2016-10_06_Betoging 20 maart (Medium)Op zondag 20 maart betogen de Vlaamse Volksbeweging en TAK tegen de bouw van een stadion op Parking C. Het is een hele tijd geleden dat er vanuit de Vlaamse Beweging werd opgeroepen voor een betoging. Wij legden ons oor te luisteren bij Bart de Valck, nationaal voorzitter van de VVB.

’t Pallieterke: het verzet van de VVB tegen het Eurostadion is intussen bekend. Waarom kies je voor de betoging als actiemiddel?

Bart de Valck: “Wij willen het debat over het Eurostadion absoluut uit de taboesfeer halen. Je pleegt tegenwoordig zowat heiligschennis als je tegen dit stadion gekant bent, want dan ondermijn je zogezegd de sacrosancte Rode Duivels. Welnu, wij zijn niet vatbaar voor die tricolore Loreleigezangen. Het wordt tijd dat openlijk gezegd wordt dat Vlaanderen echt wel schade lijdt door dit waanzinnige project. Dat kunnen we alleen maar in de verf zetten door op straat te komen.”

Wat zijn de belangrijkste Vlaamse argumenten?

“Het Eurostadion is een op en top Brussels project dat wordt neergepoot op een strategisch stukje Vlaanderen. Alles zal er tweetalig zijn, met voorrang voor het Frans. De stad Brussel heeft zich met een tussenkomst van 5 miljoen euro per jaar ingekocht in het project met de uitdrukkelijke bedoeling om hier een Brusselse werkgelegenheidspolitiek te voeren, met voorrang voor Franstaligen. Dat heeft de Brusselse minister-president Vervoort uitdrukkelijk toegegeven op RTL. Daarnaast wordt er in het stadion zo’n 20.000 m² kantoorruimte voorzien, waar een deel van de Brusselse administratie zal worden gevestigd. Op Vlaams grondgebied! En overal zal het schandelijke Brusselse BXL-logo centraal staan. Dit megaproject hoort eventueel thuis in Brussel, niet in Vlaanderen. Met de bouw van het Eurostadion wordt dit deel van Grimbergen gewoon geannexeerd door Brussel.”

Is er een verband met de merkwaardige plannen voor de Noordrand die jullie onlangs naar buiten brachten?

“Zeer zeker! Voor de plannenmakers is dit nog maar het begin. Zij stellen voor om rond dit stadion en de Heizel een nieuwe stadswijk te bouwen, met tienduizenden appartementen. Die wijk zou tentakels hebben tot diep in Merchtem. Het Heizelplateau zou de hefboom worden voor een verregaande verstedelijking en verbrusseling van de Noordrand.”

Wie viseren jullie met deze manifestatie?

“In de eerste plaats natuurlijk de Brusselse beleidsmakers zelf. Die moeten met hun tengels van Vlaams-Brabant afblijven. Maar tegelijk willen we een signaal geven aan de drie Vlaamse overheden die betrokken zijn. De gemeente Grimbergen, die de bouwaanvraag moet onderzoeken, de provincie Vlaams-Brabant, die wellicht de milieuvergunning moet onderzoeken, en het Vlaams Gewest, dat moet waken over zijn eigen regelgeving.”

Wat kan Vlaanderen dan concreet doen?

“In 2011 heeft Vlaanderen wettelijk vastgelegd dat er geen plaats was voor grootschalige bedrijven op Parking C. Bovendien werd een plafond opgelegd van maximaal 50.000 m² recreatieruimte en 20.000 m² kantoren. In zo’n omstandigheden moet je geen voetbaltempel gedogen van 360.000 m² en een kantorencomplex van 190.000 m². Vlaanderen mag niet dulden dat zijn eigen regelgeving zo flagrant door Brussel met voeten wordt getreden en belachelijk wordt gemaakt.”

Geloof je dat het verzet nog iets uithaalt? Is het niet allemaal reeds beslist?

“Het regime is bijzonder zenuwachtig, want dat weet dat de plannen juridisch geen kans maken: buurtbewoners die een procedure aanspannen, kunnen dit op kousenvoeten halen. Daarom doet men alles om deze mensen te paaien. Wij willen met onze manifestatie de buurtbewoners een hart onder de riem steken en laten zien dat zij er niet alleen voor staan.”

Veel succes!

Karl van Camp


Brussels Stadion op Parking C? Duizendmaal NEE!

Wanneer gaan we betogen? Zondag 20 maart om 11 uur (tot 13 uur)
Waar? Cultuurcentrum Strombeek-Bever aan het Gemeenteplein
Afstand? Een optocht van ongeveer 2,5 kilometer, tot aan Parking C
Vervoer? Er zijn bussen vanuit Brugge (via Gent en Aalst) en Antwerpen (via Mechelen).
Inschrijven? Enkel nodig voor wie met de bus komt. Via www.vvb.org of 03 366 18 50
De manifestatie is toegelaten en heeft een gemoedelijk karakter (kinderen toegelaten!).