Op 24 november 1991 kreeg het traditionele politieke bestel in België de eerste successen van het toenmalige Vlaams Blok te verwerken. Ook al zou de partij later nog hogere scores halen, die datum bleef bekend als symboolmoment in de Belgische politiek.  Wordt 13 maart de ‘zwarte zondag’ in de Duitse politieke geschiedenis? Verkiezingen voorspellen is een heikele zaak, maar de mogelijkheid is reëel: het ziet ernaar uit dat kanselier Angela Merkel bij drie deelstaatverkiezingen voor het eerst de politieke rekening zal gepresenteerd krijgen van het toelaten van intussen al 1 miljoen nieuwe migranten in één jaar tijd.

In een federaal land als Duitsland, met zijn vele verschillende bestuursniveaus, worden altijd wel ergens verkiezingen gehouden.  Dat er afgelopen weekeinde gemeenteraadsverkiezingen werden gehouden in de deelstaat Hessen is niet zo bijzonder. Wel bijzonder is dat in die centraal gelegen en economisch sterke deelstaat de rechtse partijen het opvallend goed deden. Bij de verkiezingen voor het deelstaatparlement van Hessen in 2013 haalde Merkels CDU nog 38 procent, terwijl de rechtsliberale AfD met 4 procent de kiesdrempel niet haalde en de nationalistische NPD bleef steken op 1 procent. Maar afgelopen zondag veranderde dat plaatje compleet. Als men de gemeentelijke resultaten omrekent naar de deelstaat, verliest de CDU 10 procent, of liefst een vierde van haar kiezers, en stijgt de AfD naar liefst 13 procent. Daarnaast stijgt ook de NPD-score, met resultaten op sommige plaatsen boven de 10 procent en op enkele uitzonderlijke plekken (waar recentelijk een asielzoekerscentrum werd gevestigd) zelfs tot boven 30 procent.

De mediacommentaren laten zich voorspellen: het zijn maar lokale verkiezingen. Maar toch weerklinkt er ongerustheid: is dit slechts de voorbode van het resultaat van de deelstaatverkiezingen, die op zondag 13 maart gehouden worden in drie Duitse deelstaten?

De peilingen die daar de afgelopen weken gehouden werden, voorspellen weinig goeds voor Merkel en consorten. In Rheinland-Pfalz, de deelstaat die aan België grenst, gaan 4 miljoen mensen stemmen.  De AfD wordt daar een score van 10 procent toegedicht. De categorie van de ‘anderen’, die vaak grotendeels samenvalt met de NPD, zou 6 procent halen. Dat maakt de intrede van de NPD in het deelstaatparlement theoretisch mogelijk – wat de partij de voorbije jaren in het Westen nog nooit gelukt is.

10 miljoen mensen trekken tegelijk naar de stembus in de zuidelijke deelstaat Baden-Württemberg. Hier zou de AfD 12 procent halen en zijn de ‘anderen’ goed voor 4 procent. Wellicht het meeste aandacht zal opgeëist worden door de deelstaat Sachsen-Anhalt. Daar gaan 2 miljoen mensen kiezen, en daar voorspellen de peilingen voor de AfD een monsterscore van liefst 19 procent! Bovendien wordt de categorie van de ‘anderen’ op 6,5 procent gepeild, waardoor de NPD haar verblijf in het deelstaatparlement zou kunnen verlengen.

Wat als de CDU zwaar verliest?

In het sterk door politiek correcte consensus beheerste Duitsland, waar de zogenaamde ‘Wilkommenskultur’ en het ‘wir schaffen das’ met een onwaarschijnlijke propaganda elke dag aan alle burgers wordt opgedrongen als enige mogelijke visie op de asielintocht, zou dat resultaat, net als destijds zwarte zondag bij ons, voor een shock zorgen bij media, politiek en alle weldenkenden. Duitsland gaat dan turbulente tijden tegemoet, want het terugdraaien van de opengrenzenpolitiek zal niet eenvoudig zijn.

Belangrijke vraag: hoeveel verliest Merkels CDU aan de oprukkende AfD en, in mindere mate, aan de NPD? Als beide formaties hun stemmen halen bij zowat alle andere partijen, dan zal Merkel de stijgende weerstand binnen haar eigen partij wellicht nog een tijdje kunnen afhouden. Maar als de AfD en, in mindere mate, de NPD erin slagen de CDU een zware nederlaag toe te dienen, dan zal dat het anti-Merkelkamp binnen de al krakende CDU/CSU-unie ongetwijfeld nog versterken. Wordt zondag 13 maart daardoor misschien niet alleen Duitslands ‘zwarte zondag’, maar ook het begin van het einde van kanselier Merkel? En zou een val van Merkel kunnen zorgen voor een ommezwaai van het falende EU-beleid inzake grensbewaking en immigratie?

Zondagavond weten we meer.

HDG