2016-09_06_Dwars door Vlaanderen (Medium)Afghanen in hongerstaking

In het opvangcentrum van Leopoldsburg gaat een groep Afghaanse asielzoekers in hongerstaking. De Afghanen voelen zich geviseerd door de eenzijdige berichtgeving in de media. Een Syrisch meisje zonder hoofddoek zou de oorzaak geweest zijn van een massale vechtpartij tussen Afghanen enerzijds en Syriërs en Irakezen anderzijds. Niets van aan, zeggen de Afghanen, maar volgens het Syrische meisje was een handvol Afghanen de wooncontainer binnengevallen om haar te dwingen een hoofddoek te dragen. Door taalproblemen, want Afghanen verstaan het Arabisch niet, en het bijeenroepen van de eigen clans liepen de debatten snel uit in brutaliteiten. De opgeroepen politie kon de vechtende partijen uit elkaar halen en enkele heethoofden oppakken, waarna de rust terugkeerde. Voor even.

Een rare Charel

Dat burgemeester Lippens van Knokke-Heist wel eens onverwachte verklaringen durft afleggen, is niet ongewoon. Dat hij in de Franstalige pers de aanpak van de N-VA in verband met de vluchtelingencrisis prijst, kan misschien abnormaal klinken, maar is het eigenlijk niet. Wie kan ons immers zeggen in welke partij die man thuishoort? In de “partij van de burgemeester” zelf in ieder geval!

Het lukt niet altijd

De Antwerpse roodgroene oppositie mist al even geen kans om af te geven op machtsmisbruik van de politie en daarmee in één moeite op de voor het korps verantwoordelijke burgemeester. Het is maar de vraag of de laatste niet de eerste geviseerde is? Bart de Wever noemt die stelselmatige kritiek op politioneel doen en laten “sfeerschepping als doelbewuste oppositiepolitiek om het vertrouwen in de politie te ondermijnen.” Dat lukt niet altijd, zoals aloude kameraad en ex-gemeenteraadslid Frank Hosteaux heeft ervaren. Hij huwde een Nigeriaanse, moest zoals iedereen die een niet-Europese vrouw huwt een praatje maken met de cel schijnhuwelijken. Een week na dat bezoek legde hij klacht neer wegens “discriminatie en racisme” van de verantwoordelijke politieman. Na onderzoek bleek de klacht vals. Hostaux werd zojuist veroordeeld tot twee maanden cel voorwaardelijk en een boete voor het beledigen van een inspecteur van politie. Daarover heerste doodse stilte in de oppositiegelederen.