistieviering georganiseerd in de naburige Sint-Bartholomeuskerk in Merksem. Tijdens de plechtigheid worden composities van de Vlaamse toondichters Peter Benoit, Herman Roelstraete, Frans Boogaerts, Lodewijk de Vocht en Willem Kersters uitgevoerd. De uitvoeringen worden verzorgd door het gemengd koor “Gioia della Musica”, o.l.v. sopraan Griet de Meulder, met aan het orgel Nathan Kerstens. U bent welkom op zondag 13 maart om 11 uur in bovenvermelde kerk.

KvC