2016-11_08_Nollet - zieltogend (Medium)N-VA’s beste recept: gezond conservatief, minder liberaal

Vorige week hadden we het hier over “zeveren over het gat in de begroting”. Een politieke week later hebben we de paniekzaaiers met toeters en bellen zien passeren, in de parlementen, in de schrijvende pers, in de info- en praatprogramma’s op radio en tv. Even aandoenlijk was het gekissebis tussen economen. Zegt de ene econoom a, dan zegt de andere b. Economie is ideologie. Dat gaven “experten” volmondig toe. We kiezen zelf onze waarheid.

Wie is Suzan Shown Harjo?

Ik durf wedden dat bijna niemand in Vlaanderen tot voor deze week ooit had gehoord van Suzan Shown Harjo. Maar vandaag wordt over die Amerikaanse mevrouw door perslui, politici en in sportmiddens gesproken als was ze een BV. In tegenstelling tot al die veinzers moet ik bekennen dat ik mevrouw Harjo van haar noch pluim ken, maar nadat ze in de roemruchte kwaliteitsgazet De Standaard voetbalclub AA Gent opriep om te stoppen met het gebruik van indiaanse symboliek, heb ik me even in haar persoon verdiept.

Begrotingscontrole: de ‘communautaire’ kant

Iedereen had de voorbije dagen zijn mening over het ‘gat in de begroting’ van 3,2 miljard euro. In de discussie werd één zaak niet vermeld: het ‘communautair’ dynamiet dat in de overheidsfinanciën schuilt. Een deelname van de deelstaten aan de sanering zou veel oplossen. Maar dat willen Wallonië en Brussel niet.

20 jaar AK-VSZ: “Sociale zekerheid zelf organiseren”

IDe Vlaamse Beweging is een merkwaardige verzameling van verenigingen, actiegroepen, doeners en denkers. Tot die laatste categorie behoort ongetwijfeld het AKVSZ (Aktiekomitee Vlaamse Sociale Zekerheid), in 1995 opgericht in de schoot van het Overlegcentrum van Vlaamse Verenigingen (OVV).

79e Vlaams Nationaal Zangfeest: Open de diepvrieskast!

Een volgelopen Lotto Arena bruiste vorige zondag van zang, muziek en enthousiasme. Maar dat volstond niet voor de “Vlaamse” media, die zo goed als niets, of zelfs helemaal niets, rapporteerden over dit feest van zo’n vierduizend overtuigde Vlaamsgezinden die hun land onafhankelijkheid en vrij willen zien. Geen incidenten, een vlekkeloos verloop… geen ‘nieuwswaarde’. Hoe dan ook, het Algemeen Nederlands Zangverbond pakte uit met één van de betere zangfeesten van de jongste jaren.

De revolte der onmachtigen

“Liberalisme in tijden van cholera”, heette zaterdag het opiniestuk van Karel de Gucht in Het Laatste Nieuws. De Gucht maakt zich blijkbaar zorgen over het toenemende populisme in de politiek in de westerse wereld. Hij doet zijn beklag over de onredelijkheid van het electoraat, maar poogt nergens te begrijpen waar dat vandaan zou kunnen komen. Voor hem is het “emotionele, destructief romantische, politieke klimaat” het probleem zelf. En hij stelt de redelijkheid van het liberalisme van zijn eigen VLD voor als het echte en waardige alternatief voor de irrationele neigingen van een “maatschappij op drift”.