2016-13_06_Dwars door Vlaanderen (Medium)Van dinsdagterreur tot zondaghooligans: links blijft leuteren

Dag Dyab, welkom op ‘De Afspraak’ deze maandag. Dag Dyab, welkom op De Afspraak deze woensdag. “U zit hier opnieuw, hé”, glimde presentator Bart Schols. Zelfs econoom Geert Noels tweette over te veel rode loper voor Abou Jahjah… Progressief Vlaanderen blies na de aanslagen – voorspelbaar – verzamelen in alle info- en duidingsprogramma’s op radio en tv. “Laten we sereen zijn, maar dan toch vooral een platform geven aan onszelf”, moeten ze na Zaventem en Maalbeek rond veel redactietafels hebben gedacht. Idem na hooliganzondag.

Vlaanderen heeft zijn centen op een rij. Of niet?

Net zoals de federale regering-Michel boog ook de Vlaamse regering-Bourgeois zich de jongste weken over de portemonnee. De begrotingscontrole liep vertraging op, omwille van de terreuraanslagen, maar de centen zijn geteld. De uitgaven en inkomsten zijn min of meer geregeld. Deels weggemoffeld.

De hel van Zaventem: een week later

Vorige week bracht ik hier verslag uit over de moslimterreuraanval op Zaventem waarvan ik ongewild getuige was. We zijn nu een week later, en we worden overspoeld via de media met opvolgartikelen, beelden en commentaren. Wat doet zo’n aanslag met een mens?

Zuid-Afrika op een keerpunt?

De driedaagse bijeenkomst van het NEC, de uitvoerende raad van de regeringspartij ANC, eindigde zondag 20 maart met een anticlimax: de partij hernieuwde haar vertrouwen in president Zuma en zijn beleid.

De hooligans van het Beursplein reageren: “Blijkbaar mag je maar op één manier, met kaarsjes en muziek, je onvrede en medeleven uiten.”

Sedert paaszondag werden massa’s bladzijden geschreven en specialisten bevraagd over de circa 500 voetbalhooligans die die dag de stille wake op het Beursplein in Brussel kwamen verstoren. De media waren het er al snel over eens dat het om extreemrechts fascistisch tuig zonder respect voor de slachtoffers gaat, maar vergeet alles wat u de afgelopen dagen hoorde en las.

22 maart 2016: de triomf van de laksheid

Weet u het nog? In 1996 zou het allemaal veranderen. Na de vreselijke ervaring met Dutroux zou men de dysfuncties en de inefficiëntie bij Justitie en de politiediensten aanpakken. De machtsstrijd tussen rijkswacht en politie, de aanpak van pedofilie, de zeer dadervriendelijke wet-Lejeune, de opeenvolgende golven van collectieve koninklijke gratie,… er zou zoveel veranderen.