Begrotingstekort van 2 miljard door rekenfout
Begrotingstekort van 2 miljard door rekenfout

Zwijgen over asiel en migratie, zeveren over gat in begroting

Kranten en andere media hebben al aardig wat inkt en woorden verspild aan het gat in de federale begroting. Een papieren tekort van twee miljard, wat een spektakel. Dat er weinig redenen zijn om opgewonden te doen over de Belgische portemonnee weten we ook wel. Maar we hebben nog minder reden om onder de indruk te zijn van de vele analyses. Die roepen een soort storm over (in dit geval) Belgenland uit, zonder het te hebben over de oorzaken van de te trage afbouw van tekorten.

Turken slaan Europees geraamte uiteen

“Ik kan de geuren van Klein-Azië tot in Centraal-Europa ruiken”, verwoordde de Turkse president Erdogan het enkele jaren geleden in een interview in Die Zeit. Hij eiste toen ook van alles. Dezer dagen laat hij zijn fijnbesnorde premier Davutoglu Europa, of wat daar nog van rest, de les spellen.

Beleeft Merkel haar ‘zwarte zondag’?

Op 24 november 1991 kreeg het traditionele politieke bestel in België de eerste successen van het toenmalige Vlaams Blok te verwerken. Ook al zou de partij later nog hogere scores halen, die datum bleef bekend als symboolmoment in de Belgische politiek. Wordt 13 maart de ‘zwarte zondag’ in de Duitse politieke geschiedenis? Verkiezingen voorspellen is een heikele zaak, maar de mogelijkheid is reëel: het ziet ernaar uit dat kanselier Angela Merkel bij drie deelstaatverkiezingen voor het eerst de politieke rekening zal gepresenteerd krijgen van het toelaten van intussen al 1 miljoen nieuwe migranten in één jaar tijd.

De VVB betoogt

Op zondag 20 maart betogen de Vlaamse Volksbeweging en TAK tegen de bouw van een stadion op Parking C. Het is een hele tijd geleden dat er vanuit de Vlaamse Beweging werd opgeroepen voor een betoging. Wij legden ons oor te luisteren bij Bart de Valck, nationaal voorzitter van de VVB.

Praten met voormalig havenbaas Fernand Traen: “Zeebrugge verzwakt, en Joachim Coens aarzelt”

Fernand Traen, recht en rank, blijft gepassioneerd door wat hij gedurende vijfentwintig jaar opbouwde in Zeebrugge. Hij noteert de afkalving van Zeebrugge, want de diepere Schelde zuigt de grootste containerschepen naar Antwerpen. Zeebrugge ontbeert een binnenvaartkanaal naar het achterland. De CD&V-burgemeester van Damme, Joachim Coens, ook gedelegeerd bestuurder van MBZ, remt op de vier wielen voor het ontworpen Noorderkanaal, want zijn kiezers verwerpen Rijnaken in de tuin.

Trieste verjaardag: 70 jaar geleden werd de IJzertoren vernield

Volgende week is het zeventig jaar geleden dat de IJzertoren werd gedynamiteerd. In de nacht van 15 op 16 maart 1946, omstreeks twee uur, in het holst van de nacht, werden de inwoners van de kleine gemeente Kaaskerke op een ruwe manier gewekt. Tot kilometers in de omgeving hoorde men een luide knal.