2016-10_15_Sport (Medium)Hij past

Met Parijs-Nice, voorbije zondag van start gegaan, krijgen we een voorsmaakje hoe het gesteld is met de conditie van de ronderenners. Dan zijn alle ogen gericht op Tim Wellens, die vorig jaar tiende eindigde in Nice, zich naar eigen zeggen goed voelt in zijn vel, en dat een drietal weken geleden bewees met een tweede plaats in het bergklassement van de Ruta del Sol. Op de vraag of hij zich, na de tegenvallende Tour van verleden jaar, aan het voorbereiden is op de Ronde van Frankrijk, kregen we alleen maar een vragende blik. Of we dan niet weten dat hij dit jaar past voor de Tour? Eigenlijk wisten we het, maar we vonden het plezant om het hem zelf nog eens te horen zeggen.

Olympische ambitie

Tim Wellens gaan we dit jaar niet bezig zien in de Ronde van Frankrijk. We zullen hem, als het meevalt, in de maand mei des te meer in het vizier krijgen in de Giro, die hem twee jaar geleden enorm is meegevallen. Verder gaat hij zich half juni in de Ronde van Polen voorbereiden met het oog op de Olympische Spelen. “Temeer omdat het een omloop is die mij in principe moet liggen”, maakt hij ons blij. We rekenen erop, en niet alleen in principe.

Hoogspanning

Parijs-Nice klasseren we bij het serieuze werk. Maar als de overige renners er niets beter op vinden dan zich op te warmen in een derderangskoers in afwachting van de voorjaarsklassiekers, onze tennissers van het kastje naar de muur worden gespeeld, en de duivenmelkers het seizoen afwachten waarop ze hun blauwgeschelpten mogen lossen, blijft er gelukkig nog voetbal om onze sportieve honger te stillen. We mochten over wat er het voorbije weekeinde op het programma stond zeker niet klagen. Met zowel hoogspanning onderaan de rangschikking als gewemel bij de kandidaten die nog kans maken op deelname aan de play-offs 1.

Beterschap?

Nog is Leuven niet gered, maar het onverhoopte puntje dat O.H. Leuven verdiend uit de brand sleepte op het veld van AA Gent is het gespreksonderwerp van de week in Oud-Heverlee en omstreken. Waarom lieten de Gentse sloddervossen zich gewillig en met veel kunst-en-vliegwerk in de luren leggen? Zaten ze met hun gedachten al bij de Champions Leaguewedstrijd in Wolfsburg? We weten, terwijl we dit pennen, niet hoe het daar voorbije dinsdag is afgelopen. Als ze daar even rommelig te werk zijn gegaan als tegen O.H. Leuven, hebben we er geen goed oog in. Tenzij trainer Hein Vanhaezebroeck de voorbije dagen een homilie uit zijn grote teen heeft gezogen die bij zijn pupillen niet in dovemansoren is gevallen.

Gezellig weerzien

De ontmoeting tussen Georges Leekens en zijn voorganger Bob Peeters, die noodgedwongen nog eens op bezoek was in Lokeren, moet hartelijk geweest zijn. We zagen hen juist niet in elkaars armen vallen. Of hoort ge niet goed? Laat het ons bij een kortstondige wapenstilstand houden, want tijdens de wedstrijd tussen Lokeren en Westerlo mocht geen van beide ploegen op cadeaus rekenen. Met amper drie punten verschil tussen de twee rivalen mochten we ons op een strijdvaardig potje voetbal verheugen.

Hard verdict

Van het gerucht dat Lokerenvoorzitter Roger Lambrecht de spelers in geval van winst bibbergeld had beloofd, geloven we geen snars. Zo zit hij niet ineen. Hij mag er dan warmpjes inzitten, het geld groeit niet op zijn rug. Ook zonder extra premie gingen zijn kostgangers in vliegende vaart van start. Amper afgetrapt stond Westerlo al in het krijt. Niemand die hen verplichtte het daarbij te houden. De gelijkmaker vlak voor rust was dan ook verdiend. Dat het clubje uit de Kempen uiteindelijk de duimen moest leggen, moet hard aangekomen zijn. Bij Bob Peeters en konsoorten bedoelen we, want Mac the Knife zag er na afloop plots tien jaar jonger uit.

Hoop doet leven

Nog is Westerlo niet verloren. Dan moeten ze nu zaterdag in eigen huis wel winnen tegen Waasland-Beveren. En Georges Leekens en zijn sluipmoordenaars, voor één keer, de overwinning gunnen op Stayen. Of hopen dat Club Brugge, op bezoek in Leuven, geen mededogen kent met O.H. Leuven. Met drie kandidaten voor de rode lantaarn en negentig beslissende minuten voor de boeg, worden de liefhebbers van spannende scenario’s op hun wenken bediend.

Zonder gelukwensen

Moeskroen mag, tenzij morgen de hemel instort, volgend seizoen opnieuw de hoop vergroten in de hoogste afdeling. Wie op voorhand had durven voorspellen dat Anderlecht zich als een gedweeë veteranenploeg zou laten kloppen op ‘Le Cannonier’ mag nu zijn vinger opsteken. Er mogen nog meer vingers de hoogte in. Dan hebben we het over de optimisten die halfweg het seizoen Standard nog een kans gaven om aan te sluiten bij de top zes. Het is zover, en ze moeten in Sclessin niet rekenen op gelukwensen van Zulte-Waregem en van Charleroi, die het vorige zaterdag lieten afweten en Standard haasje-over lieten springen.

Afwachten

Nog één speeldag, dan begint, naast het kransje dat de play-off 1 mag spelen, het gevecht tussen de grijze muizen in de play-off 2. Het geel-rood van KV Mechelen kan niet verhinderen dat het alweer een grauw seizoen is geworden Achter de Kazerne. Ze kunnen Zulte-Waregem of Charleroi nog wel een dienst bewijzen, door Standard volgende zaterdag met lege handen terug te sturen naar Sclessin. Dat zijn ze aan hun hondstrouwe supporters verplicht. Die kunnen al veel willen. Of de Rouches het daarmee eens zijn, weten we zaterdagavond.

Niet verwacht

Dan zorgt tweedeklasser Lommel al eens voor een koude douche in de Hel van Deurne-Noord, en dan is het weer niet goed. Hoe nipt ook, die nederlaag hadden de talrijk opgekomen Antwerpsupporters niet verwacht. Rood-wit blijft, met twee punten voorsprong op Tubeke, wel op kop van de rangschikking en mag al bij al nog blij zijn dat achtervolger Brussels verleden zaterdag ook een steek liet vallen. Met nog zeven wedstrijden, waaronder vier thuismatchen, in het verschiet kan het nog danig warm worden op de Bosuil.